RANT İDDİASI! “RUHSAT VAR, HAYVAN YOK!”

Edirne İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Edirne’de 500 baş ve üzeri hayvancılık tesisi için ruhsat alanların kaç tanesinin tesis kurduğu konusundaki araştırmalarının sonucunu meclise aktardı. Rapora göre; ruhsat alanların birçoğunun işletmesinin olmadığının ortaya çıkması üzerine konuşan Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “500 baş hayvan çiftliği için ruhsat almışlar ama içinde hayvan yok. Edirne’ye bir katkıları yok. Rant için mi geliyorlar?” ifadelerini kullandı.

RANT İDDİASI! “RUHSAT VAR, HAYVAN YOK!”

Edirne İl Genel Meclisi İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Edirne’de 500 baş ve üzeri hayvancılık tesisi için ruhsat alanların kaç tanesinin tesis kurduğu konusundaki araştırmalarının sonucunu meclise aktardı. Rapora göre; ruhsat alanların birçoğunun işletmesinin olmadığının ortaya çıkması üzerine konuşan Edirne İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “500 baş hayvan çiftliği için ruhsat almışlar ama içinde hayvan yok. Edirne’ye bir katkıları yok. Rant için mi geliyorlar?” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Haziran 2019 Çarşamba 09:07
RANT İDDİASI!  “RUHSAT VAR, HAYVAN YOK!”

Edirne İl Genel Meclisi’nin Haziran ayı toplantıları devam ediyor. Dün İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun raporu damga vurdu. Bölgede 500 baş ve üzeri hayvancılık için ruhsat alanların kaç tanesinin tesis kurduğu konusundaki araştırmalarının sonuçlarını meclise aktaran Komisyon Başkanı Yaşar Sasa, 2018 yılında ruhsat alan 3 kişiden sadece bir tanesinin işletmesi olduğunu söyledi.

GEÇMİŞ: “RUHSAT VAR HAYVAN YOK!”

Komisyon raporunun sunulmasının ardından konuşan İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, “10-15 yıldan beri İl Özel İdaresi’ne büyükbaş hayvancılıkla ilgili talep edenlere araştırma ve incelemelerini yapıp gerekli izinler verildi. 2018 yılında 4 kişi müracaat ediyor ama sadece bir kişi yıl içinde hayvanlarını getirip işletme ruhsatı alıyor. Diğerleri ruhsat için izin alıyorlar ama yapı kullanma ve işletme belgeleri yok.  Beş yıldır birilerine devredip gidiyorlar. Yani bu ruhsatları alarak ne yapmak istiyorlar? Rant mı elde etmek istiyorlar? Kredileri alarak geri mi ödemek istemiyorlar? Bizden ruhsatı alan kişi bir yıl içerisinde işletme ruhsatını alıp 500 baş değil de 200 baş hayvan alır. Hayvancılığın ileriye gitmesi için katkı verir. Bundan sonra İl Genel Meclisi olarak biraz daha ince eleyip sık dokuyacağız.  Bu gibi işletme açanlara izinlerini şartlı vereceğiz. Elimizde ruhsatla ilgili bir sürü talep var ama açılan işletme yok. Bizden büyükbaş hayvan için inşaat ruhsatı alanlar kaç tane işletme açmışlar? Bunlar işletme ruhsatlarını almışlar mı, faaliyete geçmişler mi? Niçin almışlar, ya da kaç kişiye el değişmiş? Rant için mi geliyorlar? Bizde 500 baş hayvan çiftliği için elimizde belgeler var ama içinde hayvan yok. Edirne’ye de bir katkıları yok. Bununla ilgili biraz daha duyarlı davranacağız.” dedi.

SUİÇMEZ: “TARIMSAL KREDİ, TEŞVİK VE HİBE İÇİN YAPIYORLAR”
AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Suiçmez ise, “Ruhsat alan bazı şirketler tarımsal kredi, teşvik ve hibelerden yararlanmak için alıyorlar. Özellikle dışarıdan gelenler bir takım şirketler adı altında başvuruyorlar. Özellikle Tarım İl Müdürlüğü yetkililerine de bunları iletiyoruz. Dışarıdan gelen ne idüğü belirsiz şirketler var. İnşaat için müracaat ediyor ama işletmeye gelince bir şey olmuyor. Edirne’de hayvan sayısı Türkiye ortalamasının altında. Bu tür şirketler tarımsal faaliyet alanlarında bir takım krediler hibeler teşviklerden faydalanmak amacını güdüyorlar. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Özellikle şahıslar değil şirketler adına müracaatlar geldiğinde bunlara çok dikkatli bakmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

HAVSA HAYVAN PAZARI’NIN ÜSTÜ KAPANACAK!

Komisyon raporlarının görüşülmesinin ardından Edirne Valisi Ekrem Canalp tarafından İl Genel Meclisi’ne gönderilen dilekçe görüşüldü. Trakya’nın en büyük hayvan pazarı konumundaki Havsa Hayvan Pazarı’nın üzerinin kapatılmasını öngören dilekçe oybirliğiyle kabul edildi. 2 milyon liraya mal olacak olan proje Havsa Belediyesi öncülüğünde, Edirne İl Özel İdaresi ve Edirne Turizm A.Ş. İle birlikte yapılacak.

GEÇMİŞ: “2 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK”

İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Geçmiş, projeyle birlikte pazarın daha modern bir hale geleceğini belirterek, “Havsa ilçemizde kurulan hayvan pazarı, Marmara bölgesinin en büyük pazarlarından biridir. Ancak pazar yerimizde yerleşik bir düzenin olmaması, hayvanların sağlıksız bir ortamda kalmaları, yetiştiricilerin ekonomik olmayan koşularda satış yapmaya çalışmaları, hayvan satışlarına bir dezavantaj yaratmaktadır. Ergonomik koşuların sağlanması ile hayvan alımı satımı daha kolay şeklide sağlanacaktır. Havsa Belediyesi, ETUR ve İl Özel İdaresi ile proje maliyeti 2 milyon lira. İl Özel İdaresi 1 Milyon 400, ETUR 600 bin toplamda 2 milyon liralık bir yatırım. Havsa Pazar yerinin üzerinin kapanması çok önemli. Çünkü Trakya’nın en büyük hayvan pazarı. Turizm ve tarım kenti olduğumuzdan dolayı bu tür yatırımlar bizim için çok önemlidir. Havsa Belediyesi ile bu projeye ortak olmamız şartında, Pazar yerinde oluşacak gelirden %3 İl Özel İdaresi, %1 ETUR kar payı alacak. Bizim oraya yapmış olduğumuz yatırımlar, almış olduğumuz kar paylarıyla sıfırlandığı zaman, biz orada ki gelir alımından vazgeçerek, tamamen Havsa Belediyesine bırakacağız. Bir anlamda borç para vermiş gibi oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.