“RECEP GÜRKAN TURİZMDE İYİ İŞLER YAPTI”

Mercan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Edirne dışında yaşayan birçok insanın Edirne denilince aklına sadece Selimiye Camii ve ciğer geldiğini söyledi. Mercan, Edirne’nin sadece Selimiye Camii ve ciğerden ibaret olmadığını, bunu şehir dışında olan insanlara da aktarmak gerektiğini ifade ederek, “Recep Gürkan, bu konuyla ilgili olarak baya çalışmalar yaptı. Recep Gürkan, turizm konusunu iyi ele aldı.” dedi.

“RECEP GÜRKAN TURİZMDE İYİ İŞLER YAPTI”

Mercan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Edirne dışında yaşayan birçok insanın Edirne denilince aklına sadece Selimiye Camii ve ciğer geldiğini söyledi. Mercan, Edirne’nin sadece Selimiye Camii ve ciğerden ibaret olmadığını, bunu şehir dışında olan insanlara da aktarmak gerektiğini ifade ederek, “Recep Gürkan, bu konuyla ilgili olarak baya çalışmalar yaptı. Recep Gürkan, turizm konusunu iyi ele aldı.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Ocak 2019 Çarşamba 09:02
“RECEP GÜRKAN TURİZMDE İYİ İŞLER YAPTI”

Mercan Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Mercan, Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlamak için Edirne’de görev yapan basın mensuplarıyla bir araya geldi. Mercan, basın mensuplarının 10 Ocak ve birkaç gün sonrasında yoğun olduğunu düşündükleri için 5 gün sonra kutladıklarını ifade etti. Mercan, üzerinde ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününüz Kutlu Olsun’ yazan pasta yaptırarak gazetecilere büyük jest yaparken, gazeteciler pastayı keserken fotoğrafı da Mercan çekti.

“MUHAKKAK HERKES ETKİLENMİŞTİR”

Mercan ekonomik krizin ülke genelinde herkesi az veya çok etkilediğini söyleyerek, “Ekonomi esasında bir gemiye benziyor, biz de o geminin içerisindeyiz. Bu geminin içerisinde olup da 'beni ilgilendirmez' diyemezsiniz. Bir kriz varsa bu tüm sektörler için geçerlidir. O yüzden de var olan krizler bir sektörü daha az etkiler, bir sektörü daha fazla etkiler. Sektörden sektöre farklılık olması çok doğal. Total itibariyle hepimiz bir geminin içerisindeyiz. Eğer piyasada dalga varsa o dalga geminin her yerini etkiliyor. Şiddetli, fırtınalı, yağışlı bir havada kimse 'benim işim yüzde 50 büyüdü, beni ilgilendirmez' diyemez. Çünkü çalıştırdığı insanların asgari ücretine zam gelecektir, ham maddesine zam gelecektir, taşıtacağı lojistik şirketleri enflasyondan dolayı muhakkak zamlanacaktır orada da maliyetler yukarı çıkacaktır. O nedenle, 'ben etkilenmedim' diyen doğru söylemez, muhakkak etkilenmiştir. Ancak bunun oranları farklıdır.” dedi.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜ ÇOK ETKİLENDİ”

Otomotiv sektörünün de krizden etkilendiğini söyleyen Mercan, “Otomotiv işi geçen yıl çok etkilendi çünkü dolardaki yukarı – aşağı doğru inişler insanlara ne yapabileceklerini şaşırtıyor. Yani normalde kendi planlarını çok daha uzun yapabilen insanlar plan yapamaz hale geldiler. Çünkü faiz oranları yukarı çıktı, dolayısıyla uzun vadeli kredilerin maliyetleri de 2-3 katına çıktığı için insanlar borç altına giremediler. ÖTV ile ilgili indirim yapılmadan önce satış rakamları gerçek anlamda çok gerideydi, çok zor aylardı. ÖTV tabiiki çok yardımcı oldu çünkü sektör neredeyse çökme noktasına kadar geliyordu. Uygulamanın Mart ayına kadar devam etmesi, insanların da bu krizlere alışması, yüksek faizin aşağıya doğru gelebilmesi insanları tekrar tetikleyecektir. Faiz oranları aşağıya indikçe insanlar bu ihtiyacı olan satın almaları yapacaktır, yaptıkça da piyasa dengeye oturacaktır. Bence 30 Mart tarihi kritik bir tarih. 30 Mart'a kadar devam etmesi çok güzel bence 30 Mart'tan sonra da devam etmeli. ÖTV indirimi doğru bir teşhisin sonucudur. Eğer hiçbir şey yapılmasaydı bu yılbaşında otomotiv işinde var olan birçok insan stop ederdi herhalde.” ifadelerini kullandı.

“KONKORDATO KANUNUNDA MAĞDURİYET VAR”

Konkordato kanununda birçok insanın da mağdur olduğunu, bununla ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini belirten Mercan, “Şu anda konkordato kanunu diye bir kanun var biliyorsunuz. Şirketler konkordato ilan ettiği zaman otomatikman devlet güvencesi altına giriyorlar. Evet doğru, bu belki devletin insanların iflas etmesini önlemek için verdiği bir güvence olabilir ama bunun uygulamasına bakıldığında namusuyla iş yapan, alın teriyle çalışan insanların da bu kişilere mal verdikleri ve verdikleri için de bu parayı tahsil edemediklerinden dolayı battıkları da çok bariz şekilde ortada. Ben şahsen konkordato kanununun doğru uygulatıldığına inanmıyorum. Çünkü uygulamada devletin her zaman için mağdur olan insanları düşünerek ona göre hareket etmesi gerekmektedir. Burada bence konkordato kanununda mağduriyet vardır. Yakın gelecekte bunun değiştirileceğini, bu mağduriyetin görülerek yeni şekle geleceğine inanıyorum çünkü bunun sinyalleri var.” şeklinde konuştu.

“RECEP GÜRKAN, TURİZM KONUSUNU İYİ ELE ALDI”
İstanbul’da insanlara Edirne’yi sorduğunda sadece Selimiye ve ciğer cevabı aldığını ifade eden Mercan, “Haftanın birkaç günü işim gereği İstanbul’da bulunuyorum. Orada insanlara sorduğumda Edirne denilince aklınıza ne geliyor diye, Selimiye Camii ve ciğer diyorlar. Başka bir şey söylemiyorlar. Yani Edirne sadece Selimiye ve ciğer midir? Bugün Edirne’de yaşayan insanların kaç tanesi her gün ciğer yiyor? İnsanlar geliyoruz ciğerimizi yiyoruz, Selimiye’yi ziyaret edip dönüyoruz diyorlar. Burada da eksiklikler var. Son dönemde sağ olsun şu andaki Recep Başkan, bu konuyla ilgili olarak baya çalışmalar yaptı. Bu konuya çok değer verdiğini gördüm. Hürriyet Gazetesi’nin ekibi Edirne’ye geldiğinde beni de davet ettiler. Orada gördüm Recep Gürkan, turizm konusunu iyi ele aldı. Bunun pazarlanmasını iyi ele aldı. Hürriyet’in Edirne eki çıkartıldı ve Türkiye’nin her yerinde dağıtıldı. Bu ekten sonra 4-5 tane arkadaşım beni aradı ve ‘Tolga Edirne ne kadar güzel bir yermiş.’ dediler. Bu güzel bir gelişme. Edirne peyniri var mesela. Bu konuda hiçbir girişimimiz yok.” dedi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.