RESMİ OKULLAR NİÇİN VE NEDEN DENETLENMİYOR?

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Başkanı Celil Özcan, “Bu pandemi günlerinde okullardan birçok vaka haberleri gelmektedir. Akıllara hemen “Okullar yeterince denetleniyor mu?” sorusu gelmektedir” dedi.

RESMİ OKULLAR NİÇİN VE NEDEN DENETLENMİYOR?

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) Edirne İl Başkanı Celil Özcan, “Bu pandemi günlerinde okullardan birçok vaka haberleri gelmektedir. Akıllara hemen “Okullar yeterince denetleniyor mu?” sorusu gelmektedir” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
30 Eylül 2021 Perşembe 06:20
RESMİ OKULLAR NİÇİN VE NEDEN DENETLENMİYOR?

Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, yıllardır, resmi okullar ile özel ve vakıf yurtları denetim konusunun uzmanı olan maarif müfettişleri tarafından denetlenmediğini ileri sürdü.  Özcan, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü Maarif müfettişleri tarafından özel okulların denetlenirken, özellikle resmi okullar ile özel ve vakıf yurtlarının denetim dışında bırakılması ile amaçlanan nedir?” diye sorark devam ettiği açıklamasında şunlara yer verdi:

“Yıllardır , Maarif Müfettişleri tarafından resmi okullarda “kurum denetimi” ve “öğretmen denetimi” yapılmaması ile eğitimde ne gibi kazanç sağlanmıştır?

Kontrol mekanizması, demokrasiyi içselleştirmiş ülkelerin olmazsa olmazıdır. Kontrol, güveni arttırır. Bütün demokratik ülkelerde, başta Meclis olmak üzere, yazılı ve görsel basın, yargı, kurumlar, sendikalar, dernekler hatta bütün yurttaşlar yönetimi denetler. Çünkü, kontrolsüz güç güç değildir. Gücün doğru kullanılması için kontrol şarttır. Gücü elinde bulunduranlar, yetkili olanlar yetkileri ölçüsünde sorumlu olmalıdır. Güç (yetki) ile sorumluluk aynı ölçüde verilmelidir.

Son yıllarda, Sayıştay denetimlerinin yanında, Bakanlıklar düzeyindeki denetimlerde de bazı sorunlar yaşanmaktadır. Özellikle Milli Eğitim Bakanlığının son yıllardaki denetim anlayışı kontrolsüz güç yaratmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının, yaklaşık 5 yıl önce yeniden yapılanan denetim biriminde, liyakatsiz bir şekilde mülakatla merkeze çekilen 500 Maarif Müfettişinin ülke çapındaki bütün kurumları denetlemesi zaten olanaksızdır. Hele hele 10 yıldan fazla süredir müfettiş alımının yapılmaması ile kontrol mekanizmasının zayıflaması kaçınılmazdır. Halen 40 il’de maarif müfettişi ya hiç yoktur ya da 1 tane vardır.

Tüm Öğretmenler Sendikası (TÖS) olarak, Milli Eğitim Bakanlığında, denetim birimindeki çift başlılığın sona erdirilmesini, acilen yeter sayıda Maarif Müfettişinin “Liyakat” ile alınmasını, özellikle resmi okullar ile özel ve vakıf yurtlarının denetiminin, konunun uzmanı olan Maarif Müfettişlerince yapılmasını yetkililerin dikkatine sunuyoruz.”

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Kahmuran Aladağ 2021-10-01 12:45:07

Bütün yazılanlara katılıyorum, destekliyorum. Müfetişlerin bütün okulları ve yurtları denetlemesi gerekir.Genç neslim sağlıklı ve Atatürk İlkleri doğrultusunda Cumhuriyete sahip çıkacak, koruyacak nesiller olması gerekirki Türk Milleti Çağdaş Yaşama Erişsin....