GÜRKAN; 'EMEK EN YÜCE DEĞER'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Disk Genel-İş Sendikası ile 3.250 TL+ 2 bayram ikramiyesi+1 Mayıs ikramiyesi+2 tane 15’er günlük ikramiye ve 40 saat üzeri fazla mesai üzerinden toplu sözleşme imzaladı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Yaşamını emek mücadelesi ile geçirmiş olan bir belediye başkanı olarak, emeğin ve emekçinin her zaman yanında oldum; olmaya da devam edeceğim” dedi.

GÜRKAN; 'EMEK EN YÜCE DEĞER'

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Disk Genel-İş Sendikası ile 3.250 TL+ 2 bayram ikramiyesi+1 Mayıs ikramiyesi+2 tane 15’er günlük ikramiye ve 40 saat üzeri fazla mesai üzerinden toplu sözleşme imzaladı. Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Yaşamını emek mücadelesi ile geçirmiş olan bir belediye başkanı olarak, emeğin ve emekçinin her zaman yanında oldum; olmaya da devam edeceğim” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Şubat 2021 Cuma 06:29
GÜRKAN; 'EMEK EN YÜCE DEĞER'

Edirne Belediyesi ile Disk Genel-İş Sendikası, belediyede çalışan işçilerin maaşları ve sosyal hakları konusunda anlaşma sağlayarak, toplu sözleşme imzaladı. Edirne Belediyesi Nikah Salonu’nda düzenlenen imza törenine Disk Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen ile SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz da katıldı.

 Yaşamını emek mücadelesi ile geçirmiş bir belediye başkanı olarak, emekçilerin her zaman yanında olduğunu ve olmaya da devam edeceğini belirten Gürkan, “Türkiye’de şirket işçisi yada eski ifade ile taşeron olarak çalışan arkadaşlarımızın, çalıştıkları kurumda sürekli işçi olabilmesi için çok uzun bir mücadele yürüttük. 2017 yılı itibariyle bu başarıldı. Çıkarılan bir kanunla CHP ve CHP’li belediyeler ya da emek mücadelesinden gelen insanların sürdürdüğü mücadele ile 2017 yılında çıkarılan bir kanunla bu arkadaşlarımız, kamudaysa kamuda, belediyelerdeyse belediyelerde,  o kurumun sürekli personeli haline geldiler ve süresiz sözleşme hakkına sahip oldular. Bence bu kazanım bir devrim niteliğinde bir kazanımdı” diye konuştu.

 Bu kanunun öngördüğü haklar çerçevesinde bugün de birçok belediye gibi  emekçilerle ilk toplu sözleşmeyi yaptıklarını belirten Gürkan, “Bu bir dönüm noktasıdır, Türkiye’de demokrasi mücadelesinde de emek mücadelesinde de çok ciddi bir kırılma noktasıdır. Zaten artık 1 Ocak 2018’den bu yana Türkiye’deki hiçbir kurum hizmet alımı personel çalıştıramıyor. Bunun evrilmiş olması, bunun değiştirilmiş olması, bunun kaldırılmış olması, bence en önemli başarıdır.  Bugün yaptığımız toplu sözleşme ile yılbaşından önce mali haklar konusunda mutabık  kalmıştık. Bugün sosyal haklar ve çalışma saatleri gibi haklar konusunu da bitirdik ve Disk Genel İş ile toplu sözleşme imzaladık. Öncelikle tüm emekçi arkadaşlarımıza ve ailelerine hayırlı olsun. Edirne Belediyesi’nde 30 Haziran 2020 tarihini baz alarak, yani o günden bu yana toplu sözleşmemiz geçerli. Bu arada geçen zamandaki haklarını da ilave haklar olarak vermek kaydıyla en düşük net maaş 3 bin 250 TL olarak, yaklaşık eskisine göre yüzde 22 oranında bir artış oranıyla imza attık. Edirne Belediyesi’nde bekar, çocuğu olmayan bir çalışanımız asgari 3 bin 250 TL net maaş alacak. Asgari ücretin epey üzerinde. Genel Başkanımız asgari ücretin 3 bin 100 olmasını öngörmüştü, biz onun 150 lira daha üzerine çıkarak 3 bin 250 TL maaş ile 2 bayram ikramiyesi, 1 Mayıs ikramiyesi, 2 tane 15’er günlük ikramiye ve 40 saat üzeri fazla mesai veriyoruz. Eskiden 45 saat olan çalışma süresini de 40 saatte düşürdük. Oradan arkadaşlarımızın hafta da 5, ayda da 20 saatlik ek avantajları oldu. Tabi ki çocuk yardımı, öğrenci yardımı da düzenlendi. Hepimiz halktan topladığımız paralarla aldığımız maaşların karşılığını vereceğiz, alın terimizi akıtacağız. Alın terimizin karşılığını alacağız ama yaptığımız işin de hakkını vererek, bu halka olan borcumuzu ödeyerek yapacağız. Bu ay Ocak ayı maaşlarını önümüzdeki hafta içerisinde zamlı olarak ödemiş olacağız” dedi.

 Disk Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen de, “Yılbaşından önce ücretler üzerinden anlaşma sağlamıştık. 40 saatlik çalışmanın detaylarını da belirleyerek, toplu iş sözleşmemiz üzerinde anlaşma sağladık. Yaklaşık 1100 çalışanımızın olduğu çok büyük bir belediye. Sevgili Başkanı bu süreçte baya bir yorduk. Sağ olsun o da belediyenin bütün imkanlarını seferber etti. Arkadaşlarımızın ücretlerinin iyileştirilmesi için taşın altına elini koydu” dedi.

 SODEMSEN Genel Sekreteri Cahit Korkmaz da “Bugün SODEMSEN olarak imzaladığımız 54. toplu iş sözleşmesi.  Bugüne kadar SODEMSEN olarak takip ettiğimiz iş sözleşmelerinde uyuşmazlıkla sonuçlanan sözleşme olmadı. Olumlu yaklaşımlarından dolayı Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a ve  Disk Genel-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Salim Şen’e teşekkür ediyorum. Emekçi arkadaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.