"ROMAN AÇILIMINI CHP ÇOK ÖNCELERİ YAPABİLMİŞ OLMALIYDI"

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, Roman açılımını CHP'nin çok önceleri yapabilmiş olması gerektiğini savundu.

"ROMAN AÇILIMINI CHP ÇOK ÖNCELERİ YAPABİLMİŞ OLMALIYDI"

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Turan Şallı, Roman açılımını CHP'nin çok önceleri yapabilmiş olması gerektiğini savundu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
26 Temmuz 2021 Pazartesi 06:18
"ROMAN AÇILIMINI CHP ÇOK ÖNCELERİ YAPABİLMİŞ OLMALIYDI"

Şallı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de gerçek anlamda Roman sivil toplum bilinci gelişememiş olsa da dilimin döndüğü kadar konuşmaya, hatta yazmaya gayret ettiğini dile getirdi. AB proje toplantıları, bakanlık toplantıları, parti toplantılarının uzayıp gittiğini ifade eden Şallı, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Benim de artık takatim bitti! Türkiye’de ilk defa bir Roman açılımı yapıldı. Bunca yıldır hiçbir siyasi parti Romanların durumuna hiç ilgi duymadılar mı diye düşündüm. Bu konuda internet üzerinden araştırmalar yaparken karşıma 1993 yılında Edirne eski milletvekili Erdal Kesebir’in 1934 İskan Yasasındaki göçebe çingeneler ile yasa metninin kaldırılmasına yönelik meclise verdiği değişiklik önergesini fark ettim.

Uzun bir uğraştan sonra sayın vekile telefonla ulaşabildim. Konu ile kendisinden bilgi aldım. 1993 yılında meclise bu konu hakkında değişiklik talebinde bulunmuş olduğunu, zamanın siyasi gelişmelerin buna imkan tanımadığını söylemişti. Meclise verdiği değişiklik önergesinin kabul görmemesinden üzüldüğü söylemişti. “Merhum Bülent Ecevit benim bu değişiklik talebimi öğrendiğinde çok mutlu olmuştu. Kendisine teşekkür ederek bunlar bizim insanlarımız onları çok ihmal ettik, onlara bizim vefa borcumuz var” dediğini anlatmıştı.

Kendisine ‘bu yasanın değiştirilmesine yönelik AB’nin talebi olduğunu da söylemiştim. Sayın vekilimiz o günlere yönelik değişiklik önergesine CHP Tekirdağ milletvekili Enis Tütüncü ile Refah Partisi Van milletvekili Fethullah Erbaş'ın ve şu anda aklında olmayan başka milletvekilleri de  "eşitsizliğin düzeltilmesi” anlamında katkıları olduğunu, siyasal koşullar gereği milletvekili olduğu dönemlerde yasanın değiştirilmesi uygun yıllar olmadığını ifade etmişti. Kendisine “bu yasanın eşitlik ilkesine uymadığına yönelik AB’nin de bu konuda ifadeleri var. Bu yasanın değişikliğini daha çok AB istemişti” dediğimde sözümü onaylamıştı.

CHP EN ÇOK OY ROMANLARDAN UZAK KALDI

Demem şudur ki, CHP Trakya bölgesinde en çok oy Romanlardan almasına rağmen sosyal sorunlarına gereken ilgiden uzak kaldılar. Roman açılımını CHP çok önceleri yapabilmiş olmalıydı.  Romanların kırılgan yapılarına yönelik toplumsal çalışma göstermediler. Şimdilerde yerel anlamda küçük kıpırdanmaları iyi bir gelişme olarak görmek mümkündür. CHP halen yerel anlamda halkla bütünleşemeyen kadrolara sahiptir. Bu gelişmeler Edirne içinde geçerlidir. Yasal tüzel kişiliğim ile yazıyorum. Doğrunun tek adresi doğrudur. Demokraside herkes eleştiriye açık olmak zorundadır.

AKP’yi eleştirmek zor da, CHP’ yi eleştirmek çok mu kolay!"

Haber Merkezi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.