“ROMONES” İÇİN EDİRNE’DE TOPLANACAKLAR

Roman Gençlik Akademisi çatısı altında düzenlenecek olan ‘Roman Dili Çalıştayı’ Cumartesi günü başlıyor. Çalıştay’da unutulan Roman dili Romanes ile ilgili neler yapılabileceği konuşulacak.

“ROMONES” İÇİN EDİRNE’DE TOPLANACAKLAR

Roman Gençlik Akademisi çatısı altında düzenlenecek olan ‘Roman Dili Çalıştayı’ Cumartesi günü başlıyor. Çalıştay’da unutulan Roman dili Romanes ile ilgili neler yapılabileceği konuşulacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Temmuz 2021 Perşembe 06:33
“ROMONES” İÇİN EDİRNE’DE TOPLANACAKLAR

Roman Dili çalıştay’ı için dün Romacted Çocuk Evi’nde bir basın toplantısı düzenlendi. Burada açıklama yapan Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu,  Edirne belediyesi olarak çok uzun zamandır Roman mahallelerinde dezavantajlı gruplarla çalışmalar yürüttüklerini dile getirerek, “Bu konuda Edirne’de gerçekten dernekler sivil toplum örgütleri ile bir yol aldık. Pandemiden önce tiyatro okuma etkinliği gibi çocuklarımız ile etkinlikler yapıyorduk. Pandemide zoom üzerinden eğitim yapalım dedik.

Bu Cumartesi günü yapılacak olan etkinlik konusunda da hepimiz çok heyecanlıyız. Çalıştay’a önemli konuklarımız gelecek. Trakya Üniversitesi Roman Enstitüsü’nün Romanlar adlı kitabının yazarı olan Hiristo hocamızda burada bulunacak. Hiristo hocayla tanıştım. Ben onunla tanışmaktan çok memnun oldum. Roman dili sözlükleri olan, çocuk kitapları olan bir hocamız. Çok değerli bir hocamız.

Ben tüm Edirne halkını Cumartesi günü halk eğitim merkezinde yapılacak çalıştaya davet ediyorum. Orada romanların göç yolları, eğitimleri ve kültürleriyle ilgili hocalarımız bilgiler verecek” şeklinde konuştu.

“ROMANES İÇİN BİR ARAYA GELİYORUZ”

Roman Gençlik Derneği Başkanı Selçuk Karadeniz 31 Temmuz ile 1 Ağustos tarihlerinde Roman Akademik Gençlik Buluşmasını yapacaklarını hatırlatarak, “İki gün boyunca 12 ilden katılımcılar bizimle olacak. Katılımcılar 1 Şubat - 1 Mayıs tarihleri arasında online yapılan Roman Akademi kursu öğrencileri. 10 ders yapıldı. Dünya’da romanların konuştuğu bir dil var ve Romanes alfabesi var. Romanes alfabesi 33 harften oluşuyor. Gençlerimizin bu dili konuşamadığını tek tük konuşulduğunu fark ettik. Çalışmanın ikinci ayağı Edirne’de Edirne Belediyesi desteğiyle bir çalıştay yapıyoruz. Öğrencilerle beraber Roman dili üzerine neler yapabileceğimizi tartışacağız. Anketler dağıtılacak. Ekmek, su, git, gel gibi günlük hayatta kullanılan kelimelerin kendi bölgelerinde Roman mahallelerinde nasıl söylendiği ile ilgili çalışmalar yapılıp sonunda Türkiye’de Romanes Grammer kitabının çıkartılması planlanıyor” dedi.

Edirne Dernekler Federasyonu Başkanı Çetin Örs ise “Söz konusu çalışmanın büyük faydasını gördüm. Roman dili artık unutulmaya yüz tutmuş bir dildir. Yaşlılarımız vefat edince bu dili bize öğretecek kimse kalmadı.  Hristo Hocamız’dan bazı bilgilerle tekrardan yaşatmaya çalışacağız” şeklinde konuştu.

İLK GÜN İLBER ORTAYLI GELİYOR

Çalıştayın ilk günü olan 31 Temmuz Cumartesi günü 10.00-10.30 açılış konuşmaları yapılacak. Konuşmaların hemen sonrasında Prof. Dr. Ilber Ortayli “Nazilerin Roman Soykırımı– 2 Ağustos 1944” isimli sunumunu yapacak.

Prof. Dr. Emine Dingec “Osmanlı İmparatorluğu’nda Roman Algısı”isimli sunumununu yapmasının hemen ardından, Prof. Dr. Hristo Kyuchukov “2 Ağustos’u Anmak Niçin Önemli” isimli sunumuyla çalıştay devam edecek

Çalıştay Pazar günü de çeşitli sunumlarla devam edecek.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.