SAATÇİLİK MESLEĞİ DE YOK OLUYOR

Teknolojinin gelişmesi insanların ihtiyaçlarının farklı alanlara yönelmesiyle ülkemizde birçok meslek yok oluyor. Bunlardan biri de Saatçilik. Bir zamanlar gözde bir meslek olan Saatçilik bir süre sonra unutulan meslekler arasında yer alacak.

SAATÇİLİK MESLEĞİ DE YOK OLUYOR

Teknolojinin gelişmesi insanların ihtiyaçlarının farklı alanlara yönelmesiyle ülkemizde birçok meslek yok oluyor. Bunlardan biri de Saatçilik. Bir zamanlar gözde bir meslek olan Saatçilik bir süre sonra unutulan meslekler arasında yer alacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Kasım 2018 Çarşamba 08:30
SAATÇİLİK MESLEĞİ DE YOK OLUYOR

Bu mesleği devam ettiren  Sis Saat Galerisi sahibi Fikret Uz,  oğlu Serkan ile birlikte  saatçilik  mesleğini Edirne’de  yaşatmaya çalışıyor.

Teknolojinin gelişmesi insanların ihtiyaçlarının farklı alanlara yönelmesiyle ülkemizde birçok meslek yok oluyor. Bunlardan biri de Saatçilik. Bir zamanlar gözde bir meslek olan saatçilik bir süre sonra unutulan meslekler arasında yer alacak. Edirne’de  bu mesleği devam ettiren Sis Saat Galerisi sahibi Fikret Uz,  oğlu Serkan ile birlikte  saatçilik  mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Saatçilik mesleği konusunda açıklama yapan Uz, “Ben bu mesleğe 1971 yılında başladım. Bu meslekte önce çıraklık dönemi geçirdim, daha sonra kalfalık ardından ise ustalık dönemine geçtim. Mesleğimiz mekanik saatlerle başlayıp, pilli dijital saatlerle devam etmesi bu mesleğe ilgiyi azalttı. Saatçilik ve saat tamiri konusunda  gençlerimiz bu mesleğe ilgi duymuyor.” dedi

OĞLU İLE BİRLİKTE MESLEĞİ SÜRDÜRÜYOR.

Fikret Uz, mesleğini oğlu ile birlikte sürdürme gayreti içinde olduğunu  belirterek; “Bu meslekte son olarak oğlum Serkan 2015 yılında ustalık belgesini aldı. Oğlum da benim gibi çıkarlık, kalfalık dönemlerinden geçti. Maalesef bu mesleğe meraklı olan gençlerimiz yok saatçilik mesleği de bizden sonra yok olacak . Ülkemizde pilli saatler, tezgah ürünleri,  Çin malı saatler mesleğimize ilgiyi azaltıyor. Her meslek kendi dalında faaliyette olmalı. Bakıyoruz bugün her dükkanda , her tezgahta saat satılabiliyor. Tüketicilerimiz bu malların kalitesinin farkında değil. Halkımız genellikle ucuz olsun saat olsun diyor. Aslında ucuz olan ürün kıymetli bir ürün değildir. Bir İngiliz bilim adama ne demiş “ Ben ucuz ürün kullanacak kadar zengin değilim” bu sözler bizim meslek için de geçerlidir” diye konuştu

BİZ, ZAMANLA İLGİLİ İŞ YAPIYORUZ

 Saatçilik mesleğinin zamanla ilgili olduğunu belirten Uz, “Bizim mesleğimiz çok özen isteyen bir meslek  küçük saat parçaları ile  işinizi yapıyorsunuz. Zamanı  iyi ayarlayan bir meslek. Bir cihazı çalıştırabilirsiniz,  zamanı belirleyecek olan ise  saattir. Saatin tamirini yaparsınız doğru gitmez. Bu mesleğin özelliği zamanı doğru belirlemek . Bu konuda saniye şaşmaması gerekir. Bilindiği gibi saniyelik yapılması gereken  işler vardır. Bu bizim meslekte çok önemlidir. Sadece saati tamir edip çalıştırmak yeterli olmuyor. Doğru olarak çalışmasını sağlamak gerekir.” Değerlendirmesinde bulundu.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.