SAĞLIK İÇİN 7.500 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLECEK

Sağlıklı nesiller yetişmesi açısından önemli rol oynayan “Beslenme Alışkanlıkları ve hayat Tarzı Önerileri” eğitimlerine devam etmek amacıyla Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit ile Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk ile öğrencilerin “iş birliği protokolü” imzalandı. İmzalanan protokolle 2018-2019 eğitim ve öğretim döneminde de 7,500 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.

SAĞLIK İÇİN 7.500 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLECEK

Sağlıklı nesiller yetişmesi açısından önemli rol oynayan “Beslenme Alışkanlıkları ve hayat Tarzı Önerileri” eğitimlerine devam etmek amacıyla Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit ile Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk ile öğrencilerin “iş birliği protokolü” imzalandı. İmzalanan protokolle 2018-2019 eğitim ve öğretim döneminde de 7,500 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Eylül 2018 Çarşamba 08:45
SAĞLIK İÇİN 7.500 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERİLECEK

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü Konferans Salonu’nda,  Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan ve Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk’in katılımıyla, 2018 -2019 eğitim ve öğrenim dönemi için,  “iş birliği protokolü” imza töreni düzenlendi.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Türk Böbrek Vakfı arasında imzalanan protokoller gereğince önceki iki dönemde toplam 10.953 ilk ve orta öğrenimdeki öğrencilere eğitim verildi. İmzalanan üçüncü dönem iş birliği protokolü çerçevesinde Edirne İl ve ilçelerindeki ilk ve orta öğrenimde eğitim gören öğrencilere 2018-2019 eğitim ve öğretim döneminde de 7,500 öğrenciye eğitim verilmesi hedefleniyor.

“ÜLKEMİZDE 3 BİNDEN FAZLA OBEZ VAR”

Törende konuşan Edirne İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt obezitenin önüne geçilmesi gerektiğini vurgularken, “Obezite böbrek sağlığını doğrudan etkileyen kriterlerden biridir. Ülkemizde yapılan araştırmalarda 3 binden fazla obez nüfusun, 1.8 milyonu 0-18 yaş aralığında olduğu tespit edildi. Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile Türk Böbrek Vakfı arasında imzalanan protokoller çerçevesince çocuklarımızın bilinçlendirilmesi ve farkındalığın artırılması için iki dönemde toplam 10 953 ilk ve ortaöğretimdeki öğrencimize eğitim verildi. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için beslenme alışkanlıkları ve hayat tarzı eğitimlerine 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında da devam edeceğiz. Yine bu seminerlerimiz çalışmalarımız bu protokol çerçevesince Türkiye Böbrek Vakfı ile devam edecek.” Diye konuştu.

“ŞİŞMANLAMAK DEMEK BÖBREKLERDE SORUNUN BAŞLAMASI DEMEK”

Bu iş birliği protokolü ile amaçlarının tüm öğrencilerimize ve velilerine ulaşabilmek olduğunu belirten Cırıt,  “Bizde geleneksel anlamda yemeyen çocuk bir işe yaramaz diye bir düşünce vardır. Çocuklara bol bol yemek yedirmek, şişmanlatmak, halbuki bu sağılı nesil için hoş olmayan bir şey. Çocuklarımızın şişmanlaması demek böbreklerde sorunun başlaması demek. Ve böbrek cenabı hakkın bir mucizesidir. Böbrekte bir milyon süzgeç var.Ondan dolayı bizim bu böbreğin yerine koyabileceğimiz başka bir şey yok. Onun için de bu organlarımızın korunması gerekiyor. Bizim en büyük amacımız alttan gelecek öğrencilerimizin bu alışkanlıkları kazanması ve kazandıktan sonra da ileriki hayatında devam ettirebilmesi önemli. Edirne’de sağlıklı bir nesil için Türk Böbrek Vakfı’na ihtiyaç vardır.” Dedi.

“ŞEKERLE MÜCADELEYİ MİLLİ BİR POLİTİKA HALİNE GETİRMEMİZ LAZIM”

Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk de bu işin sağlık boyutunun önemli olduğu kadar eğitim boyutunun da önemli olduğuna değinerek, “Bir ülkede 3 milyon obez varsa ve bu nüfusun yaklaşık yüzde 60 yetişkin değil de çocuksa ve her sene de bu rakam yüzde 8 artıyorsa ciddi bir sorun var demektir. Bunun da iki boyutu var biri sağlık biri eğitim boyutu. Tuzda yaptığımız gibi şekerle mücadeleyi de milli bir politika haline getirmemiz lazım. Bildiğiniz gibi 6 gram tuz yeterli tuzu her yerden alıyoruz ama biz tuzu 18 gram tüketiyorduk. Başlatılan kampanyalar sonucu tuz 13.5 grama indirildi. Bu 4.5 gramlık azaltım tedavileri azaltma açısından 1.5 milyar dolara eş değer. Şimdi bunun aynısı şekere yapmak lazım ama bu sefer işimiz çok zor. Tuzda üretici zengin şirketler değildi ufak işverenlerdi. Tuzla mücadeleyi kolay hallettik, bilinçlendirdik hallettik. Şekerde işler öyle değil, şekerde bir Amerikalı dev şirket bile var. Toplam 9 kuruluş nişasta bazlı şekerde hakimeyeti var ve korkunç reklam potansiyeli var. Bu sefer kayaya toslamış gibiyiz. Nişasta bazlı şeker toz şekere göre daha düşük maliyetli olduğu için cazip geliyor ama sağlığa çok ciddi zararları var. Direk karaciğere gidiyor ve obeziteyi başlatıyor. Bu sefer hakiki bir mücadele lazım. Daha büyük bir mücadele etmemiz lazım.” Dedi.

“NE OLUR BÖBREĞİMİZİ KORUYALIM”

Edirne İl Sağlık Müdürü Ali Cengiz Kalkan da, “Bizde İl Sağlık Müdürlüğü olarak hep birlikte koordineli çalışmalarımızı sürdürerek, konunun önemine çok güzel temas edildiği üzere böbrek sağlığının daha sonra onları bekleyen tehlikelere düşmemesi açısından korunmasına hep birlikte dikkat edeceğiz. Gerçekten obezite çağımızın giderek büyeceği, altından kalkılması çok zor maddi ve manevi sonuçlara bizi taşıyacağı önemli sorunlardan bir tanesi. Bu hafta halk sağlığı haftası. Bizde bu hafta kapsamında obezite ile ilgili harekete geç kalma sağlığından olma temasıyla yürüyüş yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi halkımızın dikkatine tekrar sunmak istiyoruz.Böbrek sağlığımız açısından su içmeli ve hareket etmeliyiz. Böbreğimiz yüzde 25’in altına düşene kadar böbreğimizde bir sıkıntı olduğunu siz anlamıyorsunuz bile. Ne olur böbreğimizi koruyalım.” Diye konuştu.

Konuşmaların ardından İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cirit ile Türk Böbrek Vakfı Genel Başkanı Timur Erk ile “iş birliği protokolü” imzalandı.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.