“SAĞLIKTA ŞİDDET TASARISI BİR AN ÖNCE YASALAŞTIRILMALI!”

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Edirne Tabip Odası tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende konuşan Oda Başkanı Dr. Memet Akbal, başta şiddet olmak üzere yaşadıkları tüm sorunlar için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı ‘Sağlıkta Şiddet Tasarısı’ bir an önce yasalaştırılmalı.” ifadelerini kullandı.

“SAĞLIKTA ŞİDDET TASARISI BİR AN ÖNCE YASALAŞTIRILMALI!”

14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Edirne Tabip Odası tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni düzenlendi. Törende konuşan Oda Başkanı Dr. Memet Akbal, başta şiddet olmak üzere yaşadıkları tüm sorunlar için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı ‘Sağlıkta Şiddet Tasarısı’ bir an önce yasalaştırılmalı.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Mart 2020 Pazartesi 06:18
“SAĞLIKTA ŞİDDET TASARISI  BİR AN ÖNCE YASALAŞTIRILMALI!”

Edirne Tabip Odası tarafından 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni düzenlendi. Edirne Tabip Odası Onur Kurulu Üyesi Dr. Ertuğrul Tanrıkulu tarafından açılış konuşması yapılan törende; Edirne Tabip Odası, Edirne Aile Hekimleri Derneği, Özel Trakya Hastanesi tarafından anıta çelenk sunulduktan sonra, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

“MESLEĞİMİZİ YAPAMAZ HALE GELDİK!”

Ardından günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Memet Akbal, “Türk tıbbının kurumsallaşmasının ve bilimsel tıp eğitiminin başlangıcının 193’üncü yıldönümünde ülkemiz ve Dünya ‘Yeni Koronavirüs’ olarak adlandırılan v gerekli önlemlerin alınmaması durumunda yaygın ölümlere yol açtığı bilinen bir salgın tehdidiyle karşı karşıya. Bunun yanında ilimizde yaşanan mülteci sorunu varlığını arttırarak devam ettirmekte. Bu dönemde biz sağlık çalışanlarına son derece önemli görevler düşmektedir. Hekimlik değerlerinin, deontolojinin giderek kaybolduğu, genç hekimlerin ülkemizden uzaklaştığı, kalanların aşırı iş yükü ve performans kaygısıyla tükendiği ve can güvenliğinin olmadığı bir süreç yaşamaktayız. Ne yazık ki; sağlık sisteminin verimliliğinin bakılan hasta, yapılan ameliyat ve tetkik sayısı ile ölçüldüğü bir ülke haline gelmiş bulunmaktayız. Sağlık sistemimizden kaynaklanan sorunlar nedeniyle sürekli olarak hedef gösterilmekten, çalışma ortamlarımızda her gün, her saat şiddete maruz kalmaktan mesleğimizi yapamaz hale geldik. Oysa; hastalarımıza yeterli süre ayıramamanın, ticarethaneye dönüştürülen sağlık kurumlarının, cepten ödenen katkı ve katılım paylarının, ulaşılamayan ilaçların, niteliksiz tıp eğitiminin, koruyucu hekimlik gereksinimlerine yanıt veremeyen aile hekimliği sisteminin, sağlık sisteminden kaynaklanan sorunların sorumlusu biz değiliz.” dedi.

“İŞ YERİNDEKİ ŞİDDET, İŞ KAZASI OLARAK KABUL EDİLMELİ”

Dr. Akbal, her türlü sorunları için mücadele etmeye devam edeceklerini belirterek, “Başta koronavirüs salgını olmak üzere her türlü hastalığa karşı mesleki görevlerimizi sorumlulukla yerine getirmeye de, başta sağlıkta şiddet olmak üzere her türlü sorunumuz için mücadele etmeye de kararlıyız. Bu nedenle; Türk Tabipler Birliği’nin hazırladığı ‘Sağlıkta Şiddet Tasarısı’ bir an önce yasalaştırılmalı. İşyerinde yaşanan şiddet, iş kazası ve meslek hastalığı olarak kabul edilmeli. Poliklinik muayene randevuları, sağlık çalışanlarının hastalarıyla sağlıklı iletişim kurabileceği, yeterince ilgilenebileceği ve nitelikli hizmet verebileceği şekilde düzenlenmeli. Acil servisler, hızla sadece acil hastalara hizmet verecek şekilde düzenlenmeli. Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, sevk zinciri uygulamasına geçilmelidir. Bizler, bu olağanüstü dönemde de görevimizin başında olarak; emeğimizi değersizleştiren, ücretlerimizi ezdiren, çalışma koşullarımızı her geçen gün zorlaştıran yönetim anlayışı değişinceye, sağlıktaki ölümcül şiddeti ortadan kaldıracak düzenlemeler yapılıncaya, önerdiğimiz önlemler alınıncaya kadar taleplerimizi dile getirmeye devam edeceğiz. Virüs salgınının da, sağlıkta şiddetin de ortadan kaldırılmasının yolu; parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir kamusal bir sağlık sisteminin uygulanmasından geçmektedir.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.