YAP-İŞLET-DEVRET’LERİN YÜZDE 1’İYLE SULAMA SORUNLARI ÇÖZÜLÜR!

Uzun süredir etkili olan kuraklık, Tarım Kenti Edirne’deki üreticileri oldukça olumsuz etkilerken; CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu kuraklıkları en az hasarla atlatmak adına sulama yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Gaytancıoğlu baraj ve göletlerin yapımının sanıldığı kadar yüksek maliyetler olmadığını belirterek, “Yap-işlet-devret modeliyle yapılan yatırımlarda çok yüksek sayıda geçiş garantileri veriliyor. Garantiler çok yüksek verildiği için arada kalan sayının bedelini de biz ödüyoruz. 2021 bütçesinde bu tarz yatırımlara 90 Milyar TL vereceğiz. Bu paranın yüzde 1’ini barajlara ayırsak işleri çözeceğiz.” ifadelerini kullandı.

YAP-İŞLET-DEVRET’LERİN YÜZDE 1’İYLE SULAMA SORUNLARI ÇÖZÜLÜR!

Uzun süredir etkili olan kuraklık, Tarım Kenti Edirne’deki üreticileri oldukça olumsuz etkilerken; CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu kuraklıkları en az hasarla atlatmak adına sulama yatırımlarına öncelik verilmesi gerektiğini ifade etti. Gaytancıoğlu baraj ve göletlerin yapımının sanıldığı kadar yüksek maliyetler olmadığını belirterek, “Yap-işlet-devret modeliyle yapılan yatırımlarda çok yüksek sayıda geçiş garantileri veriliyor. Garantiler çok yüksek verildiği için arada kalan sayının bedelini de biz ödüyoruz. 2021 bütçesinde bu tarz yatırımlara 90 Milyar TL vereceğiz. Bu paranın yüzde 1’ini barajlara ayırsak işleri çözeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
16 Aralık 2020 Çarşamba 06:21
YAP-İŞLET-DEVRET’LERİN YÜZDE 1’İYLE  SULAMA SORUNLARI ÇÖZÜLÜR!

KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ NEDENİYLE DENGELER BOZULDU”

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Türkiye’nin yarı kurak bir iklime sahip olduğunu belirterek, “Türkiye su fakiri bir ülke. Bulunduğu coğrafi konum açısından yarı kurak bir iklime sahip. Yarı kurak iklimlerde suyun kullanımı son derece önemlidir. Bizim bölgemiz Türkiye ortalamasının üzerinde yağış alıyor. Örneğin Karadeniz’in bazı bölgeleri aşırı yağış alırken; Orta Anadolu, İç Anadolu, Güneydoğunun bazı bölgeleri, Kuzey Marmaranın bazı bölgeleri ve Egenin bazı bölgeleri yeterli yağış alamıyor. Dolayısıyla kış aylarındaki kar yağışını, yağmurları son derece iyi değerlendirmek gerekiyor. Dünyada küreselleşmeyle beraber başlayan bir küresel iklim değişikliği var. Bazı ülkeler aşırı derecede sera gazı salıyor. Dolayısıyla dengeler bozuldu. Buna paralel olarak da yağışlı günlerin sayısı azaldı. Yağmurlar, daha çok yüzey yağışı şeklinde hızlı bir şekilde yağıyor ve eskiden görmediğimiz selleri görüyoruz.” dedi.

“BARAJLARIN YAPIMI İÇİN İYİ BİR BÜTÇE AYRILMIYOR”

En çok suyun tarımsal üretimde kullanıldığını söyleyen Gaytancıoğlu, “Tarımsal üretimde su lazım. Durum böyle olduğu için biz sürekli hükümete barajları yapın, sulama göletlerini yapın, sulama yatırımlarını arttırın diye söylüyoruz. Sulama göletlerini yalnızca tarımsal sulamada değil, hayvan sulamasında da kullanalım. Özellikle bizim bölgemiz gibi tarımsal üretimde verimliliği yüksek olan bir bölgede Çömlekakpınar Barajı gibi, Suakacağı Barajı gibi, Hamzadere Barajı gibi, Çakmak Barajı gibi barajlar son derece önemli. Süloğlu Barajımız var, Kayalıköy Barajımız var. Onlardan içme suyu ve aynı zamanda sulama suyu sağlıyoruz ama onların kullanımlarında kurak giden yıllarda zorlanıyoruz. Altınyazı Barajı var mesela; sıfır su var. Meriç Nehrimiz var; onu iyi kullanmamız lazım. Meriç Nehri’ni kullanırken de kış aylarındaki yağışı bu barajlara aktarmamız lazım. Türkiye’nin genelinde böyle yatırımların yarım kaldığını, bu barajların yapımı için iyi bir paranın gitmediğini her fırsatta söylüyoruz. Bütçe görüşmelerinde de bunu gündeme getirdik.” ifadelerini kullandı.

TRAKYA’NIN GAP’INDAN TAM RANDIMAN ALAMIYORUZ”

Barajların tamamlanmasıyla bölgemizin Türkiye ekonomisine yapacağı katkının artacağını vurgulayan Gaytancıoğlu, “Bizim bölgemizde bu barajlar tamamlanmış olsa, Türkiye ekonomisine Trakya bölgesinin yapabileceği katkı daha da artar. Üretim ve verim yüzde 30 artarsa, ikinci ürünler devreye girer. Ama baktığımızda örneğin Çakmak Barajı hala planlananın yüzde 10’unda. Her yerden tasarruf ederek bu barajları doldurmamız lazım. Artık tarımda kullanacağımız sulama suyunun yanında içme suyunda da sıkıntılar yaşamaya başladık; mesela Edirne Merkez. Kayalıköy Barajı’ndan su alırken şimdi Süloğlu’ndan su almaya başladık. Bu kış aylarında Kayalıköy’ün de dolması lazım, Süloğlu’nun da dolması lazım, diğer barajların da dolması lazım. Nehirleri kullanmamız lazım. Ergene Nehri’ni maalesef vahşi kapitalizm nedeniyle artık kullanamıyoruz. Ergene Nehri debisi yüksek olan bir yer iken; şimdi kirli su akıtıyor. Bunun temizlenmesi için hükümet 4 milyar TL kaynak ayırdı. İyi bir para biz de destek veriyoruz ama keşke bu 4 Milyar TL zamanında barajlara ayrılsaydı, bu nehrin kirlenmemesi için ayrılsaydı. Bu kış aylarında suyu doldurmamız gerekiyor ama hükümetin bu yönde bir çabasının olmadığını görüyoruz. Suakacağı Barajı olsun, Çakmak Barajı olsun; buralara ayrılan bütçelerin son derece düşük olduğunu görüyoruz. Hamzadere Barajı’nın bile istenilen seviyeye getirilemediğini görüyoruz. Halbuki bu barajlar Trakya bölgesinin yıllardır gündeminde. Hamzadere ve Çakmak Barajları Trakya’nın GAP’ı diye nitelendireceğimiz barajlar ama tam randıman alınamıyor. Ayrılan kaynaklar son derece yetersiz. Biz CHP olarak bu konuda alınabilecek yüksek bütçeleri desteklemeye hazır olduğumuzu söylüyoruz.Türkiye 2019’da ciddi bir kuraklık yaşadı, 2020’de de ciddi bir kuraklık yaşadı. Umuyoruz ki 2021 iyi olur ama 2021’de de çok beklenilen seviyede olacağını zannetmiyoruz. Aralık ayının ortalarına gelmemize rağmen hala yağış alamıyoruz. Gelecek daha büyük sıkıntı içerisinde olacak. On yıllar sonra daha büyük sıkıntılar çekmemek için önlemleri bugünden almamız gerekir diye düşünüyorum. ” şeklinde konuştu.

2021 YILINDA 190 MİLYAR TL FAİZ ÖDENECEK”

Malİyetlerİn sanıldığı kadar yüksek olmadığını söyleyen Gaytancıoğlu, “Hiçbir maliyet devletin gücüyle karşılaştırıldığında büyük değildir. Yapmış olduğu otoyollarla övünüyorlar. 2021 bütçesini görüşüyoruz şu an. Bütçenin en önemli gider kalemlerinden bir tanesi faiz. Türkiye Cumhuriyeti 2021 yılında öngörülen 190 Milyar TL faiz ödeyecek. Bunun daha fazla olacağını da tahmin ediyoruz. Aynı şekilde bütçe açığı 240 Milyar TL. Bu açıkları oluşturan nedenlerin başında kamu özel işbirliği sözleşmeleri geliyor. Yani bir şehir hastanesi yapılıyor; o kadar hasta yok ama hasta garantisi veriliyor. Bir köprü yapılıyor; geçiş garantisi veriliyor. Garanti verilen sayının yüzde 10’u geçiyor ama bedeli ödeniyor. Havaalanı yapıyorlar; 1 milyon 200 bin kişi garantisi veriliyor, yalnızca 10 bin kişi kullanıyor. 10 bin nerede, 1 milyon 200 bin nerede? Geri kalanının parasını biz ödüyoruz. Biz yatırımlara karşı değiliz ama bunların ekonomik bir şekilde hesaplanması lazım. Tabii ki yapacak, işletecek kişi para kazanacak ama 10 bin kişinin bindiği yere 1 milyon 200 bin garanti verirsen bu iş olmaz. 2021 bütçesinde bunlara 90 Milyar TL vereceğiz. Bu paranın yüzde 1’ini barajlara ayırsak işleri çözeceğiz. Suakacağı Barajı’nın maliyeti en fazla 3-4 Milyon TL’dir. Bu parayı Türkiye Cumhuriyeti’nin hükümeti veremeyecek mi? Bir devletin önceliğinin olması gerekiyor.” dedi.

“ÖNCELİK BARAJ VE GÖLETLERE VERİLMELİ”

Bütçeler yapılırken önceliğinin barajlara ve göletlere verilmesi gerektiğinin altını çizen Gaytancıoğlu, “Tarımsal sulama da çok önemli, ithalat yapmamamız lazım. İçme suyu da son derece önemli, sağlıklı bir içme suyuna kavuşmamız lazım. Yani bu projeler de çok büyük meblağlar değil. DSİ’ye teşekkür ediyorum, iyi çalışıyorlar. Planları, projeleri hazır. Devlet geleneğinden gelen kurumsal bir yapısı var. Onların çalışmalarına hükümetin de destek olması lazım. İnşallah CHP iktidarında biz bunları çok güzel bir şekilde planlayarak, önceliği sulama yatırımlarına vereceğiz.” ifadelerine yer verdi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.