SANAT OKULLARI ARANAN ELEMAN YETİŞTİRİYOR

Edirne Meslek Teknik Anadolu  Lisesi, bugüne kadar çeşitli iş dallarında  eleman yetiştiren köklü bir okul. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı  sonrası savaşta şehit düşen ailelerin çocukları için  Edirne Valisi Rauf Bey tarafından temeli atıldı.  Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edirne’nin en köklü eğitim kurumlarından biri. Bir zamanlar 1500-2000 öğrencinin eğitim gördüğü okulda şimdi ancak 379 öğrenci bulunuyor.

SANAT OKULLARI ARANAN ELEMAN YETİŞTİRİYOR

Edirne Meslek Teknik Anadolu  Lisesi, bugüne kadar çeşitli iş dallarında  eleman yetiştiren köklü bir okul. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı  sonrası savaşta şehit düşen ailelerin çocukları için  Edirne Valisi Rauf Bey tarafından temeli atıldı.  Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Edirne’nin en köklü eğitim kurumlarından biri. Bir zamanlar 1500-2000 öğrencinin eğitim gördüğü okulda şimdi ancak 379 öğrenci bulunuyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
29 Ocak 2019 Salı 09:33
SANAT OKULLARI ARANAN ELEMAN YETİŞTİRİYOR

Sanat okullarında sanayinin tüm dallarında gelişme sağlamak için gerekli elemanlar yetişiyor. O dallarda teorik ve pratik bilgilerle donatılıyor. Okullarda ara eleman’ın yanında aranan eleman yetişiyor.  Okulda  mobilya, elektrik, inşaat, makine  için yoğun eleman talebi var.Mevcut okullar bu talebi karşılayamıyor.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN ELEMAN TALEBİ VAR

 Edirne Meslek ve Teknik Anadolu Lisesinden Edirne Organize Sanayi Bölgesinin eleman talebi var. Sanayi bölgesine ulaşım için sorun olsa da okulda bu konuda yetişmiş öğrenci yok. Yetişmiş eleman olsa, ulaşım sorunu çözümlenecek. Organize Sanayi Bölgesi yapılacak işler için okula taahhütte bulunmuş. Bu okulun ihtiyacı olacak makine sağlanıp teknolojiye uygun bir sistem kurulacak.  Buradaki işte çalışacak öğrenciler okul bittiğinde hemen bölgede işe başlayacak. Çocuklar talep edilen makinelerde eğitim gördüğü için işleri hazır olacak.

OKULA EN ALT DÜZEYDE ÖĞRENCİ ALINIYOR

Sanat okullarına alınacak öğrenciler eğitim başarısı en alt düzeyde öğürencilerden oluşuyor.

Bu nedenle alınacak öğrenciler elenmediği için eğitimde gerekli başarı elde edilemiyor.

Okulu bitirip iş hayatına atılanların geçim zorluğu çektikleri söylenemez.

Sanayi sitelerinde ve diğer iş dallarında bu okul mezunu olanların büyük bölümü  işlerini yenmiş kişiler.

Eğer sanat okullarına ilgisizlik böyle devam ettiği takdirde araçları tamir edecek eleman sıkıntısı yaşanacak.

Beyaz eşyalar tamir edilmeden atılacak.

ARA ELEMAN DEĞİL ARANAN ELEMAN  

Sanat okulları için ara eleman yetiştirilen okullar olarak tanınır. Aslında bu okullarda aranan eleman yetişiyor. Ara eleman dendiğinde okuldan mezun olamamış sanat okulları dışında bir okuldan mezun olan biri olarak biliniyor.  Sanat okulunu bitirenlere ustalık belgesi veriliyor.

OKUL GEÇMİŞ YILLARDA ÇOK KALİTELİYDİ.

Edirne Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi geçmiş yıllarda daha donanımlı ve kaliteliydi. O zamanlar fen lisesi seviyesinde sınavla öğrenci alınıyordu.

O zaman Askeriye ile Sanat okullarına sınavla öğrenci alınırdı.  Bu okullar 28 Şubat sonrası İmam Hatip okulları ile birlikte farklı konuma geldi Bundan en büyük zararı meslek liseleri gördü.

Şu anda aynı  durum devam ediyor. Milli Eğitim Bakanı 12 yıllık eğitimin yüksek olduğu görüşünde.

Okumak istemeyen çocukların okula gönderilmesi güç. Zorlama ile gelen öğrenciler ve amaçsız eğitim görenlerin başarılı olması mümkün değil.

 ÖĞRENCİ ALIRKEN ELEYİCİ OLUNMALI

Meslek okullarına alınacak öğrenciler eleme usulüyle alınmalı.  Okula başvuran öğrencilerin sayısının yüksek olması durumunda alınacak öğrencilerin elenerek alınması mümkün olabilecek.

Böyle bir talep yok. Okuldaki atölyelerin gelişen teknolojiye göre yenilenmesi lazım. Bakanlık kanalıyla küçük çaplı araç  ve makineler sağlanıyor.

Yaylı sistemlere yönelik atölyenin güçlenmesi gerekir. Bu konuda DDY yetkilileriyle sinyalizasyon konusunda görüşmeler yapılıyor.

ÖĞRENCİLER RAYLI SİSTEMDE GÖREV YAPIYOR

Okul öğrencileri tren yolları raylı sistemde görev yapıyor. Okula zihinsel engelli öğrencilerin gelmesi ile eğitimciler ayrı bir çaba harcıyor. Bu öğrencilerin kendilerine zarar verecek bir iş yapmamasını engellemek öğrenim kalitesini olumsuz etkiliyor.

Okula sınav sistemi ile kalite gelmesi gerekiyor. Mühendisler bu okullardan yetişmeli.Sanat okulları tercih edilen okullar konumuna gelmeli.Okulun biyomedikal bölümüne öğrenciler sınavla alınıyor.  Buradan mezun olanlar hastane makinelerinde çalışıyor.  Meslek lisesini bitirenler piyasada farklı ücretle çalışma imkânları yaratılmalı. Fiziki olarak Edirne Meslek ve Teknik Lisesi tarihi bir bina bugüne kadar ayakta kalmış yapı olarak  kullanışlı  ve sağlam bir bina. Bu arada okulun atölyelerinin mantolamaya ihtiyacı var. Okulun 9 bin m2 kapalı alanı bulunuyor.

Oku sportif  olarak her alanda faaliyet gösteriyor. Kültürel etkinliklerde de yer alıyor. Kız öğrenci sayısı az olduğu için okulda folklor etkinliği yok. Okulda şu anda 24 kız öğrenci bulunuyor. Veliler bu okulu erkeklerin öğretim gördüğü bir okul olarak kabul edip kızlarını bu okula vermiyorlar.

Okulun eğitimi biyomedikal bölümündeki eğitim seviyesi  teknik liseler düzeyinde.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.