SANAYİ KIŞLASI, ONARILACAK

Babademirtaş Mahallesi sınırları içinde bulunan ve bir süre önce Edirne Müftülüğüne tahsis edilen Sanayi Kışlası’nın tehlike saçan çevre duvarlarıyla birlikte onarılacağı ve Balkanlara yönelik bir merkez olacağı öğrenildi.

SANAYİ KIŞLASI, ONARILACAK

Babademirtaş Mahallesi sınırları içinde bulunan ve bir süre önce Edirne Müftülüğüne tahsis edilen Sanayi Kışlası’nın tehlike saçan çevre duvarlarıyla birlikte onarılacağı ve Balkanlara yönelik bir merkez olacağı öğrenildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Eylül 2017 Cumartesi 09:37
SANAYİ KIŞLASI, ONARILACAK

“KIŞLANIN ÇEVRE DUVARLARI  TEHLİKE SAÇIYOR”      

Babademirtaş Mahalle Muhtarı Haluk İnağ, yaptığı açıklamada “ Sanayi kışlasın uzun zamandır kaderine terk edildi.  Onarım konusunda bir çalışma yapılmıyor. Aldığım duyumlara göre bu tarihi binanın Edirne Müftülüğüne teslim edilmiş. Müftülüğün de bina ve çevresinin düzenlemesi konusunda  herhangi bir girişimde  bulunmadı. Kışlanın çevre duvarları yıkılma tehlikesi  yaratıyor. Allah esirgesin ilerde  duvar taşlarının düşmesi ile meydana gelecek kazadan kim sorumlu olacak.? Bu konuda acil olarak önlem alınmalı. Bu tarihi binanın değerlendirilmesi gerekiyor. Bu tarihi eserimiz ihmal yüzünden  harabe haline  geldi.” dedi.

“HARABE BİNA  KÖTÜ GÖRÜNTÜ VERİYOR  “ 

 İnağ, mahallenin bir başka sorunun ise Üçşerefeli camisinin arkasında,  Karanfioğlu ile Çamaşırcılar sokağı bitişiğindeki eski harabe binanın  yıkılma tehlikesi  yarattığını  belirterek, “Bina bu görüntüsü  tarihi eserlerin yanında kötü bir manzara  sergiliyor. Edirne’ye gelen yerli ve yabancı turistler su kötü manzarayı görüntülüyor bu da şehrimiz için  kötü bir intiba yaratıyor. Burası bir düzene sokuşulması gerekir . Bu harabe binanın  yıkılması  ile buranın trafiği rahatlayacak.” Dedi. İnağ , “Mahallenin bir diğer konusunun da  polis evi ile  arada bulunan  trafik sıkışıklığı sorun olmaya devam ediyor. Okulların açılmasıyla birlikte  sorun daha da artacak. Diğer taraftan  buradan çıkan yolun Öğretmenler Derneği ile birleştiği yerde yol tek yönlü olarak kullanılıyor. Bu yolun kenarına  uygunsuz olarak araçlar park ediliyor. Bu yoldan geçişi zor duruma bırakıyor, yayalar dar olan bu yoldan güçlükle geçmektedir.

“BALIK GÖZÜ AYNA  KIRILIYOR”   

Trafik komisyonumuzdan bu  yerdeki ulaşımı çözüme kavuşturmalarını  bekliyoruz . Çamaşırcılar sokağına giden yolda  karşıdan gelen araç  sürücülerinin  birbirini görmesi için bir balık gözü ayna vardı. Trbet Onu da sık sık kırıyorlar.  Harabe  halindeki evin yıkılması ile  buradaki trafik rahatlamış olacak.     Çevre görüntüsü  güzellik kazanacak.  Yetkililerin  bu konuya önem vermelerini bekliyoruz” dedi 

“PROJE ONAYLANDI”

                Konu ile ilgili olarak açıklama  yapan Edirne İl Müftüsü Emrullah  Üzüm  Sanayi Kışlasının  Diyanet İşlerine verildiğini  belirterek,” iki yıldan bu yana anıtlar kurulundan projenin onaylanmasını bekledik. Nihayet onaylandı. Üç ay içinde  çevre duvarlarının onarılması için çalışma başlatılacak.  Diyanet İşleri  Başkanlığımız bu tarihi binayı  balkanlara yönelik bir eğitim merkezi olarak  kullanmayı hedefliyor.” Diye konuştu

“KIŞLANIN TARİHÇESİ”

Osmanlı döneminde  askeri hastane olarak 1878 yılında inşa edilen eskiden  hudut taburu olarak kullanılan tarihi metruk bina, yurtiçinden  ve Balkanlardan gelecek olan imamlara eğitim hizmeti için kullanılacak.

Babademirtaş Mahallesi Sanayi Kışlası Hudut Taburu’na yıllarca ev sahipliği yapan tarihi bina 2005 yılında Trakya üniversitesinin kullanımına verildi. Kısa bir süre hemşire okulu olarak hizmet veren bina, restorasyonu yapılarak Diyanet Eğitim Binası olarak kullanılacak. Osmanlı döneminde 1878 tarihinde askeri hastane olarak inşa edilen tarihi binada askeriye tarafından duvarına yazılan küçük tabeladaki yazıları  ile  dikkatleri üzerine çekiyor. Tarihi yapının ana binasında yer alan yazıda; ‘Bu bina geçmişine yaraşır şekilde sonsuza kadar sahip çıkılacağı inancıyla, geleceğimizin teminatı gençleri yetiştiren Trakya Üniversitesi Rektörlüğüne 3. Mknz. P. Tüm. K.lığı tarafından 21 Mart 2005 tarihinde 1’inci Or.Komutanı . Hurşit Tolon ve 5’inci Kolordu .Komutanı .Hasan Igsız’ın katıldığı bir törenle devredilmiştir.' yazıyor.

Anahtar Kelimeler:
SANAYİ KIŞLASIONARILACAK
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.