GÖZ GÖRE GÖRE KATLİAM!

Edirne’de bulunan sivil toplum kuruluşları, Tavuk Ormanı’ndaki ağaçların kimliği belirsiz kişiler tarafından kesilmesine tepki gösterdi. Doğaya verilen söz konusu zararın basit bir denetim sistemiyle bile önüne geçilebileceğini söyleyen STK temsilcileri, tüm yetkili kurumları göreve davet etti.

GÖZ GÖRE GÖRE KATLİAM!

Edirne’de bulunan sivil toplum kuruluşları, Tavuk Ormanı’ndaki ağaçların kimliği belirsiz kişiler tarafından kesilmesine tepki gösterdi. Doğaya verilen söz konusu zararın basit bir denetim sistemiyle bile önüne geçilebileceğini söyleyen STK temsilcileri, tüm yetkili kurumları göreve davet etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Aralık 2020 Pazartesi 06:42
GÖZ GÖRE GÖRE KATLİAM!

Edirne’de faaliyet gösteren Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği, Edirne Doğa Sporları Kulübü, Edirne Bisiklet ve Doğa Sporları Topluluğu ile Edirne Kent Konseyi Cuma günü Tavuk Ormanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin de gerçekleştirildiği Sarayiçi’nde bulunan Tavuk Ormanı’ndaki ağaçların kimliği belirsiz kişilerce kesildiğini ve doğaya zararlar verildiğini söyleyen STK temsilcileri, yaşanan doğa katliamına yetkililerin müdahale etmesi gerektiğini ifade ettiler.

BURSALI: “YETKİLİ KURUMLARI GÖREVE DAVET EDİYORUZ”

Türk Yunan Bulgar Dostluk Grubu Derneği Bisiklet Topluluğu Koordinatörü Esra Bursalı, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, “Buradaki ağaçların hesapsızca, denetimsiz bir şekilde kesiliyor olmasından dolayı şikayetçiyiz. Buraya her ziyarete geldiğimde; el arabalarıyla taşınan yaş ağaçlar görüyorum ve çok üzülüyorum. Bu duruma müdahale edemiyoruz. Neden denetim altında tutulmadığını da anlayamıyoruz. Bunun cevabını arıyoruz. Muhtemelen buraya yakın oturan ve maddi durumu iyi olmayan ailelerin ısınma için kestiklerini düşünüyoruz. Kesilen ağaçları da fotoğrafladık. Ağaçlar kuru değil, yaş ağaçlar. Bu alanda yürüyüş yaptığınızda görebiliyorsunuz. Burasının basit bir denetim sistemiyle bile kontrolü sağlanabilir diye düşünüyorum. Edirne Belediyesini, Edirne Orman İşletme Müdürlüğünü göreve çağırıyoruz. Halkımızı da bu konuyla ilgili bilinçli olmaya davet ediyoruz. Bu orman birçok özel kuş türünün ev sahibi aslında. Sadece bize ait olmadığını bilelim.” dedi.

ALTUN: “KORUMA KISMINDA BÜYÜK GÜÇLÜKLER ÇEKİLİYOR”

Edirne Doğa Sporları Kulübü Başkanı Fatih Altun ise, “Geçen hafta buraya incelemelerde bulunmak için geldim. 23 tane yeni kesilmiş ağaç var. Daha fazla olduğunu düşünüyorum ama içerilere fazla girmedim. 30-40 tane yeni kesilmiş, onun 3-4 katı da eski kesilmiş ağaç var. Bunların neden kesildiğini anlamakta güçlük çekiyoruz. Çünkü içeride rüzgardan, fırtınadan kendiliğinden devrilmiş vaziyette olan ağaçlar var. Onlar kuru odun için de gayet uygun aslında. Ama bunları kullanmak yerine bu tip ince ince ağaçların kesilmesinin sırrını çözemedik. Tabii ki bunun sırrını çözmek bizim görevimiz değil ama Belediye daha önce 2017 yılında burayı nasıl koruyacağıyla ilgili bir taahhütname açıklamış. Fakat maalesef bugüne kadar koruma kısmında büyük güçlükler çekiliyor. Sadece burada ihtiyacı olan yurttaşların gelip odun alması şeklinde değil, onun dışında da bir şeyler oluyor ve biz bunu anlamıyoruz. Bu yüzden gündeme getirmek istedik.” ifadelerini kullandı.

GÖKERKÜÇÜK: “KORUYAMAMAKLA TARİHİMİZE İHANET ETMİŞ OLUYORUZ”

Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük de, “Burasını Kent Konseyi kurulduğu günden beri gündeme taşıyoruz. 3-4 adet çalıştay ve toplantı yapıldı. Biz geçmişimizle övünürüz. Burası Fatih Sultan Mehmet’in büyüdüğü yer. Fatih Sultan Mehmet bugün gelse herhalde burada büyümez hepimizi keserdi. Oysa burası doğasıyla, canlı yapısıyla, endemik yapısıyla, bitkileriyle çok özel bir yer. Burada saraylar kurulmuş, sarayın insanları yaşamış. Biz o günkü sarayın torunları olarak burayı koruyamamakla aslında tarihimize de ihanet etmiş oluyoruz. Her ne kadar birçok kurum buradan sorumlu olsa da, hiçbirisini sahiplenmiyor. Tek çare biz yurttaşların sahiplenmesi.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.