Saros'un içini en iyi onlar bilir DALGIÇLARDAN BİLİNÇLENME UYARISI

Edirne Kültür Sanat ve Doğa Sporları Başkanı, Dalgıç Eğitmeni Özkan Arsu, Saros'un zenginliklerinin geri gelmesi için bilinçlenmenin şart olduğunu söyledi.

Saros'un içini en iyi onlar bilir DALGIÇLARDAN BİLİNÇLENME UYARISI

Edirne Kültür Sanat ve Doğa Sporları Başkanı, Dalgıç Eğitmeni Özkan Arsu, Saros'un zenginliklerinin geri gelmesi için bilinçlenmenin şart olduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Ağustos 2018 Cuma 08:02
Saros'un içini en iyi onlar bilir  DALGIÇLARDAN BİLİNÇLENME UYARISI

Saros körfezini  ve zenginliklerini yıllardır tatilcilerden ve balıkçılardan dinledikten sonra körfezin esas zenginliklerinin su altında olduğunu hatırlayarak dalgıçlara görüşlerini sorduk. Dalgıç eğitmeni ve Saros Körfezinde en çok dalış yapan insanların başında gelen Özkan Arsu, Saros körfezinin zenginliklerinin kısa sürede tahrip edilebildiğini ancak geri gelmesinin o kadar kısa sürede olmayacağını söyledi.

"TROLL VE GIRGIR TEKNELERİ BU İŞİN %80'İ"

Arsu sözlerine şöyle devam etti; "Geçtiğimiz sezon yaşanan talihsiz cinayet olayının  ardından troll ve gırgır tekneleri Saros'u erken terk etmek zorunda kaldılar. bu sezon da halkın tepkisi sebebiyle Sultaniçe ve Enez limanlarına giremediler. onların yokluğu Saros'da su altında ciddi bir şekilde fark ediliyor. Körfezde yaşayan canlı türlerinde az da olsa artış başladı. Tabi bu artışın gözle görülür miktara ulaşması zaman alacak. Bu troll ve gırgır tekneleri Saros Körfezi'ne sokulmazsa bir iki yıl içinde körfezde ciddi bir hareketlenme ve canlanma yaşanacaktır. Tabi körfezde bu tahribatın %80'i troll ve gırgır teknelerinden kaynaklansa da %20'si zıpkın ve oltayla avlananların bilinçli bir şekilde avlanmamasından kaynaklanıyor. Zevk için balık tutanlar ya da besin ihtiyacı için avlananlar ihtiyaçlarından fazla ve dikkatsiz avlanarak bu tükenişe farkında olmadan yardım ediyorlar. birçok avcı hangi balıkların avlanmasının yasak olduğunu, hangi balıkların hangi boylarının avlanmaması gerektiğini bilmeden avlanıyor.  Bu da su altı canlı zenginliğini ciddi ölçüde etkiliyor. jandarma ve sahil güvenliğin tüm balıkçıları ve amatör avcıları kontrol etmesi imkansız bu yüzden Saros körfezinden geçimini sağlayanlar başta olmak üzere bu körfezin yok olmamasını isteyen herkesin bilinçlenmesi ve öncelikle oto kontrolün sağlanması gerek."

"ZIPKINA KONTROL ŞART"

Özkan Arsu ayrıca zıpkın kullanımının kontrol altına alınması gerektiğini, hatta ateşli silahlar gibi ruhsat zorunluluğunun getirilmesi gerektiğini söyledi. ateşli silahlardan tehlike açısından hiçbir eksiğinin bulunmadığını sözlerine ekleyen Arsu; "Sahillerde insanların yüzdüğü noktalarda zıpkın kullananlar var,  dalış noktalarında turistik dalış yapanların olduğu bölgelerde zıpkın kullananlar var. Bu çok tehlikeli. Zıpkın kullanımı için bazı bölgeler yasaklanmalı ve ateşli silahlar kadar tehlikeli olan zıpkın kullanımı da ateşli silahlar gibi ruhsatsız kullanımının yasaklanması gerekir" şeklinde görüş bildirdi.

BİLİNÇLİ AVCILARA AYRICA TEŞEKKÜR

Özkan Arsu, zıpkınla, oltayla veya ağla avlanan bilinçli avcıların da olduğunu, avladıkları canlıların türlerine boyutlarına dikkat eden bu kişilerin dikkatli avlanmanın yanı sıra, doğayı koruma konusunda da dikkatli davranıp çevrelerindekileri de uyardıklarını söyledi. Arsu; “Ekmeğini doğadan kazanan herkes onlar kadar dikkatli olsa Saros 3-4 yıl sonra cıvıl cıvıl eski günlerine döner. Yaptığım eleştrilerden bu kişiler alınmasınlar. Onlara dikkatlerinden ve doğaya olan saygılarından dolayı teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

Kadir Ocak

Son Güncelleme: 09.08.2018 17:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.