“SAROS’DAKİ PROJE DERHAL İPTAL EDİLMELİ!”

Saros Körfezi’nde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi ve 17 kilometrelik Boru Hattı projesiyle ilgili Edirne İl Genel Meclisi Toplantısında gündemdışı söz alan CHP Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli, “Trakya’nın ve tüm Saros Körfezi’nin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar verecek, doğal yaşamı ortadan kaldıracak olan projenin derhal iptal edilmesini CHP İl Genel Meclis Üyeleri olarak talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

“SAROS’DAKİ PROJE DERHAL İPTAL EDİLMELİ!”

Saros Körfezi’nde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi ve 17 kilometrelik Boru Hattı projesiyle ilgili Edirne İl Genel Meclisi Toplantısında gündemdışı söz alan CHP Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli, “Trakya’nın ve tüm Saros Körfezi’nin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar verecek, doğal yaşamı ortadan kaldıracak olan projenin derhal iptal edilmesini CHP İl Genel Meclis Üyeleri olarak talep ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Kasım 2019 Cuma 06:18
“SAROS’DAKİ PROJE DERHAL İPTAL EDİLMELİ!”

Saros Körfezi’nde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi ve 17 kilometrelik Boru Hattı Projesi, Edirne İl Genel Meclisi’nin dün gerçekleşen toplantısında CHP’li Meclis Üyeleri tarafından gündeme getirildi. CHP’li Meclis Üyeleri tarafından konuyla ilgili hazırlanan metni gündemdışı söz alarak okuyan Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli, söz konusu projenin Saros Körfezi’nde bulunan deniz ve kara canlılarına ciddi anlamda zarar vereceğini belirterek; projenin bir an önce iptal edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Grup Başkanı Erdoğan Gümülcineli’nin konuyla ilgili yaptığı açıklama şu şekilde:  

“SAROS KÖRFEZİ TURİZM MERKEZİ OLARAK İLAN EDİLMİŞTİR”

“Saros Körfezi’nin biyoçeşitliliği ülkemizi çevreleyen tüm denizlerimizden çok daha zengindir. Kuzey Ege’nin bu bakir sularına 1970’li yıllarda gelen Kaptan Cousteau, yaptığı dalışların sonunda Saros Körfezi’ne hayran kalmış ve Saros Körfezi için Kızıldeniz’in kuzey versiyonu tanımını yapmıştır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalar da bunu doğrular niteliktedir. Saros Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi Yönetim Planı hazırlanmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü’nce 22.01.2018 tarihinde onaylanmıştır. Saros Körfezi’ni de kapsayan, 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni Planı ve 1/25.000 ölçekli Edirne İl Çevre Düzeni Planı onaylanmıştır. Bu plan hükümlerine göre; Saros Körfezi’nin kuzey kıyıları Kültür ve Turizm Koruma ve Geliştirme Bölgesi / Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir. Danıştay 6. Dairesi Başkanlığının verdiği karara göre; ‘Enez Dalyan Gölünden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan kuzey Saros Körfezi kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması’ gerekmektedir. Aynı zamanda proje alanı bizim de altında imzamız bulunan uluslararası anlaşmalar ile çok sıkı şekilde korunan deniz çayırlarının yoğun olarak bulunduğu alandır.”

“PROJE İLERLEMEDEN DURDURULMALIDIR”

“Edirne ili Keşan ilçesi Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasında BOTAŞ-Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan SAROS FSRU GEMİ İSKELESİ ve 17 kilometrelik BORU HATTI projesi ilerlemeden durdurulmalıdır. Aşağıda sunduğumuz gerekçeler nedeniyle; ilgili Bakanlıklar Saros Körfezi’ni tümüyle Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan etmeli ve koruma görevlerini yerine getirmelidirler.”

“HEM DENİZ HEM KARA CANLILARININ NESİLLERİ TEHLİKE ALTINA GİRECEKTİR”

“Trakya’nın Saros Körfezi’nin doğal ekolojik yapısına geri dönüşü mümkün olmayan hasarlar verecek, denizi yok edecek bu proje kapsamında Mahmutköy Botaş Doğalgaz Ana Dağıtım Hattına kadar yapılacak orman kesimleri, tarım arazi tahribatı, bölgenin fauna ve florasını da çok olumsuz etkileyecektir. Hem deniz hem kara canlıları öncelikle inşaat ve sonraki gemi faaliyetleriyle sayı ve tür olarak nesilleri tehlike altına girecektir. 1/100.000 ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Çevre Düzeni planında ve 1/25.000 Edirne İl Çevre Düzeni planında, proje alanı Enerji Depolama Alanı ve Boru Hattı Alanı değildir. 12 ay sürekli gelecek olan 100.000 tonluk dev kargo gemilerinin sığ körfez sularında karaya oturması ve kış koşullarında yaşanacak gemi kazalarında körfezde ciddi kirlilik ve ekolojide ciddi tahribat oluşacaktır. Saros Körfezi 1. Derece Deprem Bölgesidir. Saros Körfezi aktif fay hattı üzerindedir. Liman ve boru hattının olası bir depremde zarar göreceği ve bu sebeple Saros Körfezi’ne de zarar vereceği açıktır.”

“DERHAL İPTAL EDİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

“Bölge halkının 50 bin imza ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığına itiraz ettiği, Anayasanın 17. Maddesi, 45. Maddesi, 56. Maddesi ve 169. Maddelerine; Çevre Kanununa tamamen aykırı olan Trakya’nın ve tüm Saros Körfezi’nin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar verecek, doğal yaşamı ortadan kaldıracak Edirne ili Keşan ilçesi Sazlıdere ve Gökçetepe köylerinde, BOTAŞ-Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. tarafından yapılması planlanan SAROS FSRU GEMİ İSKELESİ ve BORU HATTI projesinin derhal iptal edilmesini bölgede yaşayanların yerel temsilcileri, CHP İl Genel Meclis Üyeleri olarak talep ediyoruz.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.