“SAROS’U SİROZ YAPMAYALIM”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren Sazlıdere Sahilinde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’ne karşı başlattıkları imza kampanyası için bütün Edirne halkını destek olmaya davet etti.

“SAROS’U SİROZ YAPMAYALIM”

Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren Sazlıdere Sahilinde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’ne karşı başlattıkları imza kampanyası için bütün Edirne halkını destek olmaya davet etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Ağustos 2018 Cuma 08:33
“SAROS’U SİROZ YAPMAYALIM”

BOTAŞ tarafından Saros Körfezi Sazlıdere Sahilinde yapılması planlanan Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’ne karşı çıkmak için Edirne’de sivil toplum örgütleri ve meslek odaları Saraçlar Caddesi’nde imza kampanyası başlattı. Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Kent Konseyi, Edirne Tabip Odası, DAYKO Vakfı, EDOSK, Makine Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Edirne Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu’nun birlikte başlattığı imza kampanyası bir hafta boyunca Saraçlar Caddesi PTT önünde devam edecek. İmza kampanyası başladıktan sonra 2 saat içinde 500 adet imza toplanmışken Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ayten Eren, tüm Edirne halkını imza kampanyasına destek olmaya davet etti.

“BU LİMAN SAROS’U TAHRİP EDECEK”

Saros’un ülkemizdeki en temiz deniz olduğunu belirten Eren, “Ülkemizin en temiz deniz, sahil ve doğal fauna ve florasına sahip Saros Körfezi Sazlıdere Sahilinde BOTAŞ tarafından Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi tasarlanıyor. Bu projeyle 17 km orman ve tarım alanlarından geçerek çok büyük tonajlı gemilerin yanaşacağı 270 m.’lik bir iskeleden her gün Türkiye- Yunanistan hattında doğalgaz nakli yapılmak isteniyor. Saros Körfezi, önemli kuş alanları, bitki alanları ve özel ekolojik yapısı ile korunması gereken yerler olarak 1/100 bin ve 1/25 binlik planlara işlenmiştir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, bölgeyi 2018 yılı Ocak ayında Kültür ve turizm koruma ve geliştirme bölgesi olarak onaylamıştır. Şimdi bu kararın tam zıddına, buraları tahrip edecek olan bu liman projesine ÇED başvuru dosyası 29 Haziran’da yayınlandı ve 2 Ekim 2018 tarihinde halkın katılımı toplantısı düzenleneceğini duyuruldu. Duyuruda toplantının yeri ve saati açıklanmazken, ‘ÇED İzin Denetim Genel Müdürlüğü ve Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden bilgi alınabilir’ ifadelerine yer verilmiştir.” Dedi.

“ÇED RAPORUNUN BAŞVURUSU KABUL EDİLEMEZ”

Saros’un korunması gerektiğini vurgulayan Eren, “Danıştay 6’ncı Dairesi’nin verdiği karara göre; ‘Enez Dalyan Gölünden Evreşe Ovası kıyısına kadar uzanan kuzey Saros kıyı kuşağının doğal yapısı ve içerdiği ekolojik çeşitliliğin korunması’ gerekmektedir. Saros kıyıları Danıştay kararı ile koruma altına almıştır. Bu kararın aksine olan ÇED raporunun başvurusu kabul edilemez. Sazlıdere, Gökçetepe, Adilhan, Evreşe, Bolayır, Koruköy, Kavakköy, Gelibolu’yu gibi yerleşimleri etkileyecek projenin Anayasa’nın 17. maddesi, 45. maddesi, 56. maddesi, 169. maddelerine, Çevre Kanunu’na tamamen aykırı olması, Trakya ve Saros Körfezi’nin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına zarar verecek ve doğal yaşamı ortadan kaldıracak olması nedeniyle Saros FSRU Gemi İskelesi Projesi’ne ait ÇED sürecinin derhal iptal edilmesini ve acilen sonlandırılmasına karar verilmesini istiyoruz.” Diye konuştu.

“HALKIMIZI İMZALARIYLA DESTEK OLMAYA BEKLİYORUZ”

Edirne halkını imza kampanyasına destek olmaya davet eden Eren, “Bizler Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Edirne Kent Konseyi, Edirne Tabip Odası, DAYKO Vakfı, EDOSK, Makine Mühendisleri Odası, Harita Mühendisleri Edirne Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu ile birlikte bu yıkıcı projeye karşı bir araya geldik ve bir imza kampanyası başlattık. Bir hafta boyunca Saraçlar Caddesi’nde ‘Saros’uma Dokunma’ diyen halkımızı imzalarıyla destek olmaya standımıza bekliyoruz.” Dedi.

“SAROS’U SİROZ YAPMAYALIM”

Edirne Tabip Odası Üyesi Ertuğrul Tanrıkulu da “Türk Tabipler Birliği ve Edirne Tabip Odası halkın sağlığını koruyan bir meslek grubudur. Biz sağlığı fiziksel, ruhsal ve çevresel iyilik hali olarak tanımlarız. Siz çok sağlıklı olabilirsiniz, vücudunuzda herhangi bir hastalık olmayabilir, ruh olarak da çok sağlıklı olabilirsiniz ama çevreniz kirli ise, çevreniz kötü kullanılıyor ise ve çevreniz zararlı bir halde ise o zaman sizin sağlığınız da etkilenir. Trakya’da yapılacak bir termik santral veya kömür işletmeleri gibi çevreye zarar verirse direkt halkın sağlığını da etkiler. O yüzden Edirne Tabip Odası olarak diyoruz ki, Saros’u siroz yapmayalım.” Dedi.

Barış Karapaça

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.