SATIN ALAMAYIP KOKLAYAN OLUYOR!

Son dönemde ekonomik kriz ve yaşanan doğal afetler neticesinde tezgahlardaki fiyatlar el yakıyor. 52 yıldır pazarcılık yapan Bahattin Mandacı, pazarcılık yaptığı süre boyunca bu kadar fiyatların arttığı bir dönem görmediğini ifade ederek, “Tezgaha gelerek ürünü koklayıp giden vatandaşlar var. Bütün ürünler çok pahalı, alamıyor. Geldi kokladı diye ücretsiz versem bu sefer benim cebime yansıyor.” dedi.

SATIN ALAMAYIP KOKLAYAN OLUYOR!

Son dönemde ekonomik kriz ve yaşanan doğal afetler neticesinde tezgahlardaki fiyatlar el yakıyor. 52 yıldır pazarcılık yapan Bahattin Mandacı, pazarcılık yaptığı süre boyunca bu kadar fiyatların arttığı bir dönem görmediğini ifade ederek, “Tezgaha gelerek ürünü koklayıp giden vatandaşlar var. Bütün ürünler çok pahalı, alamıyor. Geldi kokladı diye ücretsiz versem bu sefer benim cebime yansıyor.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Ocak 2019 Salı 07:29
SATIN ALAMAYIP KOKLAYAN OLUYOR!

Ekonomik kriz ve doğal afetler sonucu tezgahlarda sebze ve meyve fiyatları el yakıyor. Biberin kilosunun 15-20 lira seviyesine çıkmasını da değerlendiren 52 yıllık pazarcı Bahattin Mandacı, “Ben 52 yıllık pazarcıyım. Biberin 15-20 liraya çıktığını hatırlamıyorum.” ifadelerini kullandı.

“ÇİFTÇİLERİMİZ ELLERİNİ VİCDANINA KOYSUN”

52 yıldır pazarcılık yapan Bahattin Mandacı, tezgahlardaki fiyatların çok yüksek olduğunu vurgulayarak, “Tezgahlardaki fiyatlar çok yüksek ve gün geçtikçe yükselmeye devam ediyor. Patlıcan, domates, salatalık, biber tüm sebzelerde fiyat artışı yaşandı. Çiftçimize hak veriyoruz fakat bazı haksız yönleri de var. Çiftçimizin haklı yönü, bu yıl Türkiye’mizde çok büyük afetler yaşandı. Bazı mahsuller serada yetişiyor. Seraların da hali malum. Televizyondaki haberlerde de görüyoruz. Seraların hepsi su altında kaldı. Bugün seraların içerisinde 1-1’buçuk metre su var. Bu mahsulü kurtarmak için çok uğraşlar veriliyor. Mahsul gübre oldu gitti. Elindeki mahsulünü kurtarmış olan çiftçilerimizde vicdanlarını kenara bırakarak vatandaşımızı sömürmeye çalışıyorlar. Ama çiftçimizden beklentimiz ellerini vicdanlarına koymalarıdır. Ben mahsulümü kurtardım deyip de halkın üzerine yüklenmesinler. Çiftçime de hak veriyorum. Kimisi borçlarını ödeyemeyip iflas etme durumuna gelmiştir. 365 gün o mahsulün gözünün içine bakıyorlar. Pazarcılar olarak bizler de mağduruz. Sadece vatandaş değil, pazarcı da üretici de mağdur.” dedi.

TANEYLE MAL TARTIYORUZ”

Taneyle mal satar hale geldiklerini belirten Mandacı, “2-3 tane biber almaya gelenler var. Gelinim hamile, çocuğum hasta diyor. Bu durumu gördükçe biz çok üzülüyoruz. Ama elimizden gelen bir şey yok. Bizim de satışlarımız düştü. Yarım kilo, 1 kilo mal tartarken tane ile mal tartmaya başladım. Bu da bizim giderlerimizi karşılamaz hale geldi. Poşet durumları da vatandaşları zor durumda bırakıyor. Biz poşete de para almıyoruz. Vatandaşlarımıza destek olma amaçlı. Ama biz şimdi vatandaşımızı kolladığımız gibi çiftçiler de vatandaşımızı kollasın. Herşeye zam geldiği gibi mahsule de zam gelince vatandaş alamaz hale geldi. Tezgaha gelerek ürünü koklayıp giden vatandaşlar var. Bütün ürünler çok pahalı, alamıyor. Geldi kokladı diye ücretsiz versem bu sefer benim cebime yansıyor. Zaten satışlar düşmüş durumda, kazancım yok. Bu yönden mağduruz.” ifadelerini kullandı.

“BİBERİN 15 LİRAYA ÇIKTIĞINI HİÇ HATIRLAMIYORUM”

Mandacı, biber fiyatlarının 15-20 lira arasında değiştiğini belirterek, “Buna devlet büyüklerimiz biraz el atarsa mahsulünü kurtarmış olan çiftçilerimiz de hizaya gelecektir. Vatandaşa ve pazarcıya el uzatacak gene çiftçimizdir. 15’e vereceğine 10 liraya versin, 10 liraya vereceğine 8 liraya versin. Vatandaşımız da 2 tane alacağına yarım kilo alabilsin. Bizim de gönlümüz olsun vatandaş da evine boş gitmesin. Çoğu vatandaşımızla aile gibi olduk. Bugün 2 bin lira maaş alan bir vatandaşımızdan bahsedecek olursak bir odalı evde dahi otursa 500 lira kira verecek. 500 lira yakıtı var. Faturaları mutfak masrafı derken elde var sıfır. Bu vatandaşımız evine her gün sadece 4 tane ekmek alsa gene yetersiz. Hükümetimiz de haklı. Maaşa zam yapıldı ama herşeye de zam geldi.

Yetkililerden beklentim malını kurtarmış olan çiftçilerimize biraz baskı yapsınlar. Ellerini vicdanına koyarlarsa mağduriyet az da olsa giderilir. Yönetici arkadaşlar biraz gezip görsün çiftçi napıyor. Bu mal neden yükseliyor. Ürünü buhaneye mi atıyor, depoya mı koyuyor. Bu durumu gözetlesinler. Ben 52 yıllık pazarcıyım. Biberin 15-20 liraya çıktığını hatırlamıyorum. Kendi tecrübeme dayanaraktan söylüyorum bu vaziyette bu fiyatlar düşmez. Nisan Ayına kadar daha da yükselir. Nisan ayında normale dönmeye başlar. Benim işim pazarcılık olsa da çiftçi kadar bir anlayışım var.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.