SEÇİM DERDİNDEN DEĞİL GEÇİM DERDİNDEN!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatıyla düzenlenen Edirne Belediyesi 1. Tohum Takas Şenliği, Karaağaç Yatılı Bölge Ortaokulu Bahçesi’nde cumartesi günü gerçekleştirildi. Şenlikte konuşan Başkan Gürkan, “Bu belediyenin işi mi?’ diyenler var. İnsanın olduğu her iş, belediyenin işidir. Biz bu tohum takas şenliğini seçim derdinden yapmıyoruz, geçim derdinden yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

SEÇİM DERDİNDEN DEĞİL GEÇİM DERDİNDEN!

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan’ın talimatıyla düzenlenen Edirne Belediyesi 1. Tohum Takas Şenliği, Karaağaç Yatılı Bölge Ortaokulu Bahçesi’nde cumartesi günü gerçekleştirildi. Şenlikte konuşan Başkan Gürkan, “Bu belediyenin işi mi?’ diyenler var. İnsanın olduğu her iş, belediyenin işidir. Biz bu tohum takas şenliğini seçim derdinden yapmıyoruz, geçim derdinden yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Mart 2019 Pazartesi 07:07
SEÇİM DERDİNDEN DEĞİL GEÇİM DERDİNDEN!

Edirne Belediye Başkanlığı tarafından Edirne’nin topraklarına yeniden can vermek ve çiftçileri yerli tohuma yönlendirmek amacıyla 1. Tohum Takas Şenliği düzenlendi. Kırsalın Doğal Pazarı’nın da destek verdiği şenlikte, köylü kadınlar kendi el ürünlerini satarak; şenliğe lezzet kattı. Ertuğrul Köyü Cumhuriyet Kadınları Korosu’nun konseri ve gösterisi ise ilgiyle izlendi. Koroda yer alan kadınlar aynı zamanda temsili olarak kuskus yaptı, tarhana yoğurdu.

Başkan Gürkan’ın Edirne Belediyesi bünyesinde kurduğu Yerli Tohum Bankası için Trakya’nın köylerinden toplanan; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Çanakkale Belediyesi ve Silivri Belediye’sinin getirdiği yerli tohumlar Karaağaçlı üretici ile buluşturuldu. Şenlikte Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden alınan ve ata tohumundan üretilmiş 5 bin adet domates fidesi de vatandaşlara dağıtıldı. Şenliğe, Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, CHP Edirne İl Genel Meclisi ve Belediye Meclis Üyesi Adayları, üreticiler ve çok sayıda çiftçi katıldı. Burada bir konuşma yapan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Başkan Gürkan’a teşekkür ederek, “Başkanımızın çok fazla emek verdiği böyle bir organizasyonda, diğer arkadaşlarımızın da emeğiyle çok sayıda tohuma ulaşıldı. Bu tohumlara sahip çıkalım. Bunları ülkemize geri dönüşüm olarak çevirerek ülkeye faydalı bir hale getirelim. Kendi markamızı oluşturalım.” dedi.

“YEREL TOHUMLAR MİRASIMIZDIR”

Arabacı’nın ardından konuşma yapmak için kürsüye gelen Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Bugün ilkini düzenlediğimiz yerli tohum takas şenliğine güzel ülkemizin dört bir yanından tohumla ilgili gelecek kaygısı, özlemi ve ideali olan yerli tohum üreticileri, araştırıcıları ve araştırıcı sivil toplum örgütlerine, tohumu gelecek olduğunu düşünüp buraya gelen herkese selam olsun. 2006 yılında kabul edilen Tohumculuk Kanunu ile kayıt altına alınmamış yerel tohumların satışı ülkemizde yasaklanmıştır. Bu da yetmezmiş gibi, ülkemizde 2018 yılından bu yana şirketlerin denetiminde üretilip satılan tohumlar çiftçiler için zorunlu hale getirilmiş, sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilerin destek yardımlarından yararlandırılamayacağı açıklanmıştır. Bu düzenlemeler sonucu yabancı şirketlerin mısır, şeker pancarı ve ayçiçeği tohumundaki pazar payları yüzde 90’a kadar ulaşmıştır. Bizler, ‘Yerel tohumlar mirasımızdır’ sloganıyla yola çıkarak yerel tohumlarımızla birlikte gelenek ve göreneklerimizi de koruyup mirasımızı gelecekteki genç nesillere aktarmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. 

“TEK TİP HİBRİT VE GDO’LU TOHUMLARA BAĞLI KALMAK AÇLIĞA DAVET ÇIKARTMAKTIR”

Başkan Gürkan, şu anda Türkiye’de ki tohumların yaklaşık yüzde 3’ünün yerel tohum olduğunu vurgulayarak, “Bu nedenle yerel tohumların korunması mutlaka gerekmektedir. Bioçeşitliliği ile övdüğümüz, eski zamanların büyük bölümü çok uluslu şirketler tarafından üretilen tohumları kullanmaya zorlandığımız zamanları yaşıyoruz. Bizler tohum takas etkinliği ile en büyük hazinelerimizden olan yerel tohumlarımızın özenle yetiştirilmesini, onlardan aldığımız tohumları da yine sistematik şekilde diğer tohum severlerle takasa açmayı hedefliyoruz. Yaşam dönüşümdür ve her şey tohumla başlar. Yerli tohumlar, binlerce yıldır değişime uyum sağlayarak günümüze ulaşmayı başarmıştır. Konuyla ilgili sağlam örnekler olduğundan, yaşamın sürdürülebilirliği için birer genetik hazinedir. Dolayısıyla gıdanın güvencesi olan biyolojik çeşitliliği desteklemektedirler de. Tek tip ya da hibrit tohumu almak, gıdada bağımlılığı ve sonucunda açlığı getirir. Önceden bilinmeyen hastalık veya görülmeyen bir felaket, o çeşidi yok edebilir. Bu nedenle çeşitlilik yaşamın güvencesidir. Yerli tohum çeşitliliğinin korunması ve ekilerek çoğaltılarak paylaşımının sağlanması gerekir. Bulundukları iklime toprağa ve coğrafyaya ait binlerce yıl uyum sağlamış güçlü fakat susuzluk, hastalıklar, böcekler, iklim değişikliğine dayanıklı ve besleyici tohumlar yerine tek tip hibrit ve GDO’lu tohumlara bağlı kalmak açlığa davet çıkartmaktır. Bir tarafta dirençli ve besleyici gen kaynaklarımızı yitiriyoruz. Patentli sertifikalı tohumları yaygınlaştırıp yerli tohumları tohum bankalarına hapsediyoruz. Diğer yandan da gıda güvenliğimizi çok uluslu birkaç şirketin eline bırakıyoruz.” şeklinde konuştu.

“SEÇİM DERDİNDEN DEĞİL, GEÇİM DERDİNDEN YAPIYORUZ”

Başkan Gürkan, şenlikte yüzün üzerinde tohum çeşidi olduğunu belirterek, “Kısaca, bir tek tohumdan örnek veriyim. Keşan ilçesinde yapılan arkeolojik kazılarda bir küp bulundu. Bu küp 2 bin 500 yıldır kapalı bir ortamda muhafaza ediliyor. O küp açıldığında içinden buğday tohumu çıkıyor. Bir buğday tohumu, gerekli ortam sağlandığında tam 2 bin 500 yıl dayanabilmektedir. Bu durum, bize gelecek için bir ışık tutmaktadır. Hibrit tohumlarda bugün kromozom sayısı neredeyse 48’lere yükselmişken bu tohumdaki kromozom sayısı sadece 14’tür. Bu hepimizin dikkat etmesi ve özen göstermesi gereken bir alandır. ‘Bu belediyenin işi mi?’ diyenler var. İnsanın olduğu her iş, belediyenin işidir. Biz bu tohum takas şenliğini seçim derdinden yapmıyoruz, geçim derdinden yapıyoruz.” dedi.

“GENETİĞİ VE KROMOZOMLARIYLA OYNANAN TOHUMLARLA ÇOCUKLARIMIZI BÜYÜTMEYECEĞİZ”

Başkan Gürkan önümüzdeki dönem bu alanda yapacağı projelerden de bahsederek, “Her siyasetçiye sorarlar, önümüzdeki dönem en büyük projeniz nedir, diye. Benim önümüzdeki dönem en büyük projem, Karaağaç’ın ve Edirne’nin bereketli topraklarında elleri nasır tutmuş, yüzleri güneşten kavrulmuş ama yürekleri tertemiz kardeşlerimle beraber evlatlarımıza sağlıklı doğal gıdaları yedirebilmek ve onları bu gıdalarla büyütebilmektir. Hedefimiz de, amacımız da budur. Bunun dışında ne bir oy kaygımız vardır, ne de gelecek kaygımız vardır. Burası siyaset alanı değil, geçim alanı. Burası, evlatlarımızın gelecek kaygısının yok olduğu bir alandır. Önümüzdeki dönemde yerli tohumları daha çok bularak ve çoğaltarak çocuklarımızı sağlıklı gıdalarla besleyerek büyüteceğiz. Yabancıların genetiği ve kromozomlarıyla oynadığı tohumlarla büyütmeyeceğiz. Çok meraklılarsa kendi milletine ve ulusuna yedirsinler. Biz onları yemek istemiyoruz. Biz güçlü bir ülkeyiz. Ne olduğunu bilmediğimiz tohumlarla, çocuklarımızı yetiştirecek bir devlet değiliz. Yerli tohumlarımızı ekerek elde ettiğimiz ürünleri, kuracağımız üretici kooperatifleriyle destekleyerek, yakın gelecekte Karaağaç’ta ve Edirne’de meyveciliğin daha da gelişmesi için yapacağımız bin tonluk buzhaneyi devreye alarak, Karaağaç’ta kapatılan ve kaldırılan kantarı yeniden yaparak, yetişen ürünleri 15-20 yıl önce olduğu gibi yine her gece kamyon-kamyon doldurarak gerekirse biz başka şehirlere ihraç edeceğiz. Onlar da görsünler; sağlıklı beslenme, sağlıklı gıda nasıl olur. Edirne’nin becerikli çiftçileri neler yapabilir, neler üretebilir.” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKERŞEN, 5 BİN ADET DOMATES FİDESİ HEDİYE ETTİ!

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in 5 bin adet domates fidesi hediye ettiğini de dile getiren Başkan Gürkan,  “Hocamıza selam gönderelim buradan. Yılmaz Hoca Eskişehir’de yıllar önce tohum üretme bankası ve tohum takas bankası kurdu. Biz de bunu yapacağız. Eskişehir’de yerli Ata Tohumundan elde edilen domates fidelerinden 5 bin adet hediye etti bize Hocamız. Biz de Karaağaçlı üreticilerimize bunları teslim ediyoruz. Bunlardan hem sağlıklı, temiz domatesler yiyeceğiz hem de bunlardan aldığımız tohumları önümüzdeki yıllarda çoğaltarak sayıyı ve ekim alanını arttıracağız.” dedi.

Konuşmaların ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, şenliğe katılan vatandaşlara yerli tohum hediye etti.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.