ŞEHRİN KÜLTÜREL HAFIZASI, ‘DEVECİHAN’DA SERGİLENECEK

Edirne’nin kültürel mirasları olan geleneksel el sanatlarının yapılarak sergileneceği “Devecihan Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi” düzenlenen törenle hizmete açıldı. Devecihan, yeni akademiyle birlikte kentin kültürel hafızasını sürekli olarak canlı tutarak, gelecek nesillere aktaracak. Akademide Edirnekari, hüsnühat, süpürgecilik, desenleme, sepet örücülüğü, kispet saraciye, mis sabun, çinicilik ve saray mutfağı atölyeleri bulunmakta.

ŞEHRİN KÜLTÜREL HAFIZASI, ‘DEVECİHAN’DA SERGİLENECEK

Edirne’nin kültürel mirasları olan geleneksel el sanatlarının yapılarak sergileneceği “Devecihan Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi” düzenlenen törenle hizmete açıldı. Devecihan, yeni akademiyle birlikte kentin kültürel hafızasını sürekli olarak canlı tutarak, gelecek nesillere aktaracak. Akademide Edirnekari, hüsnühat, süpürgecilik, desenleme, sepet örücülüğü, kispet saraciye, mis sabun, çinicilik ve saray mutfağı atölyeleri bulunmakta.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Kasım 2021 Cumartesi 07:18
ŞEHRİN KÜLTÜREL HAFIZASI, ‘DEVECİHAN’DA SERGİLENECEK

Kentin kültürel mirası olan geleneksel el sanatlarının usta öğreticiler tarafından yapıldığı ve srgilendiği “Devecihan Kültür Merkezi Rumeli Kültür Sanat Akademisi” düzenlenen törenle hizmete girdi.

Devecihan Kültür Merkezi bahçesinde düzenlenen törene, Edirne Valisi Ekrem Canalp, Ak Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Belediye Başkanı Recep Gürkan, siyasi parti temsilcileri, kurum ve kuruluş müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, kentte Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı ile Devecihan’ı gördüğünde bir çok ilde görülemeyecek kadar güzel bu eserlere sahip olunmasını heyecanla karşıladığını ama bu eserlerin kullanılamamasına da üzüldüğünü dile getirdi.

EDİRNE DEMEK GEÇMİŞİNE SAHİP ÇIKMAK DEMEKTİR

Canalp, bu iki tarihi mirasla ilgili olarak ilk yaşadıklarını ve bugüne gelinen süreci şu şekilde anlattı;

“Edirne’de görev yaptığım süre içinde yaşadığım iki şoktan bahsetmek isterim. Bu yaşadığım şoklardan birisi Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nı gördüğümdeydi. Gerçekten muhteşem bir eser, iki defa restorasyona uğramış, istenilen şekilde işlemlendirilememiş ve boş kalmış mekandı. O zamanki il Kültür Turizm Müdürü Ahmet Bey’e şöyle söylediğimi hatırlıyorum; Ahmet Bey böylesi muhteşem mekanı İstanbul’da dahi görmedim. Bu kadar muhteşem mekan Edirne’de var doya doya kullanmamız gerekiyor. O muhteşem mekanın şu anda 3 ana parçadan oluşan bir parçasının Devlet Tiyatrosu haline getirdik. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı’nı müzeler haline de getiriyoruz. Burada kuracağımız tarihte kurulmuş 16 devletin müzesi. Aynı zamanda Osmanlı’nın 36 padişahının heykellerinden ve anlatımından oluşan padişahlar müzesi, Balkanlardaki Osmanlı eserlerinin minialarını sergileyeceğimiz müzemiz bu kompleksin içinde yer alacak. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansaray’ı kültür merkezi olarak Edirne’nin turizm ve ekonomisine katkı sağlayacak. Kervansaray’ın dışındaki dükkanlarında restorasyon çalışması bitirilmek üzere.

Yaşamış olduğum ikinci şok ise Devecihan’la ilgilidir. Bu mekana ilk defa ben il koordinasyon toplantısı vesileyle geldim. Burası muhteşem bir eser. 550 yıllık her şeyiyle tarih kokan ve Edirne’nin turizmine en iyi şekilde hizmet edebilecek bir eser. Bu yapıyı Edirne’nin kültürüne turizmine kazandırmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

DEVECİHAN, TURİZME CAN SUYU OLACAKTIR

 Burada bu mekanın içinde var olacak olan atölyeler bizlere Edirne’nin kültürüne ve turizmine ne şekilde hizmet edebileceğinin ip uçlarını verecektir. Bunlardan bir tanesi aynalı süpürge atölyesi, çini işlemeciliği atölyesi, mis sabunu yapım atölyesi, kalem kağıt ve nakkaş atölyesi, Edirne Kari atölyesi, Saray Mutfağı atölyesi, sepet örücülüğü atölyesi, saraciye ve çarıkcılık atölyesi olacak. Edirne demek geçmişine sahip çıkmak demektir. Edirne demek geçmişine sahip çıktıkça bugünü inşa etmek demektir. Edirne her şeyiyle öylesine muhteşem bir kent ki dokunduğunuz her yerden tarih fışkırıyor. Biz Edirne’yi müzeler kenti haline getirmek istiyoruz. Edirne’ye gelenlerin kalış sürelerini uzatmamız gerekiyor. Ortaya öyle bir Edirne koymamız gerekiyor ki bir günde dönmesinler. Bu Edirnemizin turizmine can suyu olacaktır.

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, son 19 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle  Edirne’ye kültür ve turizm anlamında bir çok projenin hayata geçirildiğini ifade ederek, “Bugün, Vakıflar Genel Müdürlüğü eliyle Selimiye Cami’mizin restorasyonuna başlıyoruz. İhalesi gerçekleşti. Yer teslimini de yapıyoruz. İnşallah ibadete ve ziyaretçilere ara vermeden 2025 yılına kadar Selimiye Camimizin restorasyonunu tamamlamış olacağız” dedi.

Aksal, ayrıca kentteki kültürel miraslarla ilgili yapılan bir çok işin olduğunu da sözlerine ekledi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan, Devecihan kültür Mirasının Osmanlı döneminde cezaevi olarak kullanıldığını hatırlatarak, bir zamamlar cezaevi olarak kullanılan bir alanın turistik bir destinasyon haline geldiğini sözlerine ekledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk ise kentin kimliğini, kişiliğini ve hafızasını oluşturan birçok unsurun olduğunu ifade ederek, “Osmanlı Devleti’nin ikinci başkenti Edirne, güzel sanatlarla da örnek eserlerin oluşmasına ev sahipliği yapmıştır. Geleneksel el sanatlarımız, özlemlerin, sevgilerin, dileklerin, inanışların, duygu ve düşüncelerin somut anlatılarıdır. Kültürel ve ekonomik yaşam akışıyla gelişmiş, babadan oğula, ustadan çırağa aktarılarak günümüze kadar ulaşmıştır. Ruhumuz akli dünyanın dar ve sıkışmış alanları içerisine hapsedilemez, kendine sığınacak bir liman arar. İşte sanat; fark etsek de etmesek de o limanlardan biridir.

Yeniden işlevlendirilen Deveci Han, milletimizin eşsiz kültürünün, sanatımızın derinlik ve zenginliğinin, sanatçılarımızın zarafeti, estetiği, bilgi, birikim ve becerisinin, bununla birlikte saray mutfağımızın yerli ve yabancı ziyaretçilere sunulacağı yeni sahnenin adıdır.

Aynı zamanda burası çocuklarımızın öğrenerek, deneyimleyerek sanatla tanışacağı, sanatın, her yaş ve kesimden insanlarımızın hayatının bir parçası, bir alışkanlığı olmasını sağlayacak, 365 gün 24 saat şehrimizle birlikte yaşayacak ve nefes alacaktır” dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri kurdele kesimi yaparak merkesin açılışını yaptı. Ardından atölyeleri ziyaret ederek, usta öğreticilerden bilgi aldı.

Yavuz Göktaş

Son Güncelleme: 26.11.2021 17:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.