“SEN BUL DİYABET KOLAYLAŞSIN” YARIŞMASINDA BÜYÜK BAŞARI…

14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan diyabet konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla Türkiye Diyabet Vakfı tarafından 5.’si düzenlenen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışmasının finalinde Trakya Üniversitesi rüzgârı esti.

 “SEN BUL DİYABET KOLAYLAŞSIN” YARIŞMASINDA BÜYÜK BAŞARI…

14 Kasım Dünya Diyabet Günü sebebiyle çağımızın en büyük sağlık sorunlarından biri olan diyabet konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla Türkiye Diyabet Vakfı tarafından 5.’si düzenlenen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışmasının finalinde Trakya Üniversitesi rüzgârı esti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Kasım 2018 Cumartesi 08:30
 “SEN BUL DİYABET KOLAYLAŞSIN” YARIŞMASINDA BÜYÜK BAŞARI…

Günlük hayatı ve yaşam kalitesini etkileyen sağlık sorunlarından biri olan diyabette, hastaların günlük yaşamlarını kolaylaştırmak ve yaşam kalitelerini yükseltmek amacıyla gerçekleştirilen "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" proje yarışmasına, farklı üniversitelerin tıp, eczacılık ve mühendislik gibi fakültelerinde öüretim gören öğrenciler, toplam 132 projeyle başvurdu. Yarışmada Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencilerinden, Ömrüm Ergüven ve Beşir Sefa Mumay "VR Destekli Diyabet Eğitimi" isimli projeleriyle hem “İhtiyaç” kategorisinde, hem de 132 projenin yarıştığı genel kategoride 1.’lik ödülüne, Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Utku Ertaş ve Beslenme Diyetetik 4. sınıf öğrencisi Hilal Acar ise "Alo Diyabet" isimli projeleriyle “Sosyal İletişim” kategorisinde 1.’lik ödülüne layık görüldü.
Daha önce gerçekleştirdikleri birçok projeyle çeşitli ödüller kazanan Trakya Üniversitesi öğrencileri Ömrüm Ergüven, Beşir Sefa Mumay, Utku Ertaş ve Hilal Acar; Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Şeren eşliğinde Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nu makamında ziyaret etti. Genel kategoride birincilik kazanan "VR Destekli Diyabet Eğitimi" projesinin yaratıcılarından Eczacılık Fakültesi 4. sınıf öğrencisi Ömrüm Ergüven bu projenin Türkiye’de bir ilk olma özelliği gösterdiğini belirterek, “Fikrin temeli anneannemden çıktı. Çünkü kendisi Tip 2 diyabet hastası ve görme kaybı yaşadı. ‘Ne yapabiliriz?’ diye düşündük ve diyebetlilere göz olmak istedik. Bunun sonucunda VR gözlük temelli bu projeyi geliştirdik. Bu proje sayesinde üç boyutlu simulasyonlarla diyabet eğitimi vermeye başlayacağız. Diyabetin ülkemizde bu kadar ilerlemesinin sebeplerinden biri de bilinçsizlik. Biz öncelikle bu bilinçsizliği ortadan kaldırmak istiyoruz, sonrasında da atacağımız diğer adımlarla diyabetlilerin daha uzun, daha sağlıklı bir ömür yaşamalarını istiyoruz.” dedi.
Diyabetin çok ciddi bir hastalık olduğunu ve Trakya Üniversitesi’nde aldığı Eczacılık eğitimiyle diyabeti yorumlamayı öğrendiğini belirten Beşir Sefa Mumay, “Ülkemizde yedi yüz bin diyabetli var ve bu çok ciddi bir rakam. Eczacılık Fakültesi’nde aldığımız eğitim neticesinde biliyoruz ki eczacının görevlerinden biri de hasta eğitimi. Hasta eğitiminde görsel destekli çalışmaların büyük başarıları ve katkıları olduğu yapılan araştırmalar neticesinde bilimsel olarak ortaya kondu. Biz de bu projeyle beslenme alışkanlığından spor eğitimine kadar birçok farklı konsepti bir araya getirdik. Projemizde toplu yaşanılan alanlarda, önceden tanımlanmış görüntülerle eczanenin yeri gösteriliyor. Eczanede de diyabetik ilaçların olduğu raflar, insülin tipleri, cinsi, ne zaman kullanılması gerektiği gibi birçok bilgi görülebiliyor. Ayrıca yemek katında hangi besinlerin hangi öğünlerde tüketilmesi gerektiği gibi bir besin eğitimi, spor salonuna gidildiğinde hangi egzersizlerin yapılması gerektiğini kapsayan bir spor eğitimi yer alıyor.” diyerek projenin kullanım alanlarından bahsetti.
Öğrencilerinin başarıları ile gurur duyduğunu ifade eden Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Günay Şeren başarıların tesadüf olmadığını, öğrencilerinin üç yıldır çeşitli yarışmalardan ödüllerle döndüğünü vurguladı. Dekan Prof. Dr. Günay Şeren “Eczacılık, yelpazesi çok geniş bir meslek. Özellikle teknoloji, her alanda olduğu gibi bizim mesleğimizde de öne çıkıyor ki öğrencilerimizin de teknolojiye yatkın olduklarını biliyoruz. Teknolojiye yatkınlıklarını da mesleki gelişimlerine yansıtıyorlar. Geliştirdikleri projelerle, kendilerini ifade etme yöntemleriyle ve kazandıkları birinciliklerle gurur duyuyor ve kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” dedi.

Haber Merkezi
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.