SESSİZ ÇIĞLIK BİSİKLETÇİLERİ AVRUPA YOLUNDA

                Engelli bisikletçilerden oluşan Sessiz Çığlık Bisiklet grubu Edirne’den Avrupa’ya hareket etti. Bisikletçilerin yolculuğu Lahey’de son bulacak.

SESSİZ ÇIĞLIK BİSİKLETÇİLERİ AVRUPA YOLUNDA

                Engelli bisikletçilerden oluşan Sessiz Çığlık Bisiklet grubu Edirne’den Avrupa’ya hareket etti. Bisikletçilerin yolculuğu Lahey’de son bulacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Temmuz 2018 Cuma 11:14
SESSİZ ÇIĞLIK BİSİKLETÇİLERİ  AVRUPA YOLUNDA


                Barikat Sanat Atölyesi Barikat Film Festivali bünyesinde engelliler için bir etkinlik düzenledi. Konu hakkında açıklama yapan Engelli Bisikletçiler Yönetmeni Hüseyin Nacar, açıklamasında ötekilerin yönetmeni olduğunu ifade ederek; “Toplumda yok saydığımız ötelendiğimiz ayrıştırıldığımız kitlelerin sesi oluyorum.

                Burada yaptığımız etkinlik, engellileri kapsayan bir etkinliktir. 11 bisikletçimizle 4500 kilometre yol katledip 49 günde 10 Avrupa ülkesini dünya barışı için pedallaşacağız” dedi.

TARİH KORKAKLARCA DEĞİL KAHRAMANLARCA YAZILIR

 Nacar, “Biz bunun düşünü kurduk. Bilindiği gibi tarih korkaklar değil kahramanlar tarafından yazılır. Bu yaptığımız bir ilktir. Amacımız sadece halatı pedallamak,  bunun hayatın içinde olduğunu göstermek değildir. Engelleler de eşit yurttaş ve eşit haklara sahipler. Barıkit Film Festivalinde yaptığımız bu etkinliğimiz dünyada bir ilk. İşitme engelli arkadaşlarımız film izliyor ve sanatla buluştular. Neden jüri üyeleri kör ve sağır olmasın dedik. Fiziği düzgün yakışıklı erkek ve güzel kadınlardan oluşan popüler kültürün yarattığı festivallere inat biz böyle bir film festivali yaptık. Bu festivalde yaptıklarımızı Cenevre’de Birleşmiş Milliklerin önüne giderek bu kahramanlarla bir çığlık atacağız. Birleşmiş Miletlere üye 194 ülke kültür bakanlığı kanalıyla yapımcılara çizgi film dahil film getirme yükümlülüğü getirmesi talebinde bulunacağız ”diye konuştu.

                3.5 MİLYAR İNSAN ETKİLENECEK

                Dünyada 600 milyon engelli, bunu doğuran ana ve yakınlarını da kattığınızda 3,5 milyar nüfusa ulaştığını belirten Nacar, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Biz bu insanlara sanatla buluşturacağız. Sanatın dili ve gücüyle geliyoruz. Sanat kimyasal silahlardan daha güçlü bir silah. Etkinliğimiz sırasında  FİFA ve UEFA’nın önüne giderek, televizyonda spor yorumcuları ve sunucuların belli bir eğitimden geçirildikten sonra görme ve işitme engellilerinin de spor izlem ve görme hakkının var olduğunu  düşünerek, eğitim sonrası  engellilerin de sunuculuk ve yorumculuk olma hakkının olmasını isteyeceğiz. Aslında taleplerimiz çok, içimiz yandığı için çığlık atacak nedenlerimiz bitmiyor. Bu arada Strasburg İnsan Hakları Mahkemesinin önüne gidiyoruz. Orada engelli arkadaşlarımızın da eşit yurttaş olduğunu,  bu alanda hak mahrumiyetlerinin önüne geçmek için engelli arkadaşlarımız, sanık veya müşteki fark etmeden sosyal hizmet uzmanı psikolog, pedagog, işaret dili uzmanı bulundurma yükümlülüğü getirmesini isteyeceğiz.” Dedi .

                BARİKATSIZ BİR DÜNYA İSTİYORUZ

                Nacar, daha sonra AB’ye gideceklerini belirterek,” Avrupa Parlamentosu önünde dosyalarımızı şu kurumlara verdik, her yıl gelip takipçisi olacağız inatçıyız kararlıyız, bizler barikatsız bir dünya için düş kurduk diyeceğiz. Oradan Lahey’e gidiyoruz, orada Adalet Yüksek Divanı önünde divan üyelerine sizler savaş suçlularını toplu katliamlar kişilerin ölü sayısına göre yargılıyorsunuz. Oysa savaş tecavüz, ölüm, yağma ve insanların uzuvlarını kaybettiği yaşayan ölülerin var olduğunu, bizler yaşayan ölülerin tarafı ve sesi olarak sissiz çığlık atıyoruz.  Savaş suçlulaşanın cezalarının ağırlaştırılması için savaşa hayır diyor, inadına barış diyeceğiz. Amacımız bu olmakla beraber bize bu imkanı tanıyan işimizi kolaylaştıran herkese teşekkür ediyorum. Bize bu ilgi gösterilince insan olduğumuzu fark ettik. Devlet töreni ile uğurlandık. Gerekli önlemler alındı. Biz bu etkinlik sırasında çadırlarda kalıyoruz,çadır kültürünü yaşıyoruz.Bizim bazı ihtiyaçlarımız oluyor,bizleri yalnız bırakmasınlar.Bu arada, yıldırım çarpması sonucu  yaşamını kaybeden Alman bisikletçiye Allah’tan rahmet diliyorum ve bisiklet camiasına baş sağlığı dileklerimi sunuyorum. Bu arkadaşımızın vefat ettiği yerden toprak aldık. Onu Alman Başbakanı Merkel’e götüreceğiz. Bu toprağın ailesine verilmesini talep edeceğiz. Buradan Avrupa Bisiklet Federasyonu’ndan talebimiz geçeceğimiz.

11, Avrupa ülkesindeki bisiklet federasyonlarının duyarlı olmasını, bize yol arkadaşı olmasını talep ediyoruz. Aramızda terörden bir bacağını kaybede arkadaşımız da var. Değişik engelli gurubundan arkadaşlar ve aramızda dört bayan arkadaşımız da bulunuyor.” Dedi

                Etkinliğe katılan Bayanlardan Meral Kurşungeçmez, Antalya’dan katıldığını belirterek; Sessiz Çığlık etkinliğini duyduğunda heyecanlandığını kaydederek, “ Amacı çok güzel. Dünya barışı için yararlı bir hareket. Bunun için pedallayız 4500 Km kat ediyoruz. Etkinliğimiz halanda Lahey’de son bulacak” diye konuştu. 

                Güneydoğu gazilerinden 46 yaşındaki Ekrem Taşkın, “Bu organizasyona Balıkesir’den katıldım tüm arzumuz dünya barışına katkı yapmak.  Ülkemiz ve dünya’da savaşlar ve darbeler olmasın istiyoruz. Engellilere yeni engelliler katılmasın istiyoruz. Ben proteziyle 4500 Kilometre yol katledecek ilk sporcu olacağım. Ben milli sporcuyum.  Açık deniz yüzme yarışlarına katılıyorum.’dedi.  Engelli milli maratoncu Nihat Demir konuşmasında Bursa’dan etkinliği katıldığını,  tekerlekli sandalye yarışçısı olduğunu belirterek; “Bizler engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla belki de dünya’da ilk kez bir organizasyonu gerçekleştireceğiz. Dünya barış gününde Hollanda’da olacağız.” Diye konuştu.

                Sessiz Çığlık ekibi Mimar Sinan Salonun önünden emniyet güçleri denetiminde Kapıkule’ye hareket etti.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.