“Şiddet Şiddeti Doğurur, Şiddete Hayır”

Son günlerde artan çocuk istismarını protesto etmek sivil toplum kuruluşları, dernekler ve partilerin kadın kolları Saraçlar Caddesi’nde bulunan PTT’nin önünde bir araya geldi.

“Şiddet Şiddeti Doğurur, Şiddete Hayır”

Son günlerde artan çocuk istismarını protesto etmek sivil toplum kuruluşları, dernekler ve partilerin kadın kolları Saraçlar Caddesi’nde bulunan PTT’nin önünde bir araya geldi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Temmuz 2018 Cumartesi 10:22
“Şiddet Şiddeti Doğurur, Şiddete Hayır”

Son günlerde artan çocuk istismarını protesto etmek sivil toplum kuruluşları, dernekler ve partilerin kadın kolları Saraçlar Caddesi’nde bulunan PTT’nin önünde bir araya geldi. Gerçekleşen kadın dayanışmasına CHP Kadın Kolları, Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Edirne Kent Konseyleri Kadın Meclisi, Edirne Çocuk Hakları Derneği, KESK Kadın Komisyonu, Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği, Edirne Cemevi Kadın Kolları, Türk Kadınlar Birliği, Cumhuriyet Kadınları Derneği Edirne Şubesi, Tüm Yerel-Sen Kadın Komisyonu, Trakya Üniversiteli Kadın Kollektifi ve İYİ Parti Kadın Kolları katıldı.

Edirne kadın dayanışması adına konuşma yapan Edirne Çocuk Hakları Derneği Başkanı Av. Nebahat Çavuş çocuk istismarının son dönemde arttığını belirtirken, “Son dönemde görünür hale gelen çocuk istismarı ve en ağır çocuk hakkı ihlallerinden biri olan çocuğun cinsel istismarı ‘münferit, sapık, hasta, idam ve hadım’ sözcükleri ile adeta çözümsüzlük üretilerek tartışılmaktadır. Çocuklar üzerinden yaşadığımız korkularımız siyaset üstüdür, üreteceğimiz çözümde çözüm de toplumsal ayrışmadan uzak olmalıdır. Çocukların cinsel ve fiziksel istismarı sadece kınama açıklamalarıyla geçiştirilemeyecek kadar önemli olduğu gibi münferit kabul edilerek ya da nedenleri yok sayarak sadece sonuca odaklanan çağ dışı ceza teknikleriyle önlenemeyecek toplumsal bir soruna dönüşmüştür.

“ÇOCUK İSTİSMARI YÜZDE 700 ARTTI”

Çavuş çocuklara yönelik istismar vakalarının Türkiye’de son 10 yılda yüzde 700 arttığını vurgularken, “Sadece bu oran bile sorunun boyutunun ne kadar büyük olduğunu göstermektedir. Kamuoyunda can yakıcı çocuk istismarı vakaları tartışılırken konunun esasından uzak, anlık öfke ile dolu, tarafgir bir dilin baskın olduğu görülmektedir. Oysa zaman ayrılışacak bir zaman değildir. Bu konuda öncelikli sorumluluk devletindir, tüm kişi ve kurumlar farklı alanlarda çalışan meslek kuruluşları, bu alanda çalışan sivil toplum örgütleri bir araya gelerek sorunun çözümü noktasında yol gösterici ve çözüm üretici olmalıdır.

“ÇÖZÜM ZİHNİYETİN DEĞİŞMESİDİR”

Çözüm için zihniyetin değişmesi gerektiğini söyleyen Çavuş, Zihniyet değişmediği sürece, bireylerin şiddet ve suç işleme eğilimleri yaşadıkları toplumsal çevreden bağımsız düşünmek mümkün değildir. Toplum bu konularda eğitilmedikçe suçlar azalmayacaktır. Çocuğa, hayvana, kadına yönelik şiddet, toplumsal şiddetin güçsüz olanda yoğunlaşmasıdır. Gücün çürümüşlüğü her türlü insani değer yargısından uzak bir biçimde oluşmaktadır. Çözüm, eğitim programları, çocuk koruma politikalarını oluşturmak ve acilen ‘Çocuğa Yönelik Şiddet Önleme Ulusal Eylem Planı’nı yasalaştırmak ve uygulamaktır. Şiddet şiddeti doğurur, şiddete hayır.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.