SIRBİSTAN FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILDI

Sırbistan'ın Edirne Fahri Konsolosluğu dün düzenlenen resmi törenle açıldı. Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daciç açılışta yaptığı konuşmada, Bugün resmi olarak Sırbistan Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu’nu açıyoruz. Bu, Sırbistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında bir dostluk simgesidir.” dedi.

SIRBİSTAN FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILDI

Sırbistan'ın Edirne Fahri Konsolosluğu dün düzenlenen resmi törenle açıldı. Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daciç açılışta yaptığı konuşmada, Bugün resmi olarak Sırbistan Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu’nu açıyoruz. Bu, Sırbistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında bir dostluk simgesidir.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Ağustos 2019 Salı 09:35
SIRBİSTAN FAHRİ KONSOLOSLUĞU AÇILDI

Sırbistan’ın Edirne Fahri Konsolosluğu dün düzenlenen resmi törenle açıldı. Törene; Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daciç, Edirne Vali Vekili Yusuf Güler, AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, MHP Kocaeli Milletvekili Saffet Sancaklı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Fahri Konsolosu Salih Akgül, Sırbistan'ın Ankara Büyükelçisi Zoran Markoviç, Dış İşleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Volkan Türk Vural, Türk ve Sırp yetkililer ile çok sayıda davetli de katılım gösterdi.

AKGÜL: “SAROS KÖRFEZİ KONUSUNDA ÇALIŞMALIYIZ”

Edirne Fahri Konsolosu Salih Akgül, burada yaptığı konuşmada, “Biz eski baba topraklarından göç etmiş kişiler olarak buraya geldiğimizde burayı anavatan olarak gördük ama geldiğimiz yerlerden hiç kopmadık, hep baba toprağı olarak gördük, orayı sahiplenmeye çalıştık, oradan gelenlere her zaman kucak açtık. Oraya gittiğimizde de en iyi şekilde karşılandık. Buraya gelenleri de kendi vatanlarında gibi herkes saygı ve sevgiyle karşılıyor. 1 ay önce Ege kıyılarındaydım. Orada yüzlerce Sırp vatandaşı tatil yapıyor. Bizler de Sırbistan’a gittiğimizde, doğduğumuz topraklarda, Sancak bölgesine gittiğimiz zaman orada da en iyi şekilde ağırlanıyoruz. Kendimizi aynı Türkiye’de, evimizdeymiş gibi hissediyoruz.  Biz her zaman için bu ülke için varız. Geldiğimiz ülkeler için de aynı şekilde saygı ve sevgi duyguları besliyoruz. Şu anda Sırbistan’la en yüksek düzeyde dostluk anlaşmaları yapılıyor. Bu güzel serhat şehri ilin değerli başkanı da burada. İnşallah Sırbistan’dan ve Balkan ülkelerinden gelecek olan kişilerin, Alanya, Antalya, Bodrum ya da Kuşadası’na gitmelerine gerek kalmadan burada Saros Körfezi’ne gelmeleri için ne yapabiliriz. Bir Fahri Konsolos olarak sizlerden bu konuda yardım bekliyorum.” dedi.

DACİÇ: “BİZ KOMŞUYUZ”

Sırbistan Dışişleri Bakanı İvica Daciç ise Edirne’de bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, “Edirne gerçekten tarihi ve kadim bir şehir. Ülkelerimiz arasındaki ilişkilerimiz en üst düzeyde, sıcak ve dostane şekilde devam ediyor. Bunun kanıtını Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendinin Sırbistan’a gerçekleştireceği ziyaretten anlıyoruz. İkili ilişkilere önem vermekle beraber gerek siyasi, gerek ekonomik gerekse de diplomatik anlamda çalışmalarımız çok önemli. Aynı zamanda bu konuda Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’na teşekkür ediyorum. Çok kısa zamanda olumlu cevap verdiler ve bu sayede bugün buradayız. Tarih boyunca çatışmalarda oldu, maalesef savaşlar da oldu. Ama artık hepsini geride bıraktık, ileriye dönük tek odaklanmamız gereken barıştır. İşbirliğiyle, siyasal, ekonomik, spor, kültürel yani hangi anlamda olursa olsun geleceğe yönelik bakmamız gerekiyor. Biz komşuyuz. Komşu olmamızla beraber ortak düşmanlarımız da var. Bizim Başkonsolosluğumuzla beraber fahri konsolosluklarımız Antalya ve İzmir’de var. İleriki hedeflerimizde Bursa’da da fahri konsolosluk açmak var. Bugün de tekrar huzurunuzda resmi olarak Sırbistan Cumhuriyeti Edirne Fahri Konsolosluğu’nu açıyoruz. Bu, Sırbistan ve Türkiye Cumhuriyeti arasında bir dostluk simgesidir.” ifadelerini kullandı.

GÜRKAN: “KARDEŞLİK, DOSTLUK VE EKONOMİK İLİŞKİLERİ DESTEKLEYECEĞİZ”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “Çok uzun yıllardır tanıdığım, bir kardeşi ve dostu olmakla da övünç duyduğum, değerli iş insanı ağabeyim, dostum Sayın Salih Akgül’ün bugün Edirne’de, Sırbistan Cumhuriyeti’nin Fahri Başkonsolosu olarak görevlendirilmiş olması ve bu kadim şehir Edirne’de dost ve kardeş Sırbistan Cumhuriyeti’nin Fahri Konsolosluğu’nu açıyor olmaktan Edirne Belediye Başkanı olarak kıvançlı ve mutluyum.  Değerli büyüğümüz Sayın Salih Akgül’ün bu göreve getirilmiş olması, inanıyorum ki Sayın Cumhurbaşkanımızın 2 yıl önce dost ve kardeş ülke Sırbistan ziyaretiyle başlayan iyi komşuluk ilişkileri ve ekonomik ilişkilerdeki gelişmeler, Edirne ayağının da eklenmesiyle hız kazanarak yükselecektir. Bu ilişkilere, Türkiye’nin İstanbul ve Antalya’dan sonra en çok turist çeken 3’üncü şehri olarak, yine tüm dünyada en çok turist çeken 100 şehir arasında 60’ıncı şehir olan Edirne açısından da önemli ve değerli buluyoruz. Sırbistan Cumhuriyeti’yle olan ilişkiler, dostluk, kardeşlik ve elbette ekonomik ilişkiler tarafımızdan desteklenecektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Anadolu’nun giriş kapısı olan Edirne şehri tüm dünya insanlarına olduğu gibi Sırp kardeşlerimize de her zaman şehir kapılarını ve gönül kapılarını açmaya hazırdır.” şeklinde konuştu.

DACİÇ: “FETÖ KONUSUNDA TAVRIMIZ NET!”

Tören sonrası basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Sırbistan Dışişleri Bakanı Ivica Daciç, FETÖ konusunda sorulan soruya, “Bizim bu konuya karşı tavrımız açık ve net. Bir okul vardı o da kapatıldı. Biz diğer ülkelerden farklı olarak duruşumuz Türkiye’ye karşı çok açık, net ve samimidir. FETÖ ile mücadelede Türkiye’nin yanındayız.” şeklinde cevap verdi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.