SİT ALANINA RES, DOĞRU DEĞIL !

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Yaylaköy,  Karaincirli ve Vakıf köyü bölgesine kurulması planlanan rüzgâr enerjisi santrali (RES) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çoğal, “Bölgede once gürültü modellemesi yapılmalı. İnşaat dönemindeki gürültü ve sonrasındaki dönemde türbinlerin yaratacağı sesin etrafındaki evleri, doğal hayatı ve biyoçeşitliliğinasıl etkileyeceği ortaya konmalı” dedi.

SİT ALANINA RES, DOĞRU DEĞIL !

TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, Yaylaköy,  Karaincirli ve Vakıf köyü bölgesine kurulması planlanan rüzgâr enerjisi santrali (RES) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çoğal, “Bölgede once gürültü modellemesi yapılmalı. İnşaat dönemindeki gürültü ve sonrasındaki dönemde türbinlerin yaratacağı sesin etrafındaki evleri, doğal hayatı ve biyoçeşitliliğinasıl etkileyeceği ortaya konmalı” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Nisan 2018 Cumartesi 13:47
SİT ALANINA RES, DOĞRU DEĞIL !

Yaylaköy, Karaincirli ve Vakıf köyü bölgesine kurulması planlanan rüzgâr enerjisi santrali (RES) için 24 Nisan’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı gerçekleştirilecek.

Edirne’nin Enez ilçesindeki Yaylaköy, Karaincirli ve Vakıf köyü bölgesine RES yapılması planlanıyor. Santralin kurulacağı alan sit alanı, tarım arazisi, orman alanlarını içeriyor. RES projesinin 24 Nisan’da Ankara’da İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacak. Konuya ilişkin konuşan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal, “Yapılması planlanan RES projesine ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci 2017 yılı sonunda başladı. 40 megavat kapasiteli RES için bölgeye 20 adet rüzgâr türbini kurulması planlanıyordu. 10/04/2018’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü sayfasında askıya çıkan projede 12 adet rüzgar türbini kurulması yönünde değişikliğe gidildi. 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre santralin kurulacağı alan, sit alanı, tarım arazisi ve orman alanlarını kapsıyor. RES türbinlerine en yakın yerleşim yeri olan Yayla sahiline T12 türbini 1000 m mesafede yer alırken, Karaincirli Köyü ile T7 rüzgâr türbinleri arasında yaklaşık 3000 metrelik mesafe, T12 türbini ile  Yaylaköy arasında ise kuş uçuşu ortalama 2700 m mesafe bulunuyor. Türbinlerin kurulacağı alanda köylüler tarım ve hayvancılık yapıyor. Bu bakımdan RES projesinin tarım, hayvancılık, doğa ve canlı yaşamı açısından tehditlere yol açabileceği öngörülüyor” dedi.

RES’IN ETKILERI IKI AŞAMALI casino siteleri DEĞERLENDIRILMELI

RES projelerine lisans verilirken ve uygulanacağı alana ilişkin imar planları onaylanırken yerleşim yerlerine yakınlığı, 1. derece sit alanı, orman alanı, tarımsal açıdan birinci öncelikli (mutlak) korunacak alanlar, kültür ve turizm geliştirme bölgesi gibi kriterler göz ardı edilmemeli.

RES projelerindeki temel problemin yerleşim yerlerine olan mesafe kriterlerine ilişkin hukuki bir düzenlemenin bulunmaması, imar hukuku ve çevre kanunundaki mevcut düzenlemelere göre bu mesafe kriterlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gözetilmesi gerektiğini savunan ÇOĞAL, “Rüzgar türbinlerinin yerleşim yerine yakınlığı iyi incelenmeli. Türbinlerin evlere ve köylere yakınlığı gürültü, gölge ve görüntü açısından olumsuz etki yaratabilir. Etkilerin inşaat ve işletme dönemlerine göre iki aşamada değerlendirilmesi gerekiyor. Bu kapsamda gürültü modellemesi yapılmalı. İnşaat dönemindeki gürültü ve sonrasındaki dönemde türbinlerin yaratacağı sesin etrafındaki evleri, doğal hayatı ve biyoçeşitliliğinasıl etkileyeceği ortaya konmalı. Türbinler, yakınlığına bağlı olarak görüntü açısından bölgede yaşayan insanları rahatsız edebilir. İnşaat dönemindeki yeni yollar açılması ve oluşacak tozların bitki örtüsü, insanlar ve doğal yaşama olumsuz etkilerinin değerlendirilmesi gerekiyor. İnşaat ve işletme aşamasındaki servis yolları, elektrik üretim hatları gibi alt yapıya yönelik tesislerin nerede yapılacağı değerlendirilmeli. RES projelerinde de çevresel etki değerlendirme süreçleri ve planlama çalışmaları bölgesel olarak gerçekleştirilmeli, çevresel taşıma kapasitesi ve getireceği yükler göz önüne alınmalıdır.

Aralık 2006’da Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla, Saros Körfezi kuzey kıyıları ve yakın çevresi Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi olarak ilan edilirken bu bölgeye yapılması planlanan RES projelerinin turizme etkileri de göz önünde bulundurulmalıdır. Temiz enerji üretilen tesisler yapılırken, doğal varlıkların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gerekli önlemlerin alınmasını önemsiyoruz.

TEMA Vakfı Edirne il Temsilciliği olarak kamunun ortak çıkarlarının korunması adına bölgedeki gelişmeleri yakından takip ettiğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız” dedi.

           

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.