“SOYLU’NUN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR DOĞRU!”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun göçmenlerin sınıra gelmeye başladığı günden itibaren Twitter üzerinden açıkladığı ‘sınırı geçen göçmen sayıları’ konusunda kamuoyundaki tartışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Meriç hattı boyunda 31 tane sınır karakol birliklerimiz var. Bu rakamların nasıl elde edildiğini bildiğim için rakamların doğru olduğundan benim tereddüttüm veya şüphem yok. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun en son 146 bin olarak açıkladığı rakamın doğru olduğunu ben de biliyorum.” dedi.

“SOYLU’NUN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR DOĞRU!”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun göçmenlerin sınıra gelmeye başladığı günden itibaren Twitter üzerinden açıkladığı ‘sınırı geçen göçmen sayıları’ konusunda kamuoyundaki tartışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Meriç hattı boyunda 31 tane sınır karakol birliklerimiz var. Bu rakamların nasıl elde edildiğini bildiğim için rakamların doğru olduğundan benim tereddüttüm veya şüphem yok. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun en son 146 bin olarak açıkladığı rakamın doğru olduğunu ben de biliyorum.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
11 Mart 2020 Çarşamba 06:12
“SOYLU’NUN AÇIKLADIĞI RAKAMLAR DOĞRU!”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan dün Edirne Belediye Meclis Salonu’nda düzenlediği basın toplantısında mültecilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı sınırı geçen göçmen sayılarının doğru olduğunu söyleyen Başkan Gürkan, Yunanistan’ın mültecilere karşı uyguladığı sert müdahalelerin de doğru bir davranış olmadığını kaydetti. Birkaç gündür tur operatörlerinin Edirne turlarını iptal ettiği yönündeki net olmayan bilgiler hakkında da konuşan Başkan Gürkan tur operatörlerine seslenerek, “Edirne’nin içerisinde öyle basına yansıdığı gibi bir mülteci akını yok, mülteci hareketliliği yok. Mülteciler, insani yaşam koşulları azamı ölçüde sağlanarak, yaşamlarını Pazarkule Sınır Kapısı’nda devam ettiriyorlar.” dedi.

“RAKAM DOĞRU”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basın toplantısında yaptığı açıklamada, “28 Şubat akşamından bu yana Edirne bir mülteci göçüyle karşı karşıya. Tabii devletimizin aldığı bir karar var. Gerek Cenevre Konvansiyonu, gerek Uluslararası İnsan Hakları Sözleşmesi, gerekse Mültecilik Hukuku gereği Türkiye mültecilerin istediği ülkelere geçiş yapmalarına olanak sağlayan Uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanarak, mültecilerle ilgili sınır kapılarını açık tutacağını beyan etti. Son birkaç gündür bir durağanlaşma, sakinleşme gözükse de aslında hem Türkiye’de yıllardır yaşayan hem de Türkiye’ye farklı ülkelerden gelmiş mültecilerin Türkiye’yi bir transit bir ülke olarak kullanarak, Avrupa’ya gitme çabalarına hepimiz tanık olduk, yaşadık. Baktığımızda ilimiz Edirne Merkezden Karaağaç’tan başlayarak Saros Körfezine kadar yaklaşık 200 kilometrelik bir sınır hattı oluşturuyor. Bu sınır hattının birçok noktasında da Meriç Nehri sınırı oluşturuyor. Meriç Nehri uluslararası anlaşmalarda iki ülkenin sınırı. Meriç’in yarısına Türkiye, diğer yarısına Yunanistan karışıyor. Mültecilerin Avrupa’ya gitme çabaları Edirne’mize kadar dayanıyor. Bu durum ülkemizin farklı noktalarında yaşayan yüz binlerce mültecinin Edirne’de toplanmasına, birikmesine neden oldu. Bizim Meriç hattı boyunca sınır karakol birliklerimiz var. Yanlış hatırlamıyorsam 31 tane. Bu karakollar, geçiş hatlarına yakın noktalarda kurulmuş. Kamuoyunda bir tartışma var. Kamuoyunda ‘Yunanistan’a geçtiği açıklanan mülteci sayısı doğru mudur, değil midir?’ tartışması olduğu için bunu söylüyorum. Bu rakamların nasıl elde edildiğini bildiğim için doğru olduğundan benim tereddüttüm veya şüphem yok. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun en son 146 bin olarak açıkladığı rakamın doğru olduğunu ben de biliyorum. O kadar mülteci Edirne sınırlardan Yunanistan’a geçti. Geri itilenler var.” dedi.

“YAKIŞMAYAN DAVRANIŞLAR SERGİLENİYOR”

Yunanistan’ın mültecilere karşı uyguladığı sert müdahaleler hakkında da konuşan Başkan Gürkan, “Yunanistan’ın mültecilere karşı hiçte yakışmayan davranışlarını görüyoruz. Üzerinde bir iç çamaşırı hariç her şeylerini alarak, bazen de şiddet kullanarak, vücutlarında darp izleriyle geri itildiğine hepiniz şahit oldunuz. Bu konuda sosyal mecralarda dolaşan birçok video var. Mültecilerle ilgili sorumluluk, sadece Türkiye’nin sorumluluğu değil, AB’nin de bu anlamda çok büyük sorumluluğu var. Türkiye yıllardır 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor, kendi öz kaynaklarını bu iş için ciddi şekilde harcıyor. Mülteci yükünü sadece Türkiye’nin üzerine bırakarak ne AB ne de diğer ülkelerin kendilerini sorumsuz kabul etmeleri insan hakları ve mültecilik hukuku acısından da kabul edilebilir bir durum değil. Bu yüzden bugün itibariyle Pazarkule Sınır Kapısı’nın olduğu noktada yaklaşık 5 bin civarında mülteci söz konusu. İlk günden bu yana Edirne Valiliği koordinasyonunda Belediyemizde başta olmak üzere bütün kamu kurumları yardımlar, hijyen, sağlık, temizlik, barınma gibi ihtiyaçları karşılamakta. Çalışmalarımız devam ediyor, edecek.” ifadelerini kullandı.

TUR OPERATÖRLERİNE SESLENDİ!

Yansıtıldığı gibi Edirne içerisinde mülteci akını olmadığını söyleyerek tur operatörlerine de seslenen Başkan Gürkan, “Özellikle son birkaç gündür Edirne’de mülteci akını var diye, tur operatörlerinin Edirne’ye olan turlarını iptal ettikleri şeklinde henüz kesinleşmemiş bilgiler geliyor. Tüm tur operatörlerine şunu söylemek isterim; mülteciler sadece Pazarkule Sınır Kapısı’nın olduğu yerleşim yerinin dışındaki bir alanda yaşamlarını sürdürüyorlar. Tabi ki devlet her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için olağanüstü bir çaba sarf ediyor. Edirneli vatandaşlarımız mültecilere her türlü insani yardımı yapıyorlar. Türkiye’den gelen tüm yardımlar AFAD koordinasyonuyla ulaştırılıyor. Ama tur operatörlerine şunu söylemek isterim; Edirne’nin içerisinde öyle basına yansıdığı gibi bir mülteci akını yok, mülteci hareketliliği yok. Mülteciler, insani yaşam koşulları azamı ölçüde sağlanarak, yaşamlarını Pazarkule Sınır Kapısı’nda devam ettiriyorlar.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.