SU AKACAK, EDİRNE COŞACAK

Edirne Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle Meriç Nehri boyunca hayata geçirilecek “3 Nehir 1 Şehir Projesi”nin temeli dün düzenlenen törenle atıldı. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Meriç Nehrinden üretilecek elektrik  Edirnelilerin yararına kullanılacak. Aynı zamanda nehir kenarlarına yapılacak düzenlemelerle nehir, halk ile buluşacak.

SU AKACAK, EDİRNE COŞACAK

Edirne Valiliği ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı iş birliğiyle Meriç Nehri boyunca hayata geçirilecek “3 Nehir 1 Şehir Projesi”nin temeli dün düzenlenen törenle atıldı. Projenin hayata geçmesiyle birlikte Meriç Nehrinden üretilecek elektrik  Edirnelilerin yararına kullanılacak. Aynı zamanda nehir kenarlarına yapılacak düzenlemelerle nehir, halk ile buluşacak.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Haziran 2021 Salı 06:31
SU AKACAK, EDİRNE COŞACAK

İçerisinde Millet Bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yolları ile çevre düzenlemesi gibi detayları da barındıran projenin temel atma töreninde konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne’ye göreve başladığı ilk günden bu yana Meriç Nehrinden enerji üretme fikrinin aklına geldiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Bundan iki buçuk yıl önce Edirne’de göreve başladığımın ilk hafta sonuydu Ankara’da eşimle yaptığımız gibi hafta sonunu dışarıda bir kahvaltıyla geçirelim istedik. Arkadaşlarıma dışarıda güzel bir kahvaltı nerde yapılır? diye sorduğum zaman Meriç’in kenarı demişlerdi. Eşimle beraber Meriç’in kenarında harikulade bir kahvaltı yaptık. Aylardan Kasım Nehir debisi belirli bir yükseklikte akıyor harikulade bir nehir manzarası, arkasında yeşillikler ve arkasından şehrin manzarası, buradan da gördüğünüz gibi en tepede de Selimiye Camii sizi selamlıyor. Harikulade bir görüntü, harikulade bir manzara ama kahvaltının sonlarına doğru aklıma da bu nehir çok güzel akıntı halinde akıyor belli bir debisi de var acaba buradan da bir elektrik üretmek suretiyle buraya bir katkı sağlayabilir miyiz diye. Daha o kahvaltı anında aklıma gelmişti. Benim aklıma gelen daha önce herkesin aklına gelen bir projeydi. Sonrasında değişik vesilelerle bu proje aklımızın bir köşesinde kalmaya devam etti. Ben bazen ekip ve çalışma arkadaşlarıma bu projeden bahsettiğim zaman bunun ne kadar zor olduğunu ve başlamasak iyi olur sayın valim kabilinden çok teklifler karşı karşıya kaldığımı ifade etmek isterim.”

NEHİRDEN ENERJİ ÜRETME PROJESİNİ NİYAHET MASAYA YATIRDIK

Vali Canalp, yaklaşık 15 ay önce zihinlerdeki projeyi masaya yatırma imkanı bulduklarını ifade ederek, “3 bölge müdürlüğümüzle ve 8 il müdürlüğümüz yanı sıra Edirne belediyemizin temsilcilerinden oluşan bir çalışma ekibi proje üzerinde kafa yormaya başladı. Belli bir çalışma periyodundan sonra da projenin omurgası ortaya çıktı. Burada da ifade edildiği üzere 3 ana eksen üzerinde projeyi şekillendirdik. Bugün burada temelini atacağımız, çalışmalarını başlatacağımız alan bu 3 ana eksenden bir tanesi” dedi.

PROJE BİR DÜNYA ŞAMPİYONU

Vali Canalp, projenin savaklı baraj projeleri bazında dünya şampiyonu olduğunu dile getirerek, “Şu ana kadar Çinlilerin yapmış olduğu 120 metrelik bir projede var ama bu kıyından diğer kıyıya 210 metre 70’er metrelik üç 3 bölüm halinde lastik savağıyla bu proje bir dünya şampiyonu. Bu dünya şampiyonluğu Edirne’ye yakıştı. İkinci olarak 3 Nehrin etrafındaki 30 kilometrelik kesintisiz bisiklet yollarıyla da şehir alanları içerisindeki kentsel alanların içerisinde kesintisiz en fazla bisiklet yoluna sahip olan dünyadaki en uzun bisiklet şampiyonluğu da Edirne’nin oldu. Bu da Edirne’ye çok yakıştı. Bu projenin üçüncü heyecan veren kısmı çevreci bir proje olmasıdır. Bir defa bu proje yeşil enerji üretecek” dedi.

ÇEVRE DOSTU PROJE

Buradan üretilecek enerjinin hiçbir şekilde atmosfere, gezegenimize, dünyamıza zarar vermeden üretileceğini dile getiren Vali Ekrem Canalp, şunları söyledi:

“Burada 14 adet Arşimet tribünümüz olacak. Arşimet tribünlerini üreten firma 70 yıl kendi üretmiş oldukları tribünler için garanti veriyor ve kalıcılığı olan bir proje olacak. İnşallah bu haliyle bir yönden de gerçekten çevresel olarak gezegenimiz üzerindeki sorumluluğumuzu yerine getirme anlamında bizleri çok rahatlatacak bir proje olacak. Bu çevreci proje olacak ve bunu her şeyiyle yaşayıp göreceğiz ve yaşatacağız. İlk proje başlamadan projenin başlama alanı nitelikli koruma alanı olarak ilan edildi. Çevresel anlamda projeyi uygulayacağımız alanda artık Türkiye’de bakanlıklar nezlinde ve Edirne nezlinde  bizim korumakla mükellef olduğumuz bir alan haline getirildi ve nitelikli bir koruma alanı oldu.

Projenin içinde bizim bir konser alanımız olacak ama konser salonumuz olmayacak açık bir konser alanı olmak suretiyle buradaki bu doğallığa da vermiş olduğumuz değeri göstermiş olacağız. Yine bu projenin içinde su sporu merkezlerimiz olacak, yürüyüş yollarımız olacak, spor alanlarımız olacak, dinlenme alanlarımız, mesire alanlarımız olacak. 3 adet yaya bisiklet köprümüz olacak ve bunların üzerinden sadece yayalar ve bisikletler geçecek araçlar olmayacak. Bu da yine çevresel duyarlılığımızın proje ile ilgili bir başka yansıması olarak önümüzde duracak. Çevre ve Şehircilik bakanlığımıza şükranlarımı sunmak isterim. Yüz dönümlük bir alanda millet bahçesi olacak ve Edirneliler kendi eşleriyle, çocuklarıyla, aileleriyle beraber geldiklerinde huzur içerisinde dinlenebilecekleri harikulade bir millet bahçesine kavuşmuş olacaklar. Edirne’de Nehir’den en güzel haz aldığınız yer hem nehri hem aynı zamanda Edirne’yi beraber izleyebildiğimiz alanlardır.

SERAYA SICAK SU SAĞLAYACAK

Ayrıca buradaki Arşimet tribünlerinin soğutulması için su kullanılacak ve su 65 derece sıcaklığa ulaşacak. Bu suyu da buradan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde kurulacak olan seralarda ısıtma amaçlı kullanılacak. Bu su da böyle çevresel bir amaca hizmet etmiş olacak. Projenin içerisinde balık geçişlerine herhangi bir şekilde engel olmayacağız. Senenin 12 ayında balık geçişlerine imkan vererek nehir ekosistemine hiçbir zarar vermeyecek şekilde uygulamaya koyacağız.”

Belediye Başkanı Recep Gürkan da yaptığı konuşmada, Edirne’nin, insanlığın kadim ve tarihi şehirlerinden birisi olduğunu dile getirdi. Edirne’de nehir kenarlarının düzenlenmesinin 100 yıllık bir hayal olduğunu dile getiren Gürkan, “Edirne’de Edirnelilerin belki de 100 yıllık bir hayalidir; nehir kenarında bir yenilenme, yapılanma, insanların rahatça gezebileceği, keyfine varabileceği bir proje. Haklarını teslim etmek gerekir ki benden önce bir çok belediye başkanı Tunca ve Meriç ile ilgili bir çok projeler yaptı ama başarılı olamadılar. Ben 2014’te göreve geldiğimde; ‘Tunca Nehri Rekreasyon Projesi’ diye bu projenin daha küçük ölçeklisini yaptım, başarılı olamadım. Yine bir çok valimiz geldi geçti, onların da hep hayalleri oldu ama olmadı. 2 yıl önce değerli valimizle konuşurken, böyle bir proje yapmak istediğini söyledi. Meriç Nehri’nin kentli ile kente gelen milyonlarca turist ile buluşturulması gerektiğini arzu ettiğini söyledi. Ben de ona geçmişi anlattım. Dedim, yapamazsınız. Neden dedi? Çünkü geçmişte kimse yapamadı. Ben yapamadım, benden önceki valiler yapamadı, milletvekilleri yapamadı kimse yapamadı. Ben yaparım dedi. Kırmamak için ‘hayırlısı olsun o zaman’ dedim: Ama Allah şahit inanmamıştım. Şimdi bugün geldiğimiz noktada böyle önemli bir günde bu duygularımı sizinle paylaşmak istedim.

 Sayın Valim; Edirnelinin geçmişten günümüze özlemi olan, hele hele son 50 yılda herkesin bir şekilde proje yapıp hayata geçiremediği bir alanda başarılı oldunuz. Sizleri, hem Edirne halkının temsilcisi belediye başkanı olarak hem de Edirne’de doğmuş, büyümüş bir Edirneli olarak kalben tebrik ediyorum, şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

Ardından Edirne Milletvekili Fatma Aksal ve Okan Gaytancıoğlu da birer konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından projenin başlayacağı alanda temel atma töreni gerçekleştirildi.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.