ŞU ANDA HASTALIK YOK!

Son günlerde yaşanan don nedeniyle ekinlerin uç kısımlarında kararmalar olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Havaların ısınmasıyla bunun atılacağını düşünüyoruz. Şu an için hastalık vb. durumlar söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

ŞU ANDA HASTALIK YOK!

Son günlerde yaşanan don nedeniyle ekinlerin uç kısımlarında kararmalar olduğunu söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Havaların ısınmasıyla bunun atılacağını düşünüyoruz. Şu an için hastalık vb. durumlar söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Şubat 2021 Çarşamba 06:49
ŞU ANDA HASTALIK YOK!

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gübre desteklemeleri ve ekinlerin genel durumu hakkında değerlendirmelerde bulundu. Dekar başına 200 lira gübre maliyetinin olduğunu; dolayısıyla son yapılan artışla beraber 16 liraya yükselen gübre desteğinin yeterli olmadığını belirten Arabacı, gübre fiyatlarındaki artışa paralel olarak desteklerin de her yıl arttırılması gerektiğini ifade etti. Ekinlerin genel durumu hakkında da açıklamalar yapan Arabacı, yaşanan don nedeniyle ekinlerin uçlarında kararmalar olduğunu ancak şu anda korkulacak bir durum olmadığını dile getirdi.

“DESTEK 40-50 TL OLMALI”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gübre desteklerindeki artışla ilgili yaptığı açıklamada, “Dekar başına verilen gübre desteği 8 liradan 16 liraya çıkarıldı ama her yıl ürünlere gelen fark artıyor. Mesela geçen yıldan bu yana gübrede yüzde 90 artış oldu. Desteklere artış her yıl bu oranda yükselmiyor. Gübreye gelen fark oranında bu desteklerin de her yıl arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü şu anda bizim dekarda yaklaşık 200 lira gübre maliyetimiz var. Dekar başına bu kadar maliyetimiz olmasına rağmen şu an yüzde 100 artışla bile 16 lira destek alabiliyoruz. Tabii ki yüzde 100 artışın faydası var ama 200 lira harcanan yerde 16 lira destek yeterli değil. Desteklerdeki artışların her yıl ürünlere gelen zam oranında düzenli olarak arttırılması gerektiğini düşünüyorum. Öyle olursa en azından gübrenin bir kısmını telafi edecek şekilde çiftçiye destek sağlanmış olur. Dekar başına 200 lira maliyet olan yerde; aşağı-yukarı 40-50 lira gibi destek sağlanması gerekir.” dedi.  

“UÇLARI KARARDI AMA HAVALAR ISININCA ATACAKTIR”

Ekinlerin genel durumu hakkında da konuşan Arabacı, “Son günlerde yaşanan donlarla birlikte ekinlerin uç kısımlarında hafif kararmalar oldu. Bölgemize uygun olmayan daha ılıman iklimlere uygun çeşitler görüyoruz birkaç tane, onlarda biraz sıkıntı olacak gibi gözüküyor ama bu da çok ciddi bir alan değil. Genel olarak baktığımızda gidişatın güzel olduğunu söyleyebilirim. Bu donun ardından yapraklarda kavrulmalar oluştu ama havaların ısınmasıyla bunu atacağını düşünüyorum. Bir sıkıntı olup olmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. Bunun kontrollerini yapacağız. Zaten Ziraat Odası olarak mühendislerimiz hep sahada olacak, takip edecek. İl Müdürlüğümüz de zaten takibini yapıyor. Bir sıkıntı olursa eğer çiftçileri bilgilendirip izlenecek yolları da paylaşırız. Ama şu an için hastalık vb. durumlar söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

Bülent Sarıçiçek

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.