262 delegenin katıldığı genel kururla ilk olarak divan oluşturuldu . Divan Başkanlığına Rami Dağderim , başkan yardımcılığına Ender Sar, katip üyeliklere Mehmet Topaloğlu Abdi Zamacı, Oy tasnifçiliğine Enis Aydus ve Recep Sar getirildi.
HAYVANCILIK BÜYÜK UĞRAŞI İSTER
Saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı ile devam eden genel kurulda söz alan Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez, birliğin çalışmaları konusunda şöyle dedi, “ Tarım ve hayvancılık hem dünyanın hem de ülkemiz açısından önemli bir unsundur.Çalışma sahasına bakıldığında zahmetli bir üretim alanında çalışıyoruz.Tarımın her kademesi büyük emek isteyen kar marjı çok az olan bir meslek grubunda uğraşıyoruz. Biz bundan gurur duyuyoruz.Tarımın içinde hayvancılık bir başka uğraşı istiyor.Hayvancılık 7-24 gözetim altında olması, uğraşılması gereken tarımın içinde bir unsurdur. Hayvanlar tatil yapmaz. Hayvancılık bambaşka bir uğraşıdır . Bir de emeğimizin karşılığını alamadığımız zamanlarda şevkimiz kaçıyor, hayvancılıktan uzaklaştığımız dönemler de oluyor” dedi
YENİLİKLERİ TAKİP ETMELİYİZ
Dünyanın öyle bir noktaya geldiğini, belirten Suiçmez” Bunu kendi bölgemizden baktığımızda yanılgıya düşeceğimiz muhakkaktır.Basınımızda iki aydan bu yana korono virüsü gündemde.Bu durum bizim üretimimizi etkiliyor.Bu günümüz kapitalist dünyasında bizi olumsuz etkileyen faktörlerden biri de budur. Buradan özellikle gençlerimize seslenmek istiyorum. Gençlerimiz hep babasından bekliyor.Bu bir özeleştiridir.Bizler çoğu hizmeti devletimizden bekliyoruz.Bu konuda haklı olacağımız yönler vardır. Hizmeti devletten beklerken bölgemizdeki, ülkemizdeki değişim ile dünyadaki değişimi takip etmemiz lazım. Nasıl elimizdeki telefon tuşuna bastığımızda dünyadaki gelişmeleri görebiliyorsak tarım ve hayvancılıkta da yenildikleri takip etmemiz gerekiyor” dedi
BİZ HAYVANCILIĞIN SESİNİ DUYURUYORUZ
Birlik olarak bu gelişimin takipçisi olduklarını belirten Suiçmez, ”Şunu belirtmek isterim Edirne’nin 9 ilçesi ve 256 köyünde yaklaşık 650 ton süt üretimi var. Edirne Süt Üreticileri Birliğine baktığımızda Bizim piyasaya sürdüğümüz tonaj 27-28 ton. Onda biri diye değiliz.Hayvancılığın sesini duyurma anlamına geldiğinde sizin hakkınızı savunuyoruz. Basın organlarında ve sosyal medyada bunu görebilirsiniz.Yüzde on dahi oluşturmayan bu Birlik dört yıl zarfında sizin sesinizi duyuran birlik olduk.Haklı olduğumuz yerde sözümüzü esirgemedik.Bu sütleri yüksek tonajla arz edenler çiftçinin sesini duyurmadılar” dedi.
FİYAT BELİRLEMEDE EKİMİZ OLMUYOR
Süt fiyatı belirleme noktasında bizim katkılarının olmadığını belirten Suiçmez “Biz hiçbir zaman susmayacağız.yandık bittik demeyeceğiz,hakkımızı savunmayı sürdüreceğiz. Taleplerimizi Bakanlık dahil her kademede her zaman dile getireceğiz.Geçen kasım ayında Ankara’da Tarım Şurası yapıldı. 60 maddelik bildirge açıklandı. Bu yıl bunlar hayata geçirilecek. Bunların içinde bir madde bizim talebimizdir.Yeni yılda çıkacak genelgelerle tarımcılığımız yeni gelişmelere yönelecektir.Şunu aklınızdan çıkarmayın, belki bizim ömrümüz yetmez. Bunu bön söylemiyorum ,Dünya Gıda Örgütü ve bu alanda dünyayı şekillendiren bilim adamları söylüyor. 50 yıl sonra gıda savaşları olacak deniliyor.Bunu daha sonra 30 yıla çektiler.Küresel ısınma, dünyada meydana gelen olaylar Avustralya’daki yangınlarla dünyada gıda üretimi gittikçe zorlaşmakta. İşimiz zor alın terimizin karşılığını alamıyoruz.Bizim fiyat politikalarında yapacağımız bir şey yok. Bizim görevimiz sesinizi en üst makamlarda dile getirmek.Tarım ve hayvancılıktan hiçbir zaman kopmayalım . Birlik ve beraberlik içinde daha güçlü oluruz. Dağıldığımızda bu kapitalist düzen bizi yok eder. Ben bu duygularla önce süt üreticileri birliğimize , sonra Edirne’mize hayırlı5 olmasını dilerim” dedi.
YENİ YÖNETİCİLER BELİRLENDİ
Gündemin diğer maddelerinin görüşülmesinden sonra yapılan tek listeli seçimle, 7 kişilik yönetim kurulu asil üyeliğine Mustafa Suiçmez, Ahmet Teferiş, Saim Gençalp,Ahmet Karanfil, Ferhat Kahve Seyfi Uz, Mustafa Tarlacı seçildi .
Denetim kuruluna ise ,İsmail Taşkın Suat Kabakpehlivan, Metin Yılmaz seçildi.
Fikri Yalın