SÜT ÜRETİCİSİ ‘ZAM’ İSTEDİ

En son Mayıs’ın 15’inden itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatları 7,5 TL’ye yükseltilmişti. Üreticiler aradan geçen kısa zaman zarfında girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle çiğ süte yeniden zam talep ediyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez,  “Girdi maliyetlerindeki artış göz önünde alınarak süte zam yapılmasını bekliyoruz. Süt en az 9,5 lira olmadı” dedi.

SÜT ÜRETİCİSİ ‘ZAM’ İSTEDİ

En son Mayıs’ın 15’inden itibaren geçerli olmak üzere çiğ süt fiyatları 7,5 TL’ye yükseltilmişti. Üreticiler aradan geçen kısa zaman zarfında girdi maliyetlerindeki artışlar nedeniyle çiğ süte yeniden zam talep ediyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez,  “Girdi maliyetlerindeki artış göz önünde alınarak süte zam yapılmasını bekliyoruz. Süt en az 9,5 lira olmadı” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Temmuz 2022 Perşembe 06:04
SÜT ÜRETİCİSİ ‘ZAM’ İSTEDİ

Çiğ süt fiyatlarında zam bekleniyor. Üreticinin beklentisi çiğ sütte kilo başına 9,5 lira. Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, girdi maliyetlerindeki artışların zam beklentisini oluşturduğunu dile getirdi.

Edirne Süt Üreticileri Birlik Başkanı Mustafa Suiçmez, üreticinin yaşadığı sıkıntıları dile getirerek süt fiyatının 9,5 TL olması gerektiğini dile getirdi. Süt fiyatlarına en son 15 Mayıs tarihinde zam yapıldığını hatırlatarak, o tarih itibariyle sütün 7.5 liradan satılmaya başlandığını bildirdi.

Suiçmez açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Süt fiyatı 7 buçuk lira geldiğinde, yem çuvalı 270  liraydı. 50 kiloluk çuvallardan 270-280 liraydı. Şimdi o günden bugüne geldiğimizde şu anda yemin çuvalına baktığımızda yemin çuvalı 330, 340 hatta 350 liraya varan fiyatlarda. Daha üst fiyatlarda var.  Onlar artık ekstra yerler. Ama ortalama bunu 340 lira gibi görebiliriz, bir torba yemi, 350 lira gibi. Yem girdilerinde yine ciddi bir artış oldu.

ASGARİ ÜCRETE YAPILAN ZAMDA GİRDİLERİ ARTIRDI

Suiçmez, sadece üreticinin girdi kaleminde sadece yemin olmadığının da altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz sadece girdi maliyetimiz yem değil. Yani burada hükümetimiz tabii çok doğru kararlarla asgari ücrete tekrar zam yaptı. Bu çok iyi bir şey. Bu konuda teşekkür ediyoruz. Asgari ücretle çalışanlarımıza da emeklilere de zam yapıldı. Burada bizde de çalışanlarımız var. Çiftliklerde çalışan işçilerimiz var.

SÜT FİYATLARI ACİLEN REVİZE EDİLMELİ

Süt fiyatlarının biz acilen tekrar revize edilmesini talep ediyoruz. Bu sabah birliğe gelmezden önce merkez birliğimiz başkanına Tevfik Keskin'le görüştüm. Onu da bakanlıklarda girişimlerde bulunduğunu hatta benim aradığımda Maliye Bakanlığı'na kapısında olduğunu söyledi. Buradan Tarım Bakanlığına geçeceğini ciddi bir şekilde çalışmalarını yürüttüğünü bana söyledi. Merkez birliğimiz düzeyinde sayın bakanlarımızla görüşmeler devam ediyor. Aldığım bilgiler süt fiyatlarında revize yapılaacğı, güncelleme yapılacağı konusunda bana ciddi umut verdi.

ÜRETİCİ KAÇIYOR

Üretici ciddi anlamda bu hayvancılıktan kaçışı var. Bu gerçeği herkes kabul etsin. Özellikle beni en fazla üzüldüğüm bu dişi hayvanların kesime gitmesi ve hala devam ediyor. Tabii bunun tek nedeni hayvancılığın gerilemesi bunu fiyata bağlayamayız. Gençlerimiz de yapmıyor bu işi. Sevmiyor yani. Burada maalesef bu da bir acı bir gerçek. Ama en azından mevcut işletmelerimizi daha farklı desteklemelerle ve iyi fiyatlarla ayakta tutabiliriz. Burada makul para kazandıracak fiyatlara getirirsek şu anda mevcut işletmelerimizi korumamız lazım. Onun için ben umutluyum.

BİZİM TALEBİMİZ 9,5 LİRA OLMASI YÖNÜNDE

Bir fiyat talep etmek gerekirse bizim yaptığımız hesaplamalarla şu anda en az dokuz buçuk lira olması lazım şu üretici fiyatından bahsediyorum. Şu anda 7,50 lira. En az 9 buçuk lira bir fiyat olması lazım. Bunun üzerine zaten bakanlığımız çeşitli dönemlerde desteğe veriyor. Edirne Süt Üreticileri Birliği olarak süreci takip ediyoruz. Merkez Birliği Başkanımıza da ben teşekkür ederim. Gerçekten Tevfik bey çok uğraşıyor bu işlerle. Mücadele ediyor. Son söz olarak şunu söyleyeyim. Mutlaka fiyatlar yeniden revize edilmeli.

DESTEKLENMELER GÜNCELLENMELİ

Desteklemeler de yirmi kuruşluk destek baktığımızda çok düşük kalıyor. Kanunda yazdığı tebliğde bakanlık uygun gördüğü dönemlerde yani uygun gördüğünde desteği artırabiliyor. Bakanlığımız bunu 1 liraya da çıkardı. 40 kuruşa da çıkardı. 30 kuruş da yaptı. On kuruş da oldu. Bu desteklemenin de yirmi kuruşa olan desteklemenin de tekrar güncellemesi çok faydalı olur diyene düşünüyorum. Çünkü süt 1 lira 8 kuruşken de  yirmi kuruştu destek. Bugün süt buralara geldiğinde o orantıda bir destek. Bu mutlaka gündeme gelecektir. Bu da mutlaka düzenleme içerisine girecektir. Bunun da revize edilmesini talep ediyoruz.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.