TARİH VE KÜLTÜR KENTİNE YAKIŞMAYAN RESTORE ÇALIŞMASI

Fatih Sultan Mehmed’in kılıç kuşandığı Edirne’nin en eski camilerinden biri olan Eski Camii’nin restoresi için alınan garabet güvenlik şeridi tarih ve kültür kenti Edirne’ye hiç yakışmadı. Edirne Vakıflar Müdürlüğü’nün bu denli özensiz bir çalışmaya izin vermesi ise milyonlarca turistin ziyaret ettiği bu kentte şaşkınlık yarattı.

TARİH VE KÜLTÜR KENTİNE YAKIŞMAYAN RESTORE ÇALIŞMASI

Fatih Sultan Mehmed’in kılıç kuşandığı Edirne’nin en eski camilerinden biri olan Eski Camii’nin restoresi için alınan garabet güvenlik şeridi tarih ve kültür kenti Edirne’ye hiç yakışmadı. Edirne Vakıflar Müdürlüğü’nün bu denli özensiz bir çalışmaya izin vermesi ise milyonlarca turistin ziyaret ettiği bu kentte şaşkınlık yarattı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
02 Eylül 2021 Perşembe 06:24
TARİH VE KÜLTÜR KENTİNE YAKIŞMAYAN RESTORE ÇALIŞMASI

Edirne’nin en eski ve önemli tarih miraslarından biri olan Eskicamii’nde şaşkınlık veren bir restore çalışması başladı. Restore çalışması için alınan güvenlik önlemleri resmen bir garabet gibi tentin en önemli noktasında çirkin bir görüntü oluşturuyor. Edirne Vakıflar Müdürlüğü’nün hemen yanındaki bu çirkin görüntüyü Vakıflar görevlilerinin görmemesi ise acı verici olarak değerlendirildi.

Fatih Sultan Mehmed’in kılıç kuşandığı Osmanlı İmparatorluğu’nun kentteki en önemli eserlerinden biri olan Eskicamii’nde meydana gelen bir hasar nedeniyle giriş kapılarından birinin önü güvenlik şeridiyle kapatıldı. Yapılan restore çalışması yaklaşık bir aydır devam ediyor. Ama yapılan güvenlik şeridinin çirkin görüntüsü hakkında herhangi bir müdahalenin olmaması dikkatlerde kaçmadı. Harabe bir görüntü oluşturan, derme çatma tahtaların birleştirildiği güvenlik şeridi, turistlerinde dikkatinden kaçmıyor. Kentteki tüm yöneticilerin geçtiği noktada olan ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nün hemen yanındaki restore çalışmasında bu çirkin görüntüyü görmeyen yetkilileri halk şaşkınlık içinde izliyor. Bu çirkin görüntüyü yetkililerin neden görmediği veya dikkat etmediği ise merak konusu oldu.

Oysaki çağımızda yapılan restorelerde restore edilen bölgesine çekilen güvenlik bariyerlerinde o tarihi eserin görüntülerine yer veriliyordu. Çirkin görüntü de bu şekilde ortadan kaldırılmış ve bu alanda restore veya onarım işinin yapıldığı anlaşılıyordu. Edirne Vakıflar Müdürlüğü’nün bu çağ dışı onarım çalışmasına izin vermesi ise bu kente yakışmayan çirkin bir görüntünün oluşmasına neden oldu. Çalışmanın küçük veya büyük olmasının önemi olmadığı göz önüne alınarak, bu çirkin garabet görüntünün bir an önce ortadan kaldırılması ve yerine düzgün ve bu kente yakışır bir güvenlik şeridinin çekilmesi gerekiyor.

Burayı görmeyen veya görmek istemeyen yetkililerin ise bu konuya el atması beklentiler arasında.

FATİH KILIÇ KUŞANMIŞTI

Türk tarihinde kılıç kuşanmanın ayrı bir önemi vardır. Merasimler düzenlenir, o an bir bakıma ölümsüzleştirilir. Tarihteki Türk devletlerinde ve Osmanlı İmparatorluğunda bu anın anlamı daha da bir özeldir. Padişahların kılıç kuşanma merasimleri, onların yönetimi devraldıkları, hükümdarlıklarını ilan ettikleri anlamına geliyor.

Osmanlı imparatorluğunda devlette hükümranlığın alameti olarak görülen kılıç kuşanma merasimlerinin yapıldığı mekanlar zaman zaman camiler olmuştur. O camilerden biri de, Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Edirne’deki Eski Camii'dir.

1403 YILINDA YAPILMIŞTI

Emir Sultan Çelebi tarafından 1403 yılında yapımına başlanan eski cami, Çelebi Sultan Mehmet zamanında, 1414 yılında tamamlandı. 1749 yılında yangından, 1752 yılında da Edirne depreminden zarar gören ve 1. Mahmut döneminde tamirat gören cami,  Mimar Sinan tarafından yapılan Türk-İslam sanatının en önemli eserlerinden Selimiye Camisi'nin karşısında yer alıyor.

TURİSTLERİN EN ÖNEMLİ GEZİ NOKTALARINDAN BİRİDİR

Büyük Osmanlı gezgini Evliya Çelebi Eskicamii için şunları söylemiştir; “Eski Camii’nin mihrap duvarı önündeki bahçede, lale, sümbül, erguvan tarhları bulunur. Mevsimine göre gül, sümbül, nergis ve zambak çiçekleri hokkalar içinde namaz safları arasına dizilir. İrem bağı içinde bulunan hoş sesli kuşların hazin sesleri, namaz kılanlara hayat verir. I.Mehmed Camisi, Ulu Cami derler, Musa Çelebi başlatmış yarım kalınca I.Mehmed tamamlatmıştır. Çarşı pazar içindedir.”

Böyle güzel anlatılan ecdat mirası camimiz duvar yazılarıyla ünlüdür.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.