İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN SOKAĞA DÖKÜLDÜLER!

Edirne’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, Edirne Kadın Platformu ve Eşitlik İçin Kadın Platformu üyesi kadınlar Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenleyerek, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterdi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen açıklamada kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN SOKAĞA DÖKÜLDÜLER!

Edirne’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, Edirne Kadın Platformu ve Eşitlik İçin Kadın Platformu üyesi kadınlar Saraçlar Caddesi’nde basın açıklaması düzenleyerek, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterdi. Yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen açıklamada kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Mart 2021 Pazartesi 06:41
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ İÇİN SOKAĞA DÖKÜLDÜLER!

Edirne’de Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri, Edirne Kadın Platformu ve Eşitlik İçin Kadın Platformu üyesi kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanı kararnamesiyle feshedilmesine tepki gösterdi. Uluslararası bir sözleşme onaylandıktan sonra kanun hükmünde olduğunu ve ancak meclis tarafından feshedilebileceğini belirten kadınlar, sözleşmenin yeniden yürürlüğe girmesini talep etti. Açıklama öncesi olası bir provokasyona karşı caddeye çıkan tüm ara sokakların bariyerlerle kapatıldı; polis ve jandarma ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı. Basın açıklamasına; CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, CHP Edirne Gençlik Kolları Başkanı Sergen Kuru ve çok sayıda kadın katılım gösterdi.

GÜZEL: “MİLYONLARCA KADINI YOK SAYAMAZSINIZ!”

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri adına basın açıklamasını okuyan Nazlıcan Güzel, “Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Kadın Meclisleri olarak yıllardır hastane ve adliye koridorlarında, üniversitelerde, iş yerlerinde, meydanlarda yani hayatın her alanında İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması için, haklarımız için yan yana mücadele ediyoruz. Siz milyonlarca kadını yok sayamazsınız, milyonlarca kadını evlere kapatamaz, sokaklardan ve meydanlardan silemezsiniz. Milyonlarca kadını susturamazsınız! Biz dünyanın yarısıyız. Kadınları korumakla mükellef olan devlet yetkilileri dün gece İstanbul sözleşmesini fesih kararı aldı. Kadınlar olarak sözleşmenin fesih kararını kabul etmiyoruz. Kararı geri çek sözleşmeyi uygula.” ifadelerini kullandı.

SELVİLİ: “ULUSLARARASI SÖZLEŞME ANCAK MECLİS TARAFINDAN FESHEDİLEBİLİR”

Daha sonra Edirne Kadın Platformu adına Firdevs Selvili tarafından okunan basın açıklamasında, “İstanbul Sözleşmesi gece yarısı Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile feshedildi. Gece yarısı yayınlanan bu üç beş satırlık kararnamelerle halk iradesinin oluşturduğu meclis görmezden gelinerek fiili bir monarşi oluşturulmuştur. Oysa, aynı iktidar tarafından imzalanmış, yürürlüğe konmuş bir sözleşmedir. Ama gözden kaçan önemli nokta bu kararnamenin yasalar önünde de kadınların gözünde de hiçbir anlamının olmayışıdır. Bu açıkça, hukuka aykırı bir kararnamedir acilen iptal edilmelidir. Bir uluslararası sözleşme onaylandıktan sonra kanun hükmündedir ve ancak meclis tarafından feshedilebilir. Cumhurbaşkanının tek taraflı kararı ile sözleşmenin feshedilmesi mümkün değildir. Cumhurbaşkanı kararnamesi yok hükmündedir! iktidar eliyle yapılan çalışmalarda halkın sadece yüzde 17’sinin İstanbul Sözleşmesine karşı olduğu, karşı olanların da radikal dini gruplar olduğu ortaya çıkmıştır. Halkın yüzde 83’üne rağmen kadınları yaşatacak adımları içeren İstanbul sözleşmesini tartışmanın ya da reddetmenin kime hizmet ettiği açıktır. Yaşamlarımızı gericiliğe, yobazlığa, bağnazlığa teslim etmeyeceğiz, yaşam haklarımızı kararnamelerle ortadan kaldırmanıza izin vermeyeceğiz. ‘Halk istiyorsa sözleşmeden çekiliriz’ diyen iktidara karşı halk ‘İstanbul Sözleşmesi Yaşatır’ dedi. Kadınlar, ‘İstanbul Sözleşmesini Uygula’ dedi, ‘Haklarımızdan ve Hayatlarımızdan Vazgeçmiyoruz’ dedi. Bu sözleşmeyi biz kadınlar tırnağımızla, mücadelemizle kazandık. Haklarımızı elimizden almanıza, bizleri şiddete ve öldürülmeye mahkum etmenize izin vermeyeceğiz. Sözleşmeden vazgeçmiyoruz! Biz kadınlar yaşamak istiyoruz. Kadınlar yaşamak istiyorum çığlıklarını yükseltirken onların yaşam haklarına bir saldırıdır İstanbul Sözleşmesini feshetmek.” dedi.

AĞAOĞLU: “SÖZ KONUSU KARAR HUKUKİ DEĞİL SİYASİDİR”

Son açıklamayı ise EŞİK Edirne İnisiyatifi adına Eşitlik İçin Kadın Platformu gönüllüsü Şahide Ağaoğlu yaptı. Ağaoğlu söz konusu kararın hukuki olmadığını belirterek, “Milletin Meclisi'nin oybirliğiyle kabul ettiği bir sözleşmeden bir kişinin iradesiyle çıkılamaz. Seçimler için pazarlık malzemesi yaptığını İstanbul Sözleşmesi'nden de mücadeleden de vazgeçmiyoruz. Söz konusu karar hukuki değil siyasidir. EŞİK olarak tüm siyasi partileri toplumsal cinsiyete dayalı şiddete ve ayrımcılığa karşı mücadele etmeye çağırıyor, bu konuda gerekli her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu bir kez daha hatırlatıyoruz. Temel hak ve özgürlüklerini kullanmak, demokratik bir hukuk devletinde eşit, özgür ve şiddetten uzak bir yaşam sürmek isteyen herkesi İstanbul Sözleşmesi’ne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Eşit ve şiddetsiz yaşam sürme hakkımızdan vazgeçmiyoruz. Aklınızdan bile geçirmeyin.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.