'TATLI HAYAT' SONA ERDİ

EDSİAD ve Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği tarafından yürütülen Tatlı Hayat Projesi sona erdi.

'TATLI HAYAT' SONA ERDİ

EDSİAD ve Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği tarafından yürütülen Tatlı Hayat Projesi sona erdi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Ekim 2017 Perşembe 10:33
'TATLI HAYAT' SONA ERDİ

    Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Desteklenmesi Hibe Programı kapsamında düzenlenen Tatlı Hayat projesinin kapanış toplantısı Edirne'de bir otelde gerçekleştirildi. Edirne Sanayicileri ve İş Adamları Derneği ile Dünyam Zihinsel Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında engelli çocuğu bulunan annelere kurslar verildi. Kursları başarıyla bitiren kursiyere kapanış toplantısında sertifikaları verildi. 
Toplantıya CHP Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu, ETSO Meclis Başkanı Mehmet Eren, kurum müdürleri ve birçok davetli katıldı. 
    AÇIKGÖZ: “KURSİYERLERİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
    Edirne Sanayicileri ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Açıkgöz,  bundan sonraki süreçte de kursiyerlerin yanlarında olacaklarını belirterek; “Proje engelliler için toplumda farkındalık yaratılması üzerine kurulmuştu. Avrupa Birliği katılım öncesi destek programlarından ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın destekleriyle 138 bin avroluk bir projeydi bu. EDSİAD'ın projeye 6 bin avroluk bir katkısı oldu. Bu şekilde Sivil Toplum Kuruluşlarının toplumda dezavantajlı grupların işgücüne katılmasının sağlanması yönünde bize verilmiş bir görevdi. Bu görevi de en iyi şekilde yapmaya çalıştık. Bu proje burada bitmiyor, bu proje yaşayan bir proje. Bundan sonraki süreçte kursiyerlerimizin yanında olarak onları işgücüne kattığımızda kendimizi mutlu hissedeceğiz.” dedi.    
    DURNA: “BİZLER DE SİZLERDEN ÇOK ŞEY ÖĞRENİYORUZ”
    Dünyam Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği Başkanı Sedef Durna ise; “Ekibim adına çok mutluyum. Çünkü böylesine güçlü ve azimli insanlarla bir arada bulunmak gerçekten tarif edilemeyecek bir şanstır. Özellikle engelli çocuk annelerine seslenmek istiyorum. Sanmayın ki sadece bizler sizlere bir şeyler veriyoruz. Bilmelisiniz ki bizler de sizlerden çok şey öğreniyoruz. Şahsım adına, mutlak ve kayıtsız şartsız sevginin, kendini adamışlığın, kendinden vazgeçmenin ne demek olduğunu sizlerin arasına katıldıktan sonra öğrendim. Sizlerle birlikte büyüdüm. Hayatım sizlerle birlikte o kadar değişti ki, anlatamam. Yıllar içerisinde çok farklı bir kişiliğe sahip oldum. Ben sizlere çok şey borçluyum. Benim istediğim çevremizdeki diğer insanların da engelli annelerinin neler yaşadıklarını görebilmeleri, onlarla empati kurabilmeleri ve herkesin bu iş için taşın altına elini koyması.” ifadelerini kullandı.  
GÖREN: “BU KURS BİZİM HAYATIMIZI DEĞİŞTİRDİ”
    Dünyam Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği Üyesi Kursiyer Güler Gören, bu kurs kapsamında çok şey öğrendiklerini ifade ederek; “Kursumuz çok güzel geçti, bugün de sonlandıracağız. Bizler engelli anneleri olarak çok şeyler öğrendik. Bazı arkadaşlarımız işe girdi. Bazı arkadaşlarımız ben de dahil kursa giderken dışarıdan sipariş aldık. Bu kurs bizim hayatımızı tamamen değiştirdi. Annelerin çoğu rahatsız oldukları halde kursa devam ettiler. Değerli hocamız, çok değerli bilgilerini bizlerle paylaştı. Engelli anneleri olarak, bizlere çok şey kazandırdı bu kurs.” şeklinde konuştu. 
    TANRIKULU: “SİVİL İNİSİYATİFİN NE DEMEK OLDUĞUNU TÜM TÜRKİYE'YE GÖSTERİYORUZ”
    Dünyam Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneği Kurucu Üyesi ve Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Ertuğrul Tanrıkulu, Edirne'nin engellisine sahip çıkan bir şehir olduğunu kaydederek; “Bizim 20-25 yıldır bütün hayalimiz, bu şehirdi bir Betebet engelli bireyin sabah evinden çıktığında rahatça dolaşıp işlerini halledebilmesi ve akşam evine rahatça dönebilmesiydi. Bunun mücadelelerini veriyoruz. Bir şehri engellilere göre dizayn ederseniz, aslında herkese göre dizayn ediyorsunuz. O yüzden Türkiye'deki bu gelişimle beraber Edirne'nin şöyle bir şansı var; Çok güçlü bir Sivil Toplum Örgütü, çok güçlü bir sivil inisiyatifi var. Bu anlamda içerisinde bende olduğum için çok mutluyum. Bizim bir hayalimiz vardı. Engelli anneleri, engelli çocuklarımız engelsiz yaşam merkezine kavuşsun istiyorduk. 5-6 yıldır bunun projelerini yapıyorduk. En sonunda geçen yıl, engelsiz yaşam merkezi açtık. 1 yıldır çalışmalarına devam ediyor, Edirne Belediyesine bağlı. Bu engelsiz yaşam merkezini de kullanılır hale getireceğiz, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Biz bundan sonrasını sürdüreceğiz. Elimizden geleni yapacağız. Çünkü bu şehir engellisine, dezavantajlısına sahip çıkan bir şehir. Biz sivil toplum inisiyatifinin ne demek olduğunu bütün Türkiye'ye gösteriyoruz.” ifadelerini kullandı. 
    TABAKOĞLU: “ÇOK SİHİRLİ VE ÖZEL BİR DOKUNUŞ”
    Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, projenin çok anlamlı olduğunu dile getirerek; “Bu toplantının çok özel bir anlamı var. Yani gönle dokunan bir tarafı var. Çocuğu olan anneleri eğitiyor, bir sosyal imkan sağlıyor, iş imkanı sağlıyor, bir araya getiriyor. Bu çok sihirli bir dokunuş, çok özel bir dokunuş. O yüzden proje sahiplerini ve destekleyenleri kutluyorum.” dedi.
    GÜLER: “ZİHİNLERDE BULUNAN ENGELLERİ KALDIRMAMIZ GEREKİYOR”
    Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, problemin engellilerde değil zihinlerde bulunan engellerde olduğunu ve bunların kalkması gerektiğini söyleyerek; “Güzel bir projenin sonuna geldik. Tatlı Hayat isimli projemizi bugün sonlandıracağız. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Edirne ölçeğinde gerek Belediye Başkanlığımızın gerekse Trakya Üniversitesi Rektörlüğümüzün engellilerin, engelsiz ortamlara ulaşma konusundaki yapmış oldukları pozitif katkıları kutluyorum. Gerçekten gelişmiş ülkelerin en önemli göstergelerinden bir tanesi de engellilerin gerek kamu hizmetlerini gerekse hayatlarını kolaylaştıracak hizmetlere rahat ulaşabilmeleridir. Bu bağlamda Edirne'nin Türkiye'nin önde gelen illerinden bir tanesi olduğundan dolayı son derece mutluyum. Tabi problem engellilerde değil, aslında bizlerde. Bizim zihinlerde bulunan engelleri kaldırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı. 
    KANAR: “TOPLUMSAL BÜTÜNLEŞMELERİNE DESTEK OLMAYI AMAÇLADIK”
    Proje Koordinatörü Sadullah Kanar projeyle ilgili sunum yaparak; “Projemizin başvuru sahibi Edirne Sanayicileri ve İş Adamları Derneği, eş başvuru sahibi ise Dünyam Zihin Engellileri Yetiştirme ve Koruma Derneğidir. Projemiz 1 Kasım 2016'da başladı ve 31 Ekim 2017'de sona erecek. Toplam süresi 12 ay, toplam bütçesi ise 138 bin 935 avrodur. Bütçenin yüzde 5'lik kısmı EDSİAD tarafından eş finansman olarak şuanda hesabımıza yatırılmıştır. Tatlı Hayat Projesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında dezavantajlı kişilerin sosyal entegrasyonu ile istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi hibe programı altında Avrupa Birliği tarafından finanse edilmiştir. Amaçlarımız dezavantajlı kişilerin işgücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin kaldırılmasına katkıda bulunmaktı. Özel amacımız ise zihinsel engelli çocuğu bulunan Edirne'deki annelere mesleki yeterlilik kazandırmak ve toplumsal bütünleşmelerine destek olmak.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.