İsmi Edirne ile anılan tava ciğerinin ünü ülkemiz sınırlarını aşarak yurt dışına ulaştı.
Tava ciğerinin yiyenin yanında olmazsa olmaz yiyeceği ise bölgemizde sadece Edirne Karaağaç Mahallemizde yetişen acı biberidir.
Karaağaç Mahallesi’ndeki usta üreticiler tarafından yetiştirilen acı biberlerin bir bölümü bahçelerden toplanarak bu mevsimde bir ay süreyle kurutuluyor. Kapalı alanlarda özenle kurutulan biberler lokantalarda servisi yapılan Edirne ciğerinin yanında müşterilere sunuluyor.
Edirne’yi Tanıtma ve Tava Ciğeri Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, işyerinde kurutulan acı biberler konusunda yaptığı açıklamada. Ciğerle ikram edilen acı biberlerin sadece Karaağaç Mahallesi’nde yetiştiğini belirterek; “Bu mevsimde balkonlarımıza ve işyerlerimizde kurutmak için acı biberlerimizi asmaya başladık.Dünyada en lezzetli acı biberi Karaağaç Mahallemizde yetiştirilen biberdir. Bu acı biber tava ciğerimizin de olmazsa olmazıdır.
Ciğer her zaman biberi ile sunulur. Bu mevsimde biberin birinci hasadı başladı, üreticilerden aldığımız biberi bizler de yıl boyunca kullanacağımız için özenle dizip balkonlarımıza asıyoruz.
Biberlerin kurutulmasına ve dizilmesine çok dikkat etmek gerekir. Kurutulacak biberlerin temiz ortamda olması, hem oksijen alması hem de güneş görmesi gerekiyor. Kurutmada bu ortamı sağlamak çok önemli. Yoksa biberin kalitesi bozulur. Biberlerin kurutulurken genellikle gölgede kalması daha doğru olur. Oralarda kuruyan biberler daha lezzetli oluyor” değerlendirmesinde bulundu.
KURUMASI İÇİN BİR AY BEKLETİLİYOR
Biberlerin bir ay süreyle kurumaları için askıda tutulduğunu belirten Dinar, “Bu süre zarfında bizler biberleri sürekli kontrol ediyoruz. Kuruyan biberler arasında çürük ve bozuk olanları ayırıyoruz. Bu arada kuruyacak biberleri çevirip her tarafının aynı şekilde kurumasını sağlayacağız.
Biberleri kirli ve nemli ortamdan korumak gerekiyor. Bir ayın sonunda iyice kuruyan biberleri hijyen ortamda stok ediyor ve oradan ihtiyaca göre kullanıyoruz. Kullandığımız bu biberler sadece Karaağaç mahallemizde üretiliyor. Bu tadı başka yerlerde yetişen biberlerde bulmanız mümkün değil” dedi.
Fikri Yalın