TAVA CİĞERİ BİBERSİZ OLMAZ

Sadece Karaağaç Mahallesi’nde yetişen, ismi Edirne ile anılan tava ciğerinin yanında kullanılan acı biberlerin ilk hasadı yapıldı.  Biberler,  ciğerciler tarafından bir ay süreyle kurutulup sonra kullanılıyor.

TAVA CİĞERİ BİBERSİZ OLMAZ

Sadece Karaağaç Mahallesi’nde yetişen, ismi Edirne ile anılan tava ciğerinin yanında kullanılan acı biberlerin ilk hasadı yapıldı.  Biberler,  ciğerciler tarafından bir ay süreyle kurutulup sonra kullanılıyor.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
09 Ağustos 2018 Perşembe 08:30
TAVA CİĞERİ BİBERSİZ OLMAZ

İsmi Edirne ile anılan tava ciğerinin ünü ülkemiz sınırlarını aşarak yurt dışına ulaştı.

Tava ciğerinin yiyenin yanında olmazsa olmaz yiyeceği ise bölgemizde sadece Edirne Karaağaç Mahallemizde yetişen acı biberidir.

Karaağaç Mahallesi’ndeki usta üreticiler tarafından yetiştirilen acı biberlerin bir bölümü bahçelerden  toplanarak  bu mevsimde bir ay  süreyle kurutuluyor. Kapalı alanlarda özenle kurutulan biberler  lokantalarda   servisi  yapılan  Edirne ciğerinin   yanında müşterilere  sunuluyor.

 Edirne’yi  Tanıtma  ve Tava  Ciğeri  Kalite  Koruma  Derneği Başkanı Bahri Dinar, işyerinde  kurutulan acı biberler  konusunda yaptığı açıklamada. Ciğerle ikram edilen acı biberlerin sadece Karaağaç Mahallesi’nde yetiştiğini belirterek; “Bu mevsimde balkonlarımıza ve işyerlerimizde kurutmak için acı biberlerimizi asmaya başladık.Dünyada en lezzetli acı biberi  Karaağaç Mahallemizde  yetiştirilen  biberdir. Bu acı biber   tava ciğerimizin de olmazsa olmazıdır.

Ciğer her zaman  biberi ile sunulur. Bu mevsimde biberin birinci  hasadı başladı, üreticilerden aldığımız  biberi  bizler de yıl boyunca kullanacağımız için özenle dizip balkonlarımıza asıyoruz.

Biberlerin kurutulmasına ve dizilmesine çok dikkat etmek gerekir. Kurutulacak biberlerin temiz ortamda olması, hem oksijen alması hem de güneş görmesi gerekiyor. Kurutmada bu ortamı sağlamak çok önemli. Yoksa biberin kalitesi bozulur. Biberlerin kurutulurken genellikle gölgede kalması daha doğru olur.  Oralarda  kuruyan biberler daha lezzetli oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

KURUMASI İÇİN BİR AY BEKLETİLİYOR

Biberlerin bir ay süreyle kurumaları için askıda tutulduğunu belirten Dinar, “Bu süre zarfında bizler biberleri sürekli kontrol ediyoruz. Kuruyan biberler arasında çürük ve bozuk olanları ayırıyoruz. Bu arada kuruyacak biberleri çevirip her tarafının aynı şekilde kurumasını sağlayacağız.

Biberleri kirli ve nemli ortamdan korumak gerekiyor. Bir ayın sonunda  iyice kuruyan biberleri hijyen ortamda stok ediyor ve oradan ihtiyaca göre kullanıyoruz. Kullandığımız bu biberler sadece Karaağaç mahallemizde üretiliyor. Bu tadı başka yerlerde yetişen biberlerde  bulmanız mümkün değil” dedi.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.