Trakya Aile Hekimliği Kongresi Gerçekleşti

​​​​​​​7’inci Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi kapsamında Medya Paneli, Trakya Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda yapıldı. Medya panelinin bu seneki konusu Kronik Hastalıklarla Yaşamak olarak belirlendi.

Trakya Aile Hekimliği Kongresi Gerçekleşti

​​​​​​​7’inci Uluslararası Trakya Aile Hekimliği Kongresi kapsamında Medya Paneli, Trakya Üniversitesi Rektörlük Senato Salonu’nda yapıldı. Medya panelinin bu seneki konusu Kronik Hastalıklarla Yaşamak olarak belirlendi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
22 Mart 2018 Perşembe 19:41
Trakya Aile Hekimliği Kongresi Gerçekleşti

Kongreye Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Nezih Dağdeviren başkanlık yaparken, Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölümü Dr. Öğ. Ü. Aysu Zekioğlu “Kronik Hastalıkların Ulusal Maliyeti” üzerine, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da “Kronik Hastalara Uygun Şehir Tasarımı” üzerine ve Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan’da Kronik Hastalıklar İçin Sağlık Hizmetleri” konulu sunumlarını yaptılar.

Prof. Dr. Nezih Dağdeviren toplantıda, toplum sağlığı açısından Aile Hekimliği alanına önem verdikleri söylerken “aile hekimliği her yaştaki insanın sağlık sorumluluğunu alan bir branş demek, Türkiye’nin sağlığını geliştirmek için çaba harcayan uzmanlık alanı demek. . Bizde bu kapsamda çalışmalarımızı yapıyoruz.  Şehrin ve ülkenin sağlığına verdiğimiz önemi şehrin sağlık alanındaki en yetkin kişileriyle tartışmaya ve toplumun dikkatini bu tartışmaya çekmeye çalışıyoruz. Geçen sene Aktif Yaşlanma başlığı bağlamında bunu bir nebze başarabildiğimizi umuyoruz. Bu sene de Kronik hastalıklarla yaşamanın bireye, ülkeye şehre getirdikleri ve bizim almamız gereken pozisyonları, yapmamız gerekenleri konuşacağız” dedi.

Dr. Aysu Zekioğlu kronik hastalıkların ülkeye verdiği yük üzerine bir sunum yaptı. Yaptığı sunum öncesi açıklamalarda bulunan Dr. Aysu Zenginoğlu “ Sağlı hizmetlerinde biz elimizdeki kırk kanaat imkanlarımızla sağlık ihtiyaçlarımızı karşılamaya çalışıyoruz. Bu hususta gerek sağlık üretimi açısından gerekse sağlık politikaları açısından kafamızda hep şu soru var. Daha sürdürülebilir daha düşük maliyetli ama bakım kalitesi yüksek bir sağlık hizmetini nasıl üretebiliriz. Bu bağlamda yapılan pek çok politika, pek çok maliyet girişimleri var ve bu hususta belki de ajandaların en önemli hususlarından birisi kronik hastalıklardır. Genel olarak ben kronik hastalıkları şöyle tanımlarım. Sağlık politikası açısından baktığımızda her geçen gün ölüme biraz daha ölüm katan pop yıldızı edasıyla parlıyor. Çünkü öyle ki sürekli iyileşme durumu söz konusu değil ve buna bağlı olaraktan iyileşme olmadığı için de sürekli sağlık hizmeti kullanma ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu da maliyetleri daha kontrollü tutarak nasıl politika üretebiliriz bunu düşünmeye götürüyor.” ifadelerinde bulundu.

“AMACIMIZ EDİRNE’Yİ ENGELSİZ KENT YAPMAK”

Dr. Aysu Zekioğlu’nun yaptığı sunumdan sonra Dr. Ertuğrul Tanrıkulu da Edirne’de kronik hastalarla ilgili yaptıkları projeleri anlatırken “Bir hastalığın en iyi çaresi o hastalığa yakalanmamayı öğrenmesidir. Şimdi yeni bir projemiz var. Şehrimizdeki yaşlılarımızı birkaç mekanda toplayıp sabahları spor yaptıracağız. Şu Japonya’da fotoğrafını gördüğümüz gibi olacak. Bildiğiniz gibi Edirne’de beklenen yaşam ömrü çok uzun. Emekli kenti olmaya doğru gidiyoruz. Biz kronik hastalarla ilgili şehrimizin belli yerlerine yürüyüş alanları, spor alanları yapıyoruz. Aşılar yapıyoruz, okur  yazarlık eğitimleri veriyoruz, şehrimizin belirli yerlerini halk mobilyaları yapıyoruz. Sarj istasyonlarını 6 yere kurduk. Akülü araba dağıtıyoruz bunları yılda 35-40 kişiye dağıtıyoruz. Biz istiyoruz ki engellilerimiz sokaklarda akülü arabalarıyla rahat rahat gezebilsinler her yere ulaşabilsinler. Bizim amacımız Edirne’yi engelsiz kent yapmak.” dedi.

Edirne İl Sağlık Müdürlünce yapılan çalışmalar hakkında konuşma yapan Dr. Ali Cengiz Kalkan “Sağlık hizmetlerindeki sorunların çözülemeyecek olduğunu düşünmemenizi önümüzün açık olduğunu bilmenizi istiyorum. Savoybetting Kronik hastalıklarıyla ilgili sağlık alanında yeni yaklaşımlar geliştirmesi bakanlığımızca takip edilmektedir. Sayısı gittikçe artmakta olan bu grup var olan sağlık hizmetlerini zorlamakta. Sağlığa ayrılan bütçenin büyük bir bölümünü kapsamaktadır. Bu hastalıkların risk faktörüyle mücadele ederek ulusal politikalar ve uzun vadeli stratejilerle geliştirerek başarıya ulaşılacağının farkındayız. İşte bu nedenle bakanlığımızca da Türkiye kronik hastalıklarında risk faktörleri çalışması bu hastalıkların önlenmesi ve kontrolü adına ortak vizyon ve yol haritasını ortaya koymak bu gitgide büyüyün tehditlere daha güçlü yanıtlar vermek ulusal düzeydeki verilerimizi sağlamak için yeniden yapılanmaktadır.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.