Trakya'da ilk ve tek

Hacettepe Üniversitesi mezunu kadın girişimci Damla Ece Irmak tarafından Trakya'nın ilk Ergoterapi kliniği Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı, Öğretim Üyesi Dr. Serkan Pekçetin'in de katıldığı törenle hizmete açıldı.

Trakya'da ilk ve tek

Hacettepe Üniversitesi mezunu kadın girişimci Damla Ece Irmak tarafından Trakya'nın ilk Ergoterapi kliniği Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölüm Başkanı, Öğretim Üyesi Dr. Serkan Pekçetin'in de katıldığı törenle hizmete açıldı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
25 Mart 2018 Pazar 20:48
Trakya'da ilk ve tek

Edirne Anadolu Öğretmen Lisesi'nden mezun olduktan sonra Hacettepe Üniversitesi'nde Ergoterapi eğitimi alan Genç girişimci Damla Ece Irmak,  Edirne'de hayata adapte olmakta sıkıntı çeken çocuklara yardım etmek için Trakya'nın ilk Ergoterapi Kliniğini hizmete açtı. Halen Hacettepe Üniversitesi Pediatrik rehabilitasyon bölümünde yüksek lisans yapan Irmak, klinikte; Otizm, Dikkat Eksikliği, Hiperaktivite Bozukluğu, Serebral Palsi, Bilişsel Bozukluklar, Down Sendromu, Disleksi, Kas Hastalıkları, Ortopedik Yaralanmalar Ve Gelişim Geriliği sorunları bulunan hastalara Duyu Bütünleme Terapisi, Pediatrik Rehabilitasyon, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Eğitimi, İnce Motor Beceri Çalışmaları, Kaba Motor Beceri Çalışmaları, Görsel Algı Çalışmaları, Denge Ve Koordinasyon Çalışmaları, Postüral Kontrol, Hareket Ve Fonksiyonel Mobilite Eğitimi, Vücut Farkındalığı Eğitimi, Davranış Problemleri Üzerine Çalışmalar, Problem Çzme Becerileri Çalışmaları, Beslenme Giyinme Banyo Yapma Gibi Günlük Yaşam Aktiviteleri Çalışmaları, Kognitif Rehabilitasyon Ve El Rehabilitasyonu yöntemleri ile çözümler sunduklarını söyledi. Şükrüpaşa Mahallesi İlhan Koman Sokak'ta hizmete açılan Damla Danışmanlık, "Engelsiz bir yaşam için" sloganıyla açılış kurdelesini kesti.

ERGOTERAPİ NEDİR?

Ergoterapi  anlamlı ve amaçlı aktivitelerle sağlığı ve refahı  geliştiren  kişi merkezli bir sağlık mesleğidir. Ergoterapinin temel amacı kişilerin günlük yaşam aktivitelerine katılımını sağlamaktır.  Ergoterapistler kişi ve toplulukların  istedikleri, ihtiyaç duydukları veya kendilerinden beklenen aktiviteleri yapabilme becerilerini  geliştirerek veya aktiviteyi ya da çevreyi kişilerin katılımını  daha iyi sağlayabilecek şekilde düzenleyerek  bu amaca  ulaşırlar.

Ergoterapistler bire bir kişilerle, gruplarla veya  topluluklarla iş birliği içinde çalışmak için gerekli bilgi, beceri ve davranışlarla donatılan tıbbi, sosyal davranışsal, psikolojik, psikososyal ve ergoterapi bilimi alanında geniş eğitime sahiptir.

Ergoterapistler, herhangi bir sağlık problemi nedeniyle vücut yapı ve işlevlerinde bozukluğu olan veya yer aldığı sosyal ya da kültürel azınlık grup Asyabahis nedeniyle  toplumdan dışlanmış veya katılımı kısıtlanmış tüm kişilerle çalışır.

Ergoterapistler,  katılımın kişilerin fiziksel, duygusal, veya bilişsel  yetenekleri; aktivitenin özellikleri veya fiziksel, kültürel, sosyal,  davranışsal ve yasal çevre  ile desteklendiği ya da kısıtlandığına inanırlar.

Bu nedenle ergoterapi toplumsal katılımı artırmak için kişi, aktivite, çevre veya bunların bazılarının  veya hepsinin düzenlenmesi  ile  kişilerin yeterliğini artırmaya odaklanır.

Ergoterapi,  ev, okul, iş yeri, fabrika, sağlık merkezi, huzurevi, rehabilitasyon merkezi, hastane ve adli kurum gibi  kamu kuruluşları ile özel veya  gönüllü kuruluşları içeren  geniş bir yelpazede uygulama alanına sahiptir.

Kişiler ergoterapi sürecine aktif olarak katılırlar. Sonuçlar kişi merkezlidir ve çeşitlidir, aktivite performansında düzelme veya aktivite katılımından kaynaklanan memnuniyet ölçülür. Sağlık mesleği olarak ergoterapiyi düzenleyen ülkelerin çoğunda üniversite  düzeyinde  mesleğe özgü eğitim gereklidir (World Federation Occupational Therapy, 2010  General Meeting, Chile).

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.