TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE PROJE YAZMA EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen Proje Yazma Eğitimi Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE PROJE YAZMA EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen Proje Yazma Eğitimi Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda gerçekleştirildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
23 Mayıs 2022 Pazartesi 06:00
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ’NDE PROJE YAZMA EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

Eğitmenliğini Trakya Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Burcu Ören Özer’in yaptığı Trakya Üniversiteler Birliği ve Trakya Üniversitesi ortaklığıyla düzenlenen Proje Yazma Eğitimi, Balkan Kongre Merkezi Senato Salonu’nda yapıldı.

Eğitimde açılış konuşması gerçekleştiren Trakya Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Muharrem Tolga Sakallı, değişen ve gelişen teknolojiler, güncel koşullar ile birlikte proje yazmanın ve proje yapmanın günden güne önem kazandığına dikkat çekti. Günümüzde pek çok üniversitenin önemli projelere imza attığını vurgulayan Prof. Dr. Muharrem Tolga Sakallı, “Üniversitelerimizin dış destek almalarının yolu proje geliştirmek ve bu proje süreçlerine dahil olmaktır. Dış kaynaklı destek düşünüldüğünde özellikle KOSGEB ya da TÜBİTAK gibi kurumlarla projeler hazırlamak önem kazanmıştır. Bu kapsamda gerçekleştirilen proje yazma eğitimi de bizlere büyük bir destek sunacak ve araştırmalarımıza katkı sağlayacaktır.” dedi.

Proje yazmanın kendine has detayları olduğunu ve kabul aşamasında hatanın olmaması gerektiğini vurgulayan Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, yurtdışı ortaklı yapılan pek çok projenin proje sonrasında da bir iletişim ağı oluşturduğunu belirtti. Projeyi doğru yazmanın önemine değinen Prof. Dr. Murat Türkyılmaz, “Projelerin kabul süreçlerinde baktıkları yer proje yazımında hata olup olmadığı. O yüzden proje yazmak ve projeyi doğru yazmak çok önemli. Konuya daha gelmeden yazımda eliyorlar. Yurtdışı projelerinde ikinci önemli nokta ise projenizin ortağı. Ortağınız yeterli değilse sizin yaptığınız projenin değeri kalmıyor. O sebeple de iyi bir network oluşturmak gerekiyor” şeklinde konuşarak eğitimin hayırlı olmasını diledi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, değişen teknoloji ve güncel gelişmeler ile birlikte ulusal ve uluslararası projelerin de günden güne önem kazandığını vurgulayarak “Günümüz kriterleri gün geçtikçe değişiyor ve gelişiyor. Artık proje yazmak, proje geliştirmek önem kazanıyor. Gerek bilimsel alanda gerek sosyal alanda proje yazmak ve proje yapmak hem iş birliğini geliştiriyor hem de esasında insan hayatını kolaylaştıracak ya da insanlığa fayda sağlayacak bir konuya değinilmiş oluyor. Bu anlamda bugünkü eğitimi de çok değerli buluyorum.” şeklinde konuşarak eğitimin hayırlı olmasını diledi.

Proje Yazma Eğitimine katılan çok sayıda akademisyen, öğrenci, özel sektör temsilcileri ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcılar, eğitmen Trakya Üniversitesi Teknoloji Transferi Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğr. Gör. Burcu Ören Özer’den projenin ne olduğu, proje döngüsü yönetiminin ne olduğu, proje amacı ve genel hedefler, başarılı proje hazırlama teknikleri, hibe mekanizması, paydaş analizi, sorun analizi, hedef analizi, strateji analizi, faaliyet planlama konuları hakkında bilgiler edindi. Öğr. Gör. Burcu Ören Özer, “Proje Döngüsü Yönetimi (PDY) başarısız proje deneyimleri sonucunda, özellikle uluslararası kuruluşların öncülüğünde geliştirilen ve kullanılan bir proje yönetim yaklaşımıdır. PDY’nin temel amacı, projenin fikir aşamasından tamamlanmasına kadar geçen sürede kaliteyi, verimliliği ve etkinliği en iyi şekilde uygulamaktır. Eğitim programı sonunda katılımcıların hibe sağlayıcı kurum ve kuruluşlara proje hazırlama ile proje uygulama süreçlerini yönetme kapasitelerinin artırılması hedefledik. Ayrıca eğitim sonunda tüm katılımcılar, bir fikrin geliştirilmesi, bu fikir ile ilgili sorunların ve bu sorunların giderilmesi için doğru çözüm yollarının belirlenmesi, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi konularında bilgi sahibi olmaları, fikirlerini hayata geçirirken ihtiyaç duyulan planlama, uygulama ve izleme süreçlerini daha etkin bir şekilde yönetebilmeleri hedeflendi.” şeklinde konuştu.

Proje Döngüsü Yönetimi (Project Cycle Management /PCM) metodolojisi ile katılımcıların proje tasarımı ve yönetimine ilişkin bilgi ve becerilerini geliştirmeyi hedefleyen eğitimde katılımcılar, Avrupa Birliği projelerinden, gençlik projelerine, çeşitli yerli ve yabancı hibe kaynaklarına, araştırma geliştirme konularına kadar geniş bir alanda proje sunmaya yönelik temel eğitimi tamamladılar.

Eğitimde ayrıca katılımcılar proje kaynaklarına özgü proje uygulama ve finansman süreçleri hakkında da bilgilendirildiler. Öğleden sonraki oturumda atölye çalışmaları ile her grup proje konuları üzerinden çalışmalarını sürdürdüler.

Haber Merkezi

Son Güncelleme: 20.05.2022 18:20
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.