TUNCA’DA, YATAK TEMİZLİĞİ BAŞLADI

Tunca Nehri’nin nehir yatağında 40 km’lik bölümde genişletme ve taban kumu temizleme çalışmaları başladı.  Çalışmalar hakkında bilgi veren Edirne Valisi Ekrem Canalp, “yaptığımız çalışmayla 40 kilometre boyunca nehir yatağındaki alüvyonları temizlemiş olacağız. Nehrin su taşıma kapasitesi de artmış olacak. Dolayısıyla sel riski de azaltılmış olacak” şeklinde konuştu.

TUNCA’DA, YATAK TEMİZLİĞİ BAŞLADI

Tunca Nehri’nin nehir yatağında 40 km’lik bölümde genişletme ve taban kumu temizleme çalışmaları başladı.  Çalışmalar hakkında bilgi veren Edirne Valisi Ekrem Canalp, “yaptığımız çalışmayla 40 kilometre boyunca nehir yatağındaki alüvyonları temizlemiş olacağız. Nehrin su taşıma kapasitesi de artmış olacak. Dolayısıyla sel riski de azaltılmış olacak” şeklinde konuştu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
15 Eylül 2021 Çarşamba 06:13
TUNCA’DA, YATAK TEMİZLİĞİ BAŞLADI

Tunca Nehri'nin nehir yatağında 40 kilometrelik bölümünde genişletme ve taban kumu temizleme çalışması DSİ 11. Bölge Müdürlüğünün iş makinelerince Değirmenyeni Köyünden başladı.

Değirmenyeni köyünde DSİ 11. Bölge Müdürlüğünün iş makinelerince gerçekleşen çalışmaları Edirne Valisi Ekrem Canalp yerinde inceledi. Vali Canalp incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklama yaparak çalışmalar hakkında bilgi verdi.  Tunca Nehri’nde başlatılan 40 kilometrelik kısmındaki genişletme ve taban kumu temizlemesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne’nin sel felaketlerinden en çok etkilenen illerden biri olduğunu dile getirdi. Sel ve afetlerden dolayı Edirne’de çok büyük sıkıntıların yaşanabildiğini dile getiren Vali Canalp, “Edirne’de bu sel felaketlerinden en fazla etkilenen illerimizin başında geliyor.  Tunca Nehri üzerindeki yatağı genişletme çalışması ve yatakta birikmiş olan alüvyonların temizlenme çalışması. Bu bize ne sağlayacak, Tunca Nehri üzerinde birikmiş olan çalışmayla birlikte 40 kilometre boyunca nehir yatağındaki alüvyonları temizlemiş olacağız. Nehir yatağındaki alüvyonlarda temizlenmiş olduğu içinde nehrin su taşıma kapasitesi artmış olacak. Dolayısıyla da sellerden dolayı da sel riski azaltılmış olacak” şeklinde konuştu.

Çalışmaların bitmesinin ardından Tunca Nehri’nin sutaşıma kapasitesinin de artacağını dile getiren Canalp,  hem Meriç Nehri’nden hem de Tunca Nehri’nden kaynaklanan sellerin sürekli kent gündemini meşgul ifade etti. Geçmiş yıllarda Meriç Nehri’nde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılmış olan Kanal Edirne Projesi’nin Meriç’ten kaynaklanan sel felaketlerinin azaltılması noktasında çok büyük bir katkı sağladığını da sözlerine ekleyen Canalp, “Yani saniyede 750 metreküplük suyun tahliye ediliyor olması hala hazırda geçmiş yıllarda sel olarak, taşkın olarak ortaya çıkan tabloların artık sel olmaması, çok daha büyük su debilerinin gelmesi durumunda ve çok daha az sorun yaratacak sellerin ortaya çıkmasına vesile teşkil etti. Tabi Meriç Nehri’ndeki taşkınların yanı sıra Tunca taşkınları ve Tunca’nın seli de yine Edirne’nin gündeminde her zaman için yer alabiliyor. DSİ Bölge Müdürlüğümüz, bugün burada bir çalışma başlattı. Yapmış olduğumuz çalışma Tunca Nehri üzerindeki yatağı genişletme çalışması ve yatakta birikmiş olan alüvyonların temizlenme çalışması. Bu bize ne sağlayacak, Tunca Nehri üzerinde birikmiş olan çalışmayla birlikte 40 kilometre boyunca nehir yatağındaki alüvyonları temizlemiş olacağız. Nehir yatağındaki alüvyonlarda temizlenmiş olduğu içinde nehrin sutaşıma kapasitesi artmış olacak. Dolayısıyla da sellerden dolayı da sel riski azaltılmış olacak” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA 1 YILI AŞKIN SÜRECEK

Ayrıca çalışmaların 1 yılı aşkın süre devam edeceğini de belirten Edirne Valisi Ekrem Canalp; “Yaklaşık olarak 1 yılı aşkın süre bu çalışma devam edecek. Devlet su İşleri Bölge Müdürlüğümüz şu anda iş makineleri büyük ölçüde sel felaketi yaşamış olan bölgelere gönderdik. Oralarda çalışma yapılıyor. Ancak oralardaki çalışma tamamlandıkça peyder pey iş makineleri da Edirne’ye geri geldikçe bu alandaki çalışmalara kaydıracağız. Bu alandaki çalışmaya devam edecek. İhtiyaç duyulması halinde kamu kurum ve kuruluşlarımızın iş makinelerinden da Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğümüzün takviyede bulunmak üzere inşallah nehir üzerindeki bu çalışmayı en kısa zaman içerisinde toparlayacağız. Aynı zamanda kent merkezinde Tunca Nehri’nin ve şehrin içinde geçen kısımları kapsıyor olması dolayısıyla da yakın zamanda oradaki çalışmaları beraberce görmüş olacağız” şeklinde konuştu.

Kumları temizleyerek nehirdeki akışı rahatlatmayı hedeflediklerini ifade eden DSİ Bölge Müdürü Erdinç Kuran ise; “Nehirden 4 metreküp saniye su geçiyor. Tunca Nehri yılda 650 milyon metreküp su taşıyor. Su Akacağı’ndan başlayıp Kirişhane’de de Meriç Nehri ile birleşiyor. Yatak genişliğimiz 30 metre ile 70 metre arasında değişiyor. Şu anda kumları temizleyerek akışı rahatlatmak istiyoruz. Valimizin dediği gibi ülkemizde bu sene taşkınlar yaşandı. Tunca’da da Edirne’de de yaşanmaması için bu çalışmayı Valimizin talimatıyla başlattık” açıklamasını yaptı.

Hasan Boyacıoğlu

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.