TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

Edirne, Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun (TKKP) 27. Genel Kurulu'na ev sahipliği yaptı. Genel kurulda 6 masa oluşturarak iklim krizinin yol açtığı sorunları tartışıp çözüm arayışında bulunuldu.

TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

Edirne, Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun (TKKP) 27. Genel Kurulu'na ev sahipliği yaptı. Genel kurulda 6 masa oluşturarak iklim krizinin yol açtığı sorunları tartışıp çözüm arayışında bulunuldu.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
18 Ekim 2021 Pazartesi 06:39
TÜRKİYE KENT KONSEYLERİ EDİRNE’DE BULUŞTU

Edirne, Türkiye Kent Konseyleri Platformu’nun (TKKP) 27. Genel Kurulu'na ev sahipliği yaptı.

Tarihi Elektrik Fabrikasında düzenlenen Türkiye Kent Konseyleri Platformu 27. Genel Kurulu, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu ve Türkiye’nin değişik illerinden gelen 50 Kent Konseyi temsilcisi ile TKKP 26. Dönem Başkanı İsmail Kumru katıldı. Genel Kurul, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından konuşan Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük, genel kurula gelen tüm Kent Konseyi temsilcilerini selamladı.  1927 yılında nüfusumuzun % 26’sının kentlerde yaşadığını dile getiren Gökerküçük, bu oranın 1965 yılında % 35’e ve 1980 sonrası uygulanan politikalar sonucunda 2010 yılında % 76’ya çıktığını söyledi.

Kentleşmenin dengesiz ve adaletsiz bir biçimde gelişmesinin kentleri rant merkezi yaptığını ileri süren Gökerküçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu da biz kentlilerin geçmiş kent örgütlenmeleri deneyimlerine yenilikler katmamızı zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle Kent Konseyleri; merkezi ve yerel iktidarlardan bağımsız, inanç, etnik yapı, sermaye, cemaat gibi vesayetlerden uzak, evrensel hakların ve doğa yasalarının kılavuzluğunda gönüllü ve sorumlu kentlilerin örgütü olmak zorundadır. Bu gün bize sunulan mevzuatta eksik de olsa bunların bir kısmı vardır. Öncelikle bunları hayata geçirip daha fazlasını talep etmek ve kent hayatında uygulamak asli görevimizdir.

En başta, barınma, ulaşım, içme suyu olmak üzere tüm hizmetlerin meta ve kazanç kapısı olduğu günümüzde kentlerimiz sermaye gruplarının arenası olmuştur. Kentlerimizi geri kazanmalıyız.

EKONOMİK POLİTİKALAR, EŞİTSİZLİKLERE NEDEN OLMAKTA

Uygulanan ekonomik politikalar sonucu oluşan eşitsizlikler nedeniyle dünyada yoğun bir göç hareketi oluşmaktadır. Bu kentlerimizi de ilgilendirmektedir. Ülkemiz kıtaların ve kültürlerin geçiş bölgesidir. Kentimiz de sınır kentidir ve bu tür sorunlarla sık sık karşılaşmaktayız. Bu nedenle yetersiz de olsa Göçmen Sorunları ve Mülteci Çalışma Grubumuz vardır.

Kentin geleceğini teslim alacak çocuklarımızın sağlıklı ortamlarda yaşayabilmesi için kente dair düşüncelerinin uygulamaya konması ve sözlerinin, hayallerinin dinlenmesi gerekmektedir. Bu nedenle Çocuk Çalışma Grupları veya Çocuk Meclisleri kentlerin Çocuk Dostu Kent uğraşısını vermelidir.

Sağlıklı insan sağlıklı yaşam alanlarında olur. Yanlış tercihler yüzünden kentlerimiz hava kirliliği ile boğuşmaktadır. Bunun sona ermesi ise biz kentlilerin bilimsel veriler kılavuzluğunda yapacağımız mücadelemizle olacaktır.  Sağlıklı Kentler talebimiz, Kent Sağlığı Çalışma Grupları veya benzeri gruplar içinde halk sağlığı uzmanlarının önderliğinde bu mücadele verilmelidir.

Her an hepimizin aralarına girmeye hazır olmamız gereken engelli yurttaşlarımız; haklarını savunur, taleplerini dile getirirken toplumsal duyarlılığı da arttırmışlardır. Her kent artık Engelsiz Kent olma yolunda mücadele etmelidir. Ki Edirne Engelliler Çalışma Grubu bu mücadeleyi yapmış Engelsiz Kent olma yolunda anlaşmaya imza atmıştır.

BİRBİRİMİZE BİR ŞEYLER ÖĞRETMEK İÇİN BİR ARAYA GELİYORUZ

Hepimiz birbirimizden bir şey öğrenmek üzere bir araya geliyoruz. Burada birbirimizden aldığımız deneyimler her kentte farklı olsa da olumlu yönde gelişmeyi sağlayacaktır. Bir arada olmamızdan gelişecek alış veriş AVM alışverişi gibi müşteri ilişkileri üzerinden değil dost dayanışmasıdır. Konseyler olarak geliştiğimizde kentlerde de dost alış verişleri artacak, dayanışma içinde hukukumuzu da yaratacağız. Kentli haklarını savunmak ve geliştirmek mücadelesinde herkese kolay gelsin.

EV SAHİPLİĞİ YAPMANIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUZ

Edirne Beleye Başkanı Recep Gürkan ise toplantıda yaptığı konuşmada, Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi'ni imzalayan bir belediye olarak, Türkiye Kent Konseyi 27. Genel Kurulu'na ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek,  şunları söyledi:

“Ülkemizin dört bir yanından gelen Kent Konseyi üyeleri, iklim ve iklim krizi ile ilgili önemli çalışmalar yapacak. Biliyoruz ki iklim krizi ile ilgili yapılacak çok şey var. Bu anlamdaki etkinlikler için yapılan masraflar, gereksiz masraflardan daha çok değerli. 2 gün boyunca iklim kriziyle ilgili önemli çalışmalar yapacağınızı biliyorum, önemli çıkacaktır. Edirne Belediye Başkanı olarak sizden, Saros FSR limanı ile ilgili sonuç bildirgesinde bir bölüm arzu ettiğimi ifade ediyorum. Farkındalık yaratma fırsatını kaçırmayalım. Edirne kadim bir kent. 8 bin 300 yıllık geçmişi var. AB’ye komşu tek il. Bu kentte bazı sorunlar var. Sorunlardan kaçmıyoruz. Gelecek için doğayı korumak zorundayız. Çağdaş insanlar olarak diyalog kanallarını açık tuttuk tutacağızda. Bu şehri görüp tanımanızı isterim. Tarihi mirasın emanetçisiyiz. Çevre konusunda, kentlerin hakları konusunda kent konseylerinin tepkisel yaklaşımda bulunmaları gerekiyor. Kent Konseylerinin kentin sorunları ile ilgili uyarıları her zaman değerli oldu, bundan sonra değerli olmaya devam edecek.”

Başkan Gürkan’ın ardından Milletvekili Okan Gaytancıoğlu’da bir konuşma yaptı.

Konuşmaların ardından iki gün süren kongreye geçildi.

İki gün süren kongrede İklim Krizi masaya yatırılarak, tartışıldı.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.