TÜRKİYE’DE İLK VE TEK!

Türkiye ile Bulgaristan arasında ‘Sel Durumuna Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek için Sınır Ötesi İşbirliği’ adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında alınan ve ana hatlarıyla sel ile taşkınlar için üretilmiş Türkiye’deki ilk ve tek araç olma özelliğini taşıyan aracın tanıtımı yapıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp konuyla ilgili olarak, “Türkiye’de ilk ama bu ilk Edirne’de yapılıyor. Edirneliler adına mutluyuz ve gururluyuz. İnşallah ilkleri her alanda gerçekleştireceğiz.” dedi.

TÜRKİYE’DE İLK VE TEK!

Türkiye ile Bulgaristan arasında ‘Sel Durumuna Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek için Sınır Ötesi İşbirliği’ adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında alınan ve ana hatlarıyla sel ile taşkınlar için üretilmiş Türkiye’deki ilk ve tek araç olma özelliğini taşıyan aracın tanıtımı yapıldı. Edirne Valisi Ekrem Canalp konuyla ilgili olarak, “Türkiye’de ilk ama bu ilk Edirne’de yapılıyor. Edirneliler adına mutluyuz ve gururluyuz. İnşallah ilkleri her alanda gerçekleştireceğiz.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
12 Nisan 2019 Cuma 07:45
TÜRKİYE’DE İLK VE TEK!

Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürlüğü’nün ulusal otorite görevini yürüttüğü IPA Interreg Bulgaristan – Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı kapsamında Edirne İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan CB005.1.11.007 No'lu ve ‘Sel Durumuna Hazırlıklı Olma ve Müdahale Etmek İçin Sınır Ötesi İşbirliği’ adlı proje toplantısı düzenlendi.  Toplantının ardından Meriç Nehri’nde Türk ve Bulgar arama kurtarma ve itfaiye uzmanları tarafından kurtarma tatbikatı gerçekleştirildi. Burada, proje kapsamında alınan ve ana hatlarıyla sel ile taşkınlar için üretilmiş Türkiye’deki tek ve ilk araç olma özelliğine sahip aracın tanıtımı gerçekleştirildi. 

VALİ CANALP: “HER ALANDA İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ”

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Bulgaristan ve Türkiye arasındaki ilişkileri bundan sonra da geliştirmeye devam edeceklerini ifade ederek başladığı konuşmasında, “Türkiye’de ilk ama bu ilk Edirne’de yapılıyor. Edirneliler adına mutluyuz ve gururluyuz. İnşallah ilkleri her alanda gerçekleştireceğiz. Bu Edirne’miz için Türkiye’miz içinde önemli bir çalışmadır.” ifadelerini kullandı.

ERATA: “ÇOK İSABETLİ BİR PROJE OLDU”

Edirne Afet ve Acil Durum İl Müdürü Kürşat Erata ise, “Bu proje kapsamında elde ettiğimiz başka bir kazanım daha var. İki ülke arasında özellikle uzman kadrolarda büyük bir dostluk oluştu. Herhangi bir taşkın veya selde ihtiyaç duyulduğu takdirde ortaklaşa müdahale edebilme kapasitesine de eriştik. Bu yönden çok mutluyuz. Bu projede emeği geçen tüm arkadaşlara çok teşekkür ediyoruz. Projede önemli olan Edirne'nin afetselliğiyle ilgili çalışmamız gerekiyordu. Edirne'nin afetselliği açısından risk oluşturan en büyük sorunumuz su taşkınları ve sel. Son olarak bunu 27-28 Kasım'da Edirne'de yine yaşadık. Bu vaka esnasında da fark ettik ki, çok isabetli bir proje oldu. Çünkü müdahale kapasitemizi arttıran bir aracımız olacak. İçindeki donanımları da gördük. Herhangi bir afetsellik esnasında büyüklüğünü en iyi havadan görüntülemek ve tanımlamak mümkün olabiliyor. Onun için de ekipmanlar o yönde yapıldı. Karşıya geçemediğimiz anlar oluyordu taşkın esnasında. Bunun için bir fırlatma tüfeği konuldu araca. 200 metre mesafeye kadar halat fırlatabiliyoruz, bu şekilde karşıdaki insanları çekme şansımız olacak artık.” dedi.

ALTINDAL: “2 MİLYON TL’YE MAL OLDU”

AFAD İyileştirme Şube Müdürü ve Proje Yöneticisi Ali Altındal da, “Proje amacımız müdahale kapasitemizi arttırmaktı. Bu kapsamda kurumumuza 13 buçuk ton kapasiteli bir tam teşekküllü arama kurtarma yapabilecek, sele müdahale edebilecek kamyon aldık. Özellikle selde Karaağaç bölgesine askeri araçlar girebiliyordu ama biz giremiyorduk. Askeri araçların hareket kabiliyeti çok üst düzeydeydi, bizim elimizde böyle bir araç yoktu. Çok iddialı olacak ama bu araçtan ülkemizde başka özellikle sel için yapılmış başka arama kurtarma aracı yok, ilk biz yaptık. Yapım firmasıyla özel görüşmeler yaptık, bizim için özel şase ürettiler. Taktik tekerlekli, hareket kabiliyeti yüksek özel drone'lu bir araç aldık. Ankara'da üst donanımı tamamlandı. Üst donanım aşamasında kurumumuzun mühendisleri, tüm yapım aşamasında oradaydık. Aracın üzerine bot elektromekanik bir sistemle çıkarılıyor. Yani bu bot bir römork vasıtasıyla taşınmıyor. Römork vasıtasıyla bir botun taşınması çok zahmetliydi. Hareket kabiliyetinizi kısıtlıyordu. Böylece bunu da çözmüş olduk. İçinde motopompu ve tüm arama kurtarma ekipmanları var. Projeyle aldıklarımızın yanında diğer afetlere müdahale edebilmek içine deprem ve enkaz kaldırma ekipmanları da kendimiz ekledik. Bunlarla beraber yaklaşık 2 milyon TL'lik bir araç oluştu. Bunun yanında aracın içinde sualtı arama robotumuz var. Bu robot Meriç Nehri'nde belki çok hareket kazandırmayacak ama özellikle göletlerde, barajlarda, suyun altını göremiyorduk, bu robot suyun içerisine dalacak, biz de yukarıdan aradığımız nesneyi görebileceğiz. Altında bir kafesi var ve 80 kilo yük taşıyabiliyor, bunu tutup kancası vasıtasıyla yukarı çıkarabilecek. En önemli şey görmekti. Ulaşamadığımız noktayı görebilmek için drone ilave ettik ve aracın üzerinde canlı yayın da yapabiliyor.” şeklinde konuştu.  

ALEKSANDROV: “MÜKEMMEL BİR İŞBİRLİĞİ GERÇEKLEŞTİRDİK”

Bulgaristan İçişleri Bakanlığı Yangın Güvenliği ve Sivil Savunma Genel Müdürlüğü Uluslararası Projeler Departmanı Şefi Spiridon Aleksandrov ise, “İki birimin uzmanları arasında 3 yıl önce bu proje başlamıştı. İkili ilişkiler bağlamında ilk baş ihtiyaçların analizi yapılması gerekiyordu. Bölge için en büyük problem sel taşkını olduğu için ilk olarak bunun üzerinde yoğunlaştık. Sel anında reaksiyon göstermek için teknik donanım eksikliğini gidermenin önemli olduğunu tespit ettik. Aynı zamanda ortaklarımız arasında bu teknik çalışma yanında işbirliğimiz de oldu. Proje kapsamında birimimiz 100'e yakın su bariyeri satın aldı. Yine bu bariyerlerin taşınmasına yardımcı olacak bir pikap satın aldık. Bu pikap 20 su bariyeri taşıyabiliyor, aynı zamanda ağır tonajlı suları tahliye edebilecek bir su pompasını taşıyor. Aynı şekilde proje kapsamında 2 drone, bir adet de insansın hava aracı satın aldık ki bu aldığımız ekipman sayesinde olayın geliştiği bölgenin gözlemini daha iyi yapabileceğiz. En önemlisi proje kapsamında geliştirdiğimiz dostluk ilişkileriydi. Mükemmel bir işbirliği geliştirdik.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.