TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN!

CHP Edirne İl Başkanlığı tarafından yapılan ve İl Genel Meclisinde ilk sıra, Belediye Meclisinde ise ilk 5 sıranın kadınlara verildiği liste hakkında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Türkiye'de ilk kez 31 kişilik belediye meclis listesine giren kadın arkadaşlarımız tüm erkek adayların önünde yer aldı. Türkiye'de erkeklerin kadının önüne geçemediği ilk ve tek liste İYİ Parti ve CHP'nin hazırladığı Edirne Belediye Meclis listesi oldu.” dedi.

TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN!

CHP Edirne İl Başkanlığı tarafından yapılan ve İl Genel Meclisinde ilk sıra, Belediye Meclisinde ise ilk 5 sıranın kadınlara verildiği liste hakkında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, “Türkiye'de ilk kez 31 kişilik belediye meclis listesine giren kadın arkadaşlarımız tüm erkek adayların önünde yer aldı. Türkiye'de erkeklerin kadının önüne geçemediği ilk ve tek liste İYİ Parti ve CHP'nin hazırladığı Edirne Belediye Meclis listesi oldu.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
21 Şubat 2019 Perşembe 08:35
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLSUN!

CHP Edirne İl Başkanlığı tarafından geçtiğimiz gün İl Genel Meclisi ve Belediye Meclisi Aday listeleri merkez ilçe seçim kuruluna teslim edilmişti. Belediye Meclisinde ilk 5 sıranın, İl Genel Meclisinde ise ilk sıranın kadınlardan oluşmasıyla büyük takdir toplayan liste hakkında dün Edirne Belediye Binası’nda basın toplantısı düzenlendi. Basın toplantısına Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, İYİ Parti Edirne İl Başkanvekili İbrahim Şahin, CHP Edirne Kadın Kolları Başkanı ve Edirne İl Genen Meclis Üyesi Adayı Çiğdem Gegeoğlu ve Edirne Belediye Meclisi Adayları  Filiz Gencan, Mevlüde Baş, Nuray Yılmaz Geldi, Duygu Şener, Emine Kahyalar katılım gösterdi.

GÜRKAN: “ALDIĞIMIZ GERİ DÖNÜŞLER EN İYİ LİSTEYİ YAPTIĞIMIZI GÖSTERİYOR”

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan burada yapmış olduğu konuşmada, “Bildiğiniz gibi 31 Mart'ta yapılacak yerel yönetim seçimleriyle ilgili biz de dahil olmak üzere tüm partiler belediye meclis üyesi ile il genel meclisi üyesi aday listelerini seçim kuruluna teslim etti. Bütün partiler için dün itibariyle seçim tüm hatlarıyla başlamış oldu. Biz de Millet İttifakı'nın bileşenleri olarak İYİ Parti ile birlikte hazırladığımız belediye meclis listemizi dün seçim kuruluna teslim ettik. Tabi bütün partiler kendi bakış açılarıyla, kendi siyasal duruşlarıyla, kendi ideolojileriyle örtüşen bir meclis listesi hazırlıyorlar. Kuşkusuz ki, her siyasi parti en iyi meclis listesiyle vatandaşın karşısına çıkma niyetinde. Ama her partinin bir başka amacı daha var; seçim çevresinde yani Edirne'de diğer partiler içerisinde en iyi listeyi vatandaşın karşısına çıkarmak. Bunun takdiri şüphesiz vatandaşlarımızın. Hem önümüzdeki seçim kampanyası döneminde hem de 31 Mart'ta sandıklarda bunun yansımalarını hiçbir tartışmaya yer bırakmayacak şekilde en net şekilde göreceğiz. Biz CHP ve İYİ Parti olarak Edirne Belediye Meclisi'nde tüm partiler içinde en iyi listeyi yaptığımıza gönülden inanıyoruz. Dünden bu yana aldığımız bütün geri dönüşler, bütün olumlu tepkiler bize bunu işaret ediyor. Elbetteki vatandaşımızın karşısında önümüzdeki 5 yıl hizmet verecek meclis üyesi adaylarını çıkarmak çok önemli ama ondan daha önemli kavramlar var. Edirne'nin demografik, sosyolojik, sosyo-ekonomik ve kültür yapısını bunların da ötesinde Edirne'nin tam bağımsız Türkiye idealini, Mustafa Kemal Atatürk'ün bir kenti olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'ni ilelebet payidar kılmaya dönük hedefinden asla şaşmayacağını gösteren bir meclis profili ortaya koymak istedik. Bunu da başardığımıza inanıyorum.” dedi.

GÜRKAN: “TÜRKİYE’DE İLK KEZ BÖYLE BİR LİSTE HAZIRLANDI”

Başkan Gürkan, Türkiye’de ilk kez böyle bir liste hazırlandığını söyleyerek, “Dünya'nın yarısını kadınlar oluşturur, diğer yarısını da kadınların yetiştirdikleri oluşturur, derler. Bu çok doğru bir söz. Türkiye'de ilk kez, kendi partimiz de dahil olmak üzere tüm siyasi partilerin, bugüne kadar yapmış oldukları seçimlerde böyle bir liste, iddia, hedef ortaya kondu. Türkiye'de ilk kez 31 kişilik belediye meclis listesine giren kadın arkadaşlarımız tüm erkek adayların önünde yer aldı, yani hiçbir erkek kadının önüne geçemedi. Türkiye'de erkeklerin kadının önüne geçemediği ilk ve tek liste İYİ Parti ve CHP'nin hazırladığı Edirne Belediye Meclis listesi oldu. Bu gerçekten onur duyduğumuz, gurur duyduğumuz bir tabloyu yarattı bize. Edirne Belediye Meclisi'nde listemizde 5 kadın aday arkadaşımız vardı. Sayın Filiz Gencan, Mevlüde Baş, Nuray Yılmaz Geldi, Duygu Şener ve Emine Kahyalar. 5'i de ilk 5 sırayı tamamen erkek hegamonyasından kurtararak sahip oldular. Bu Recep Gürkan'ın, CHP'nin, İYİ Parti'nin verdiği bir lütuf değildir. Bu kadınlarımızın hak arama mücadelelerinin, siyasette var olma arzularının, Atatürk'ün evlatları olduklarının, 1935'te yapılan ilk seçimlerde parlementoya giren ilk kadın milletvekillerinden biri olan Edirne Milletvekili Fatma Şakir Memik'in hatırasına da bir saygıdır. 1935'te bir kadın milletvekili çıkarmayı başaran Edirne halkı, 31 Mart'ta da listelerimizden aday olan tüm arkadaşlarımızı Edirne Belediyesi'ne eksiksiz gönderecektir. İl Genel Meclis listelerimiz iki partinin ayrı ayrı yapıldı. İl Genel Meclisimiz'de CHP'nin ilk sırası kadın adayımız sayın Çiğdem Gegeoğlu da yine tüm erkekleri geride bırakarak ilk sırada çıktı. Bu gurur, onur, mutluluk hepimizin. Bu ayrıcalık da Edirne'nin kadınlarının.” ifadelerini kullandı. 

GÜRKAN: “BU ÇOK BÜYÜK BİR ÖRNEK OLACAK”

Başkan Gürkan, bu listenin pozitif anlamda bir örnek olarak ortaya konulduğunu belirterek, “Biz bu listeyi Avrupa devletlerinden çok uzun yıllar önce Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını kazandıran Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk'e, Türkiye'nin hak arama mücadelesinde geçmişte yaşamını yitirmiş tüm kadınlarımıza ama özellikle de Edirne'nin tüm kadın seçmenlerine bir rol model olarak, gelecekte siyasette nasıl yer almaları gerektiğinin bir örneği olarak ortaya koyuyoruz. İnanıyorum ki, Edirne'deki tüm kadınlarımız CHP ile İYİ Parti'nin ülke ve millet için o yürekten yaptıkları ittifakta ortaya koydukları bu sorumluluk bilincini, bu memleket sevdasını, bu kadını baş tacı yapan anlayışını, kadının bir toplum için olmazsa olmaz rolünü bütün kadınlarımız çok iyi şekilde anlayacaklar ve gereğini 31 Mart'ta sandıklarda göstereceklerdir. Biz yerel yönetim seçimlerinde elbette partilerimizin adaylarıyız, elbette bizi aday gösteren partilerimize hepimiz gönülden bağlıyız. Ancak biz 31 Mart'tan sonra 1 Nisan'da itibaren, Edirne halkının büyük bir çoğunluğunun teveccühü ile seçildikten sonra bize oy veren, vermeyen diye bakmayacağız. Biz hem belediye başkan adaylıklarında hem de il genel meclisinde Edirne halkının tümünün oyuna talibiz. CHP'linin de, İYİ Parti'linin de, Ak Parti'lilerin de. Çünkü biz kendimizi hepsinin hizmetine adadık. Bunu başarmak için buradayız. Kadının elinin değmediği hiçbir şey tam olamaz. Kadının ruhunun yansımadığı hiçbir şey eksiksiz olamaz. O yüzden belediye meclisinde 5 kadın, il genel meclisinde kadın arkadaşlarımızla bunu Edirne'nin 24 mahallesine, 37 köyüne en iyi şekilde uygulayacağımızdan hiçkimsenin şüphesi olmasın. Değerli Edirneli kadınlar, Cumhuriyet'in kadınları, Atatürk'ün evlatları, lütfen bütün partilerin kadın adaylarına bakın, meclis listelerini iyice inceleyin. Eminim ki buna baktıktan sonra Edirne'deki bütün kadın seçmenlerimiz bizim listemizin haklılığını, doğruluğunu teslim edeceklerdir. Sizlerden kadının bu toplumda daha öne çıkması için, karar süreçlerinde yer alması için, bu toplumun her anında, alanında daha da güzelleşmesi için desteklerinizi ve katkılarınızı bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

ŞAHİN: “KARŞILIKLI OLARAK OYLARIMIZI GÖNÜL RAHATLIĞIYLA VERECEĞİZ”

İYİ Parti Edirne İl Başkanvekili İbrahim Şahin,“Büyük Önder Atatürk'ün izinde, Cumhuriyetin kazanımlarına ve değerlerine bağlı her iki parti serhat şehrimiz Edirne'de güç birliğine gitmişler, Millet İttifakı olarak da Edirneli seçmenlerimizin tüm oylarına talip olmuşlardır. Bu yolda belediye başkanlığında, mecliste İYİ Partili bir arkadaşım gönül rahatlığıyla CHP'ye oyunu verecek, CHP'li bir seçmen de gönül rahatlığıyla İYİ Parti'ye oyunu verebilecektir. Bu birlikteliğin Edirne’mize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Her iki partimize de başarılar diliyorum.” ifadelerini kullandı.

PEKCANLI: “ÇOK KEYİFLİ OLACAK”

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, “Avrupa'da birçok ülke kadınlara seçme ve seçilme hakkını Türkiye'den sonra verdi. Tabi biz bunu hep söyledik ama bir türlü aktif hale getiremedik. Aslında milletvekilliği seçiminde CHP İl Başkanı olarak bunu denedim ancak olmadı, başaramadık. Bu sefer daha güçlü şekilde kadınlarımıza yer verme niyetimiz vardı. İl Kadın Kolları Başkanımızı il genel meclisimiz için aday olduğu gün aklımın bir köşesine yazmıştım ama siyaset nezaketi gereği kimseye söylemedim. İnşallah tüm adaylarımız seçilir. İYİ Parti'nin de bir kadın genel başkanı var. Ben çok keyifli bir seçim geçireceğimizi düşünüyorum. Şimdiden tüm Edirne'ye hayırlı olsun.” dedi.

GEGEOĞLU: “TÜRKİYE’DE BİRİNCİ OLDUK”

CHP Edirne Kadın Kolları Başkanı ve Edirne İl Genel Meclis Üyesi Adayı Çiğdem Gegeoğlu da, “Edirne Belediye Meclisi'nde başkanımın öncülüğünde çok büyük işler başardık. Bunu Türkiye'nin her yerinde söyledik. Toplumsal cinsiyetten tutun da kadın erkek fırsat eşitliğine, bütçenin harcanmasına kadar biz Türkiye'deki en iyi 11 belediyeden biriydik ama başkanımın son hamlesiyle birinci olduk. Biz kadınlar çok mücadele ettik. Bunları yaparken tek başınıza olmuyor bu işler. Arkanızdaki desteği hissettiğinizde daha özgüvenle çıkıyoruz toplumun karşısına. Tüm Edirneli kadınlar adına Başkanıma teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.