“ÜRETİCİ DEĞİL TÜCCAR KAZANIYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Uzunköprü ilçesi Türkobası Köy merasında çeltik hasadının yapıldığı tarlada çiftçilerle bir araya geldi. Burada konuşan Bayraktar, açıklanan çeltik alım fiyatlarından memnun olmadığını dile getirerek, “Bugün Osmancık pirincini TMO 3 lira 05 kuruşa satın alacak. Bu pirincin yüzde 55 randımanı var. Bu randımana göre pirincin maliyeti 5 lirayı bulmaktadır. Osmancık pirinci piyasada 10 liraya satılıyor. Bizden pirinci 5 liraya alıp 10 liraya satanların hiçbir maliyeti yok.” dedi.

“ÜRETİCİ DEĞİL TÜCCAR KAZANIYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Uzunköprü ilçesi Türkobası Köy merasında çeltik hasadının yapıldığı tarlada çiftçilerle bir araya geldi. Burada konuşan Bayraktar, açıklanan çeltik alım fiyatlarından memnun olmadığını dile getirerek, “Bugün Osmancık pirincini TMO 3 lira 05 kuruşa satın alacak. Bu pirincin yüzde 55 randımanı var. Bu randımana göre pirincin maliyeti 5 lirayı bulmaktadır. Osmancık pirinci piyasada 10 liraya satılıyor. Bizden pirinci 5 liraya alıp 10 liraya satanların hiçbir maliyeti yok.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
24 Eylül 2019 Salı 07:58
“ÜRETİCİ DEĞİL TÜCCAR KAZANIYOR”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar Uzunköprü ilçesi Türkobası Köyü merasında çeltik hasadının yapıldığı tarlada çitçilerle bir araya geldi. Burada yapılan törene Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, Uzunköprü Ticaret Odası Başkanı Ercan İhtiyar, Uzunköprü Ticaret Borsası Başkanı Egemen Aslan, Edirne İl Genel Meclis Üyesi Nedret Akbulut, ilçe ziraat odası başkanları, köy muhtarları ve çiftçiler katılım gösterdi.  

Burada konuşan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, “Ülkenin belirli bölgelerinde böyle hasat etkinliklerine katılıyorum. Çiftçilerimizi sorunlarına ortak oluyorum. Çeltiğin çok miktarda suya ihtiyacı vardır. O nedenle masraflı bir ürünümüzdür. Çeltik üretimimizin yüzde 70’i Marmara Bölgemizde yetişiyor. Son on yılda çeltik ekim alanlarında yüzde 20 artış sağlandı. Ekili alan bir milyon 200 bin dekara çıktı. Üretim 753 bin tondan 940 bin tona yükseldi. Topraklarımızda çeltik rekoltesi de artmaktadır. Bu yıl üretimde yüzde 7 artış bekleniyor.” dedi.

PİRİNÇ İHTİYACIMIZ KARŞILANAMIYOR”

Ülkede pirinç üretiminin artmasına karşın ülke ihtiyacının karşılanmadığını belirten Bayraktar, “Pirinç üretimi açığımız yüzde 32,8 oranında.  Bunu kapatmak için ithalata 145 milyon dolar döviz ödendi. Bu yıl çeltik üretimini etkileyecek bir afet yaşanmadı. Girdi maliyetleri faiz oranları üretim maliyetini artırmıştır. Çiftçilerimiz ekime borç ile başladı. Gübre ve ilacını borçla almaktadır. Çeltik üretiminde en önemli kalem sulamadan gelmektedir. Bu pay yüzde 19’u bulmaktadır. Sulama maliyeti üretimde yüzde 82, gübre maliyeti yüzde 64, ilaç maliyeti ise yüzde 34 oranında artış göstermiştir. Banka kredi faizlerinde büyük artış oldu. Kurak bir mevsimden sonra çiftçilerimiz borçlarını ödeyemez duruma gelmiştir. Çitçilerimizin bu yılki borcunun yanında geçen yıldan ertelenen borçları da vardır. Bu borçların bir hasat döneminde ödenmesi mümkün değildir. Hükümetimizden çiftçi borçlarını ertelemesini bekliyoruz. Bu sağlanmazsa borçlar takibe alınıyor. Bugünlerde borçlar yapılandırılmalı.

Çeltik alım fiyatı açıklandı. Alım fiyatlarındaki yüzde 17.3’lük artış maliyet artışından geri. Çiftçilerimiz ürün alım fiyatlarından memnun değil. Maliyetin gerisinde kalmıştır. Bugün Osmancık pirincini TMO 3 lira 05 kuruşa satın alacak. Bu pirincin yüzde 55 randımanı var. Bu randımana göre pirincin maliyeti 5 lirayı bulmaktadır. Osmancık pirinci piyasada 10 liraya satılıyor. Bizden pirinci 5 liraya alıp 10 liraya satanların hiçbir maliyeti yok. Baldo pirinç maliyeti 6, satış fiyatı ise 14 lira.”dedi.

“TRT’YE ÖDENEN %2 PAY KALDIRILMALI”

Pirinci üretenin yerine onu alıp satan tüccarın büyük kar ettiğini belirten  Bayraktar, “ Bu sürdürülebilir bir durum değil. Kazan kazan olmalıdır. Hepimiz kazanmalıyız. Biz kazanamazsak onlar da kazanamaz. Girdi fiyatları makul seviyeye çekilmeli. Hükümetten bu konuda talepte bulunduk. Tarım ve hayvancılıkta.% 8 KDV’nin sıfırlanmasını bekliyoruz. Yüzde bir enerji fonu ile %2 TRT payının kaldırılmasını istiyoruz. TRT burada mı? Ben ürettiğim maldan TRT%ye %2 pay kesiyorum.  Bu paranın kaldırılması gerekiyor.Bugüne kadar TRT’ye para verdik hiçbir etkinliğimizde bu kurum yoktu. Elektrik borçlarımızı her ay ödeme şansımız yok . Bir ay ödenmediğinde elektrikler kesiliyor: Çiftçilerimiz  bundan mağdur oluyor. Elektrik borçları hasada göre ayarlanmalı. 2010 yılandan bu yana 10 kuruş olan prim  desteği enflasyona göre artmalıdır.Bankaların faizleri düşürdü.  Tarım kredi faizleri de indirilmelidir. Trakya ürün çeşitliliği bakımından şanslı bölgelerimizden biridir. Üretilen ürünlerin arasında çeltik ve ayçiçeği ön plandadır. Ayçiçeği alımı 2 bin beş yüz olarak açıklandı.Trakya Birlik ve Tarım Kredi bu fiyattan alıma başladı. Bu fiyat baz alındı. Gümrük vergi oranları üreticilerimizi korumuyor. Dövizin  gerilemesiyle fiyatlar da geriledi.Dolar düştükçe fiyatlar da düşecektir. Bu arada Trakya Birlik 2500 liradan ürün alımını sürdürmektedir.Bu koşullarda Trakya Birlik zarar edecektir.Gümrük vergi oranı piyasayı koruyamıyorsa referans fiyatları artırılarak  ürün ithalatı  engellenmelidir.Bu konuda Ticaret Bakanlığı ile ilgili görüşmelerimiz sürüyor. Şu anda 450 dolar olan ayçiçeği referans fiyatı 700 dolar olmalıdır. Bu arada %27 olan gümrük vergisi dikkat alındığında  vergi oranı da yükselmiş olacaktır.Gümrük vergi oranları gözden geçirilmelidir.Geçen yıl ayçiçeği ithalatında  955 milyon dolar  döviz ödedik.Bu paralar yabancı ülke çiftçilerine ödenmektedir.” dedi

Şemsi Bayraktar, daha sonra biçerdövere binerek çeltik hasadına katıldı.

Fikri Yalın

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.