ÜRETİCİYE DOMUZ DARBESİ

Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu tarafından ‘Yaban Domuzu ile Mücadele’ konulu rapor, Edirne İl Genel Meclisi’ne sunuldu. Söz konusu raporda; bölgemizdeki ayçiçeği ve mısır üreticisinin yaban domuzu nedeniyle ciddi zararlar ettiği vurgulanırken, yaban domuzu ile mücadelede etkin yöntemlerden de bahsedildi.

ÜRETİCİYE DOMUZ DARBESİ

Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu tarafından ‘Yaban Domuzu ile Mücadele’ konulu rapor, Edirne İl Genel Meclisi’ne sunuldu. Söz konusu raporda; bölgemizdeki ayçiçeği ve mısır üreticisinin yaban domuzu nedeniyle ciddi zararlar ettiği vurgulanırken, yaban domuzu ile mücadelede etkin yöntemlerden de bahsedildi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
05 Eylül 2019 Perşembe 09:38
ÜRETİCİYE DOMUZ DARBESİ

Edirne İl Genel Meclis Meclisi’nin Eylül ayı olağan toplantıları devam ediyor. İl Genel Meclis Toplantı Salonu’nda dün Mehmet Geçmiş başkanlığında toplanan mecliste, 3 komisyon raporu görüşülerek karara bağlandı. Gençlik ve Spor Komisyonu tarafından ‘İlimizdeki Amatör Spor Kulüpleri’ konulu rapor, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından ‘Bakım ve Onarım’ konulu rapor ve Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyonu tarafından ‘Yaban Domuzu ile Mücadele’ konulu rapor mecliste görüşüldü. Söz konusu raporlar, oybirliğiyle kabul edildi.

Bölgemizdeki ayçiçeği ve mısır üreticisinin ciddi anlamda zarar gördüğü yaban domuzları hakkında yapılan araştırmalar neticesinde meclise sunulan raporda; yaban domuzu ile mücadelede etkin yöntemlerden bahsedildi. Köylere Yönelik Hizmetler ve Orköy Komisyon Başkanı Erdinç Can tarafından meclise sunulan raporda şu ifadelere yer verildi:

“İlimizde yaban hayvanları ile mücadele çiftçilerimizi yakından ilgilendiren önemli bir konudur. Yaban domuzu ile etkili bir mücadele yürütülmediği takdirde ayçiçeği ve mısır mahsullerimizde ciddi zararlar oluşabilir ve oluşmaktadır. Yaban domuzları özellikle silajlı kısımları tohumu toprağa atıldığı andan itibaren mısır tohumlarını topraktan çıkararak beslenir. Sonuç olarak ekili alanlara büyük zararlar verirler. Yaban domuzlarının sürü halinde gezmeleri zararın ciddi boyutlarda oluşmasına neden olur. Hatta ektiğimiz tohumların tümünü tarladan geri toplayıp midelerine indirirler. Mısır püskülünü çıkarıp koçana giderken ikinci bir darbe gelir. Tam silaj yapılacakken tarlamızın gözle görülmeyen yerlerinde büyük zararlar gözlemleyebilirsiniz. Son zamanlarda yaban domuzuna karşı yürütülen mücadelenin yeterli olmaması birçok çiftçimizi ekimden vazgeçirecek kadar bezdirmiştir. Çiftçilerimiz bu hayvanlara karşı etkili mücadele yöntem arayışını sürdürmektedir. Bu noktada kullanılan çeşitli yöntemleri bölgelere göre uygulamaya çalışan çiftçilerimiz bulunmaktadır.

1- Tüp gazı patlama ile çalışan kaçırıcı ve kovucu bir yöntemdir. Basit olarak tüp dedantör patlayıcı mekanizmadan oluşan bir yapıdır. Zaman aralıklarına ayarlanan tüp gazının patlatılmasına imkan vermektedir. Domuzların ürkütülmesi hedeflenmektedir.

2- Ultrasonik ses kaynakları yüksek ve değişken ses çıkaran bu kaynaklar; domuzun alandan uzaklaştırılmasında, kovulmasında belli seviyede başarı göstermektedir.

3- Elektrikli çitler yaban domuzuna karşı mücadelede kullanılan domuz kaçırıcı ve kovucular arasında ülkemizde en az bilinen yöntemdir. Domuz karşı gösterdiği açık ara yüksek etkinlik ve caydırıcılık dolayısıyla 5-10 senedir yoğun bir şekilde rağbet görmeye başlamıştır. Diğer mücadele yöntemleri ile kıyaslandığında domuza karşı en etkili caydırıcı yöntemin elektrikli çitler olduğunu söyleyebiliriz. Elektrikli çitler elektriksel olarak izole edilmiş, yalıtılmış iletken çit tellerinin bir saniyeden daha sık olmayacak şekilde yüksek voltajlı enerji darbeleri ile elektriklenmesi prensibine dayanır. Elektrikli çit telleri ile temas eden hayvan, etkili ve caydırıcı elektrik şokuna maruz kalır. İnsanlar açısından tehlike arz etmemektedir.

4- Domuz mücadelelerine Tarım ve Orman Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü izninde ve kontrolünde 2019 yılında İlimiz Havsa İlçesine bağlı Osmanlı, Oğulpaşa, Şerbettar ve Tahal köylerinde çiftçileri ayçiçeği, silajlı mısır ve dane mısır üretimi yapılan alanlarda domuz zararı şikayeti üzerine Havsa İlçe Müdürlüğü tarafından yapılan tespitler sonucunda domuz mücadelesine karar verilmiştir. Domuz zararlarını önlemek amacıyla sürek avı düzenlenmiştir. 1. Sürek avında 7 adet, 2. sürek avında 5 adet olmak üzere toplam 12 adet domuz etkisiz hale getirilmiş; köy muhtarlığı ve çiftçilerimizin talepleri doğrultusunda il ve ilçe müdürlüğü teknik elemanlarının tespitleri sonucu mücadeleye devam edilmektedir.”

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.