UZUNKÖPRÜ’YE MÜJDE!

Edirne Valisi Ekrem Canalp, yeni yapılan projelerle Ergene Nehri’nin temizleneceğini, hem de Meriç’in suyunun oraya akmasının sağlanmasıyla kurumayacağını ifade etti.

UZUNKÖPRÜ’YE MÜJDE!

Edirne Valisi Ekrem Canalp, yeni yapılan projelerle Ergene Nehri’nin temizleneceğini, hem de Meriç’in suyunun oraya akmasının sağlanmasıyla kurumayacağını ifade etti.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
08 Ocak 2019 Salı 08:23
UZUNKÖPRÜ’YE MÜJDE!

Edirne Valisi Ekrem Canalp, dün gerçekleştirilen Edirne İl Genel Meclisi Ocak Ayı Toplantısına konuk oldu. Canalp, meclis üyeleriyle samimi bir ortamda sohbet etti, kürsüye çıkarak konuşma yapmadı. Canalp, Kavacık’ta kurulması planlanan OSB hakkında sorulan sorulara cevap vererek, “Herkesin kafasında olumsuz örnekler var, niye? Uzunköprülüler bir şeyi görüyorlar o da Ergene. Bu nehre su OSB'den geliyor diyorlar. Dolayısıyla yaşayıp gördükleri için kötü bir imaj oluşuyor. Ama tabi her şey aynı değil. Hiçbir şey yerinde durmuyor.” dedi.

“ÖZEL İDARELERİ ANLAMLI KILAN ŞEY PARA DEĞİLDİR”

Özel İdarelerin ve İl Genel Meclislerinin anlamından ve öneminden bahseden Vali Canalp, “Özel İdare'yi kaldırdığınız zaman siz 2 şeyi birden kaldırıyorsunuz aslında. Bir tanesi mahalli müşterek nitelikteki belediye hizmetleri denen hizmetleri yapan birimi kaldırıyorsunuz. Bu hizmetlerle ilgili sorumlulukları da büyükşehirler ve bu büyükşehirlerin ilçe belediyelerine veriyorsunuz. Sorun çözüldü mü? Sadece bir ayağını çözdünüz. Ama ortada bir ihtiyaç daha duruyor. O da merkezi idarenin taşrada yapacağı iş ve işlemlerle ilgili ilin ihtiyaçlarını karşılayacak o yapıyı ne yapacaksınız? Onu belediyelere veremezsiniz. Onu da farklı bir şekilde devam etmesi gerekiyor. İşte burada kısa adı YİKOB olan Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlıkları çıkıyor. Bu yapılar ortaya çıkınca; 'Bu YİKOB'lar kurulduysa Özel İdare niye kaldırıldı?' şeklinde karışıklık oluyor. Sebebi işte bu. Bütün kamu hizmetleri için geçerli olan çok önemli bir şey var, bu mahalli idarelerde çok daha belirgindir; vatandaşa yakınlık, ulaşılabilirlik ve vatandaş katılımıdır. Özel İdareleri anlamlı kılan şey para değildir, elimizdeki mali imkanlar değildir. Bunlar büyükşehirlerde zaten daha fazla var. Katılım söz konusu olduğu zaman Özel İdarelerin ve il genel meclis üyelerinin kıymeti hiçbir şeyle karşılaştırılabilecek gibi değildir. Ölçeği büyüttükçe daha iyi hizmet verirsiniz ama halkın katılımı ve ulaşılabilirlik azalır. Bu iki şey tam tezat. Ulaşılabilir olmak çok değerli ve önemlidir. Özel İdare olarak hepimizi anlamlı kılan şey halkla aramızdaki diyalog. İnsana dokunuyor olmak çok değerli.” dedi.

“OSB DENİLİNCE AKLA ERGENE GELİYOR”

OSB’ler hakkında insanların gözünde kötü bir imaj olduğunu söyleyen Vali Canalp, “Herkesin kafasında olumsuz örnekler var, niye? Uzunköprülüler bir şeyi görüyorlar o da Ergene. Bu nehre su OSB'den geliyor diyorlar. Dolayısıyla yaşayıp gördükleri için kötü bir imaj oluşuyor. Ama tabi her şey aynı değil. Hiçbir şey yerinde durmuyor. Çağdaş uygarlık seviyesinin üstüne çıkmak gibi bir hedefimiz var. Her adımda bunu düşünerek çalışıyoruz.  Şu anda hem Uzunköprü, hem Keşan hem de İpsala'da sanayi alanına yönelik talepler var. Yani bunu ya organize bir şekilde planlarsınız ve düzenli, çevresel kirliliği minimize edilmiş, atık üretmeyen sanayilerimiz olur, ya da fabrikaları da gecekonduvari bir şekilde kurulduğu bir tesis haline gelir. Yani bu da doğru değil. Her şeyi mantıklı bir şekilde yönetmek ve yürütmek gerekiyor. Aynı şekilde Kavacık köylülerini de anlamak ve onlarla gönül birliği yapmak gerekiyor. Sağ olsunlar köylülerimizle bir araya geldik. Sonradan haberdar olmaktan kaynaklı kızgın oldukları anlaşılıyor. Bundan sonra OSB'nin toplantısı olduğu zaman içlerinden bir temsilci seçmelerini söyledik, oy hakları olmasa da fikirlerinizi söyleyin dedik. OSB'nin kurulması kararı başlangıçta bizim irademizdi. Artık bu işe girilmiş, bakanlıktan onay çıkmış. Bu iş kendi kanalında gidiyor. Bizim bu konuda yapabileceğimiz şeyler var. Onlardan bir tanesi de ne karar alıyorsak Kavacık Köylülerinin de bilgi sahibi olmasını sağlamak. Bu nedenle en üst düzeyde bilgi sahibi olsunlar diye köylüleri toplantıya davet edeceğiz. Mesela bizim Süloğlu'nda bir OSB'miz var değil mi. Oraya bir tur düzenleyeceğiz. Kavacık Köylüleri hep beraber gidip gezecekler. En yeni teknolojiyle yapıldığı zaman nasıl olduğunu görecekler. Gitsinler bir görsünler oradaki OSB nasıl çalışıyor, arıtma ne şekilde yapılıyor, nasıl toplanıyor. O zaman belki de fikirleri değişir.” ifadelerini kullandı.

“ERGENE’Yİ KURUTMAK YOK”

Yeni yapılan projelerle Ergene Nehri’nin kurutulmadan temizleneceğini söyleyen Vali Canalp, “Şu anda Ergene'de bir kirlilik var. Ama devletin yaptığı başka şeylerde var. Şu anda derin deniz deşarj projesi devreye girdiği zaman Doğu ve Batı hatlarında kanallar faaliyete geçtiği zaman oradaki fabrikalar artık atıklarını olduğu gibi nehre bırakamayacaklar. Atıkların hepsi toplanıp kollektörlere gidecek orada arıtılacak, arıtıldıktan sonra da Marmara Denizi'nden 4 kilometre ileride akıntının olduğu bölgeye bırakılacak. O arıtılan su da akıntıyla beraber gidecek. Bu işlem olduğu zaman Ergene Nehri hem temizlenecek hem de kurumayacak. Bizim A2 iletim kanalı var. DSİ A2 iletim kanalı faaliyete geçtiği zaman Ergene Nehri'ni o iletim kanalından tekrar besleyecek hale geleceğiz. Yani Meriç'in suyu Ergene'ye akacak, Ergene'yi kurutmak yok.” şeklinde konuştu.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.