VAKIF HAFTASI BAŞLADI

Bu yıl ‘Vakıf Medeniyetlerinde Ramazan Ayı’ temasıyla kutlanacak olan Vakıf Haftası, dün gerçekleştirilen etkinliklerle başladı. 

VAKIF HAFTASI BAŞLADI

Bu yıl ‘Vakıf Medeniyetlerinde Ramazan Ayı’ temasıyla kutlanacak olan Vakıf Haftası, dün gerçekleştirilen etkinliklerle başladı. 

Emre SEDEF
Emre SEDEF
07 Mayıs 2019 Salı 08:03
VAKIF HAFTASI BAŞLADI

6-12 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Vakıf Haftası, bu yıl ‘Vakıf Medeniyetlerinde Ramazan Ayı’ temasıyla başladı. Dün Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başlayan etkinlikler, protokol üyelerinin makamlarında ziyaret edilmesiyle devam etti.

“BU YIL EN GÜZEL TARİHE DENK GELDİ”

Günün anlam ve önemine dair konuşmayı yapan Edirne Vakıflar Bölge Müdürü Osman Güneren, “Bu yıl Vakıf Haftası, belki olabilecek en güzel tarihe denk geldi. Şöyle ki; Vakıfların temeli biliyorsunuz, hayırda bulunma, paylaşma ve iyilik yapma. Ramazan ayı da iyiliklerin en cömertçe yaşandığı ay. Bu nedenle bu yıl bir kat daha mutluyuz. Vakıf Haftasını her yıl farklı bir tema etrafında kutluyoruz. Bu yılki temamız da, ‘Vakıf Medeniyetinde Ramazan Ayı’ Ramazan, vakıf medeniyetinde her dönem ön planda olmuştur. Yüzyıllarca önceden günümüze ulaşan birçok vakfiyede Ramazan ayına atıf yapılmaktadır. Mesela Ramazan Ayında iftar ve sahurda yemek, tatlı, ekmek ikramı yapılmasını veya şerbet dağıtılmasını, ya da ayni ve nakdi yardımlar yapılmasını, mevlit okunmasını, öğrencilerin baştan aşağı giydirilmesini, mahya asılmasını vakfeden çok sayıda vakıf bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

“EL ATMADIĞIMIZ HİÇBİR VAKIF ESERİ KALMADI”

Edirne’nin tarihi eser yoğunluğu bakımından ender şehirlerden biri olduğunu dile getirerek, “Edirne'miz; Selimiye’si, Üç Şerefelisi, Bedesteni, Arastası, Alipaşası’yla tarihi yapıları bakımından imrenilen bir şehir durumunda. Bizler Vakıflar Genel Müdürlüğü çalışanları olarak bunun bilinciyle çalışmalarımıza devam ediyoruz. Örneğin Saatli Medrese Fatih Sultan Mehmet'in öğretim gördüğü yer olarak biliniyor. Restorasyonunda sona gelmek üzereyiz. Ekmekçizade Ahmet Paşa Kervansarayı önem verdiğimiz bir onarım. Burada da önemli bir yol kat ettik. 2019 yılında inşallah bitirmiş olacağız. Bir de Enez Ayasofyası yani Fatih Camii var. Çok uluslu, çok önemli bir proje yürütüyoruz. Tamamlandığında Enez'in çehresinin tamamen değişeceğine inanıyoruz. İrili ufaklı, şu anda mahalle aralarında kalmış diyebileceğimiz çok sayıda vakıf eserimiz bulunmakta. Bunların tamamında ihtiyaçlar nispetinde çalışmalar yapıyoruz. Bugün itibariyle; Bölge Müdürlüğü olarak 12 ayrı şantiyemizde esaslı onarımlar gerçekleştirmekteyiz. Ayrıca 20 ayrı eserimizle ilgili olarak da proje temin çalışmalarımız sözleşmeye bağlı bir şekilde devam etmekte. Şunu gururla ifade edebilirim ki, proje veya onarım anlamında el atmadığımız hiçbir vakıf eserimiz kalmamıştır. Tamamıyla ilgili çalışmalarımız mevcuttur.” şeklinde konuştu.

“HAYIRDA YARIŞINIZ”

Güneren, Ramazan’a ilişkin birçok hayır şartını hafta boyunca etkinliklerde gerçekleştireceklerini belirterek, “Vakfiyelerde geçen Ramazan'a ilişkin birçok hayır şartını bu hafta boyunca çok sayıda etkinlikle inşallah yerine getireceğiz. İftar sofraları kurulması, hatim ve mevlit okunması, öğrencilerin giydirilmesi, şerbet, su gibi ikramlar bunlardan sadece bir kaçı. Büyük camilerde mahya hizmeti de vakfiyelerde bulunmaktadır. Dünden itibaren Selimiye’deki mahyamızın da ışıldamaya başladığı malumunuzdur. Bu yılki Vakıf Haftasının sloganı, ‘Hayırda yarışınız’ olarak belirlenmiştir. Ramazan ayında artan iyilik duygusunun ve karşılık beklemeden vermeyi öğütleyen Vakıf kavramının tüm dünyaya egemen olmasını diliyorum.” dedi.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.