“CORONA DÜNYADA YENİ BİR SAYFA AÇTI”

CHP Edirne İl Başkanlığında yapılan basın toplantısında pandemi döneminde yapılan ithalat ve ihracat konuşuldu. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,”Dünyada Covid-19 salgınından sonra yeni bir sayfa açıldı.” dedi.

“CORONA DÜNYADA YENİ BİR SAYFA AÇTI”

CHP Edirne İl Başkanlığında yapılan basın toplantısında pandemi döneminde yapılan ithalat ve ihracat konuşuldu. CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu,”Dünyada Covid-19 salgınından sonra yeni bir sayfa açıldı.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
06 Ağustos 2020 Perşembe 10:16
“CORONA DÜNYADA YENİ BİR SAYFA AÇTI”

Basın toplantısında Edirne Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, “Öncelikle geçmiş Kurban Bayramınızı kutluyorum. Klasikleşen bir Trakya Birlik ziyaretindeydik. Trakya Birlik hepinizin de bildiği gibi bölgemizin çok önemli bir üretici ve sanayi birliği. Üretici birliği olması nedeniyle ekonomiye yaptığı katkılardan dolayı ve merkezinin Edirne’de olması nedeniyle bizim o kuruma her zaman yeri gelince eleştirmemize yeri gelince övmemize sebep olmuştur. Hepimizin dileği Trakya Birliğin daha iyi yerlerde yer alıp daha da büyümesidir.

Dünyada Covid-19 salgınından sonra yeni bir sayfa açıldı. Daha çok kamu politikalarının ağırlıklı olduğunu, sağlıkta kamuyu daha iyi tutan ülkelerin pek fazla etkilenmediğini gördük. Gıdayı üreten ülkeler insanlarına güvenle hizmet ettiler. Bu ülkeler ihracat yasağı getirdiler. İhracat yasağı ihracat potansiyeli olan ülkelerin bir krize karşı önlem almasıdır. Geçen yıl rekor bir ithalat yapıldı 2.5 milyar dolarlık buğday satın aldık, karşılığında 1.5 milyon dolarlık un ihraç ettik. Pandemiyle birlikte Türkiye un ihracatını durdurdu. Bu unun bize lazım olduğu anlamına gelir. Dışarıdan ithalat yapmayıp un ihracatını durdurduk. Birçok ülke ihracatı bıraktı, devletçi bir politikaya geçti. Demek her ülke tarımda kendine yeterli politikaları uygulamaya başladı. Bunun sebebi de sokağa çıkılmadığında aklımıza ilk evdeki bulgur ve unun gelmesi. Markete çıkamayabiliriz, hatta hiç paramız olmayabilir. Tarım bakanımız depolarımızın dolu olduğunu söyledi ancak depolarımız ithal ürünlerle dolu. İthalat yapamadığımızda ne yapacağız diye sordum ve bir cevap alamadım. Bunun tutarlı bir politika olmadığını her fırsatta söylüyoruz. Üretemediğimiz de ne yapacağız? Şuan birçok bölgemizde kuraklık var. Verimde azalma oldu ve D.S.İ gereken hassasiyeti gösteremedi. Karaağaç bölgesindeki olayı bende incelemek istiyorum. Baypas kanalının yer altı sularına çok zarar verdiği konuşuluyor, bunu yetkililerden dinlemek istiyorum. Bir zamanlar biber ve domates kamyonla giderken şimdi bir kamyonu bile dolduramıyoruz. Artık tüm ürünleri ithal etmeye başladık. Çiftçiye destek verildiğinde karşılığını çok güzel bir şekilde alabilirsiniz. “ ifadelerini kullandı.

T.B.M.M GÖRÜŞMELERİ

Gaytancıoğlu son dönemde yapılan TBMM toplantılarına değinerek, “T.B.M.M son dönemde çok yoğun bir çalışma performansı gösterdi. Pandemi döneminde kapanmıştı, 1 Haziranda açıldığından beri oradaydık. Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşlarına yönelik hiçbir yasanın çıkmadığını gördük. AKP ve küçük ortağı MHP gündemi meşgul edecek ve çözüm üretmeyecek yasalar peşindeydi. Örneğin; Barolar Yasası, çoklu baro sistemine geçilmesi kabul edildi ve gündem meşgul edildi. Baro temsilcileri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne alınmadı. Bunu konuşmamamız gerekirdi. Pandemi nedeniyle milyonlarca insan işinden olmuş durumda. İşsizlik rakamları rekorlar üzerine rekor kırıyor. Birçok esnaf kötü durumda ama bunlar mecliste görüşülmedi ve esnafın sorunları görüşülmedi. Genç işsizler dediğimiz üniversite mezunları ve üniversiteye gidememiş ama çalışma çağında olan gençlerin bir işi yok, iş bulamıyorlar.” İfadelerini kullandı.

19 MİLYARLIK BORÇ

Gaytancıoğlu 19 milyar dolarlık borç açığını, “ İşlerin tamamen durduğu bu ortamda esnafın kredi borçları ve faizler konuşulmadı. Halk Bankasının verdiği 25.000 liralık kredinin yanında 25.000 liralık bir kart verilmesi gerekiyorken verilmedi. Dört milyon kişinin başvurduğu kredilerin yarısı çıkmadı. Bunların hiçbiri mecliste konuşulmadı. Önümüzdeki günlerde nasıl bir tabloyla karşılaşılacağı bilinmiyor. Covid-19 günlerini Türkiye ekonomik yönden hiç iyi atlatmadı. 19 milyar liralık ödeme yapacağımız hazine destekli bir bütçe var. Bunlar; yap, işlet, devret temalı yapılan havaalanları, köprüler ve hastaneler. Bunları devredene kadarda kötü bir duruma geleceğiz. Bizler bu yapıları kullanmasak bile ödeme yapacağız. Pandemi nedeniyle tüketim düştü. Bu yüzden fabrikalar işçilerine ödeme yapamıyor. Hükümetin bu işçileri ve işverenleri desteklemesi gerekir. Bunun yerine hükümet kendi yandaşlarına bin liralık bir destek verdi. Birçok insana bu destek çıkmadı, insanlar çok zor durumda bırakıldı.” diyerek değerlendirdi.

CHP Edirne İl Başkanı Fevzi Pekcanlı, basın mensuplarının sorduğu Muharrem İnce CHP’den ayrılıp yeni bir parti kuracak mı? sorusuna “Varsayımlar üzerine ne desek boş, ben divanda otururken her şeyi kendim gördüm. Fiilen gerçekleşmeyen bir şeyle ilgili diyebileceğimiz bir şey yok. Gidenlerin gözü hep arkada kalmıştır.” diyerek cevap verdi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.