Vali Özdemir'den 'ara eleman' atılımı !

Edirne Valiliği tarafından başlatılan proje kapsamında kentte örgün eğitimden kopan öğrencilerin hem meslek edinmesi hem de eğitimlerine devam etmesi kapsamında başlatılan çalışmalarla ilgili konuşan Vali Özdemir, “Hiçbir öğrencimizin, hiçbir çocuğumuzun eğitim dışında kalmasını istemiyoruz. Hem meslek edinecekler, hem de öğrenimlerine devam edecekler. Bu çocuklar hem eğitimde başarılı olacaklar, hem de ciddi bir meslek edinecekler.” dedi.

Vali Özdemir'den 'ara eleman' atılımı !

Edirne Valiliği tarafından başlatılan proje kapsamında kentte örgün eğitimden kopan öğrencilerin hem meslek edinmesi hem de eğitimlerine devam etmesi kapsamında başlatılan çalışmalarla ilgili konuşan Vali Özdemir, “Hiçbir öğrencimizin, hiçbir çocuğumuzun eğitim dışında kalmasını istemiyoruz. Hem meslek edinecekler, hem de öğrenimlerine devam edecekler. Bu çocuklar hem eğitimde başarılı olacaklar, hem de ciddi bir meslek edinecekler.” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
10 Ocak 2018 Çarşamba 10:24
Vali Özdemir'den 'ara eleman' atılımı !

    Edirne Valiliği bünyesinde Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Kartaltepe Mensucat Fabrikası T.A.Ş.'de dün Soğutma Sistemleri'nde 1, Elektrik Tesisatları'nda 1 ve Makina Bakım Onarım Bölümü'nde 3 olmak üzere toplam 14-18 yaş aralığındaki 5 öğrenci sözleşme imzalayarak çalışmaya başladı. Haftanın 1 günü teorik, 4 günü de fabrikada ustasının yanında pratik eğitim alan öğrencilerin Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde 4 yılın sonunda ustalık belgesi alarak 'ara eleman' açığına katkıda bulunması hedefleniyor. 
    VALİ ÖZDEMİR: “BUGÜN BİR ADIM ATTIK”
    Fabrikayı ziyaret eden Vali Özdemir, ara eleman konusunda Türkiye'nin yaşadığı sıkıntılardan bahsederek,  “Özellikle ekonomik anlamda ihtiyacımız olan ara eleman yetiştirme konusunda Türkiye'nin bir sıkıntısı var. Şu anda ihracatımız günden güne artmakta. 2023 yılında milli gelirimizi de 20 bin dolarlara çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla milli gelirimizi 20 bin dolara çıkarabilmemiz için şu anda kullanılan ara eleman kadar daha ara elemana ihtiyacımız var. Bunun da hızlı bir şekilde telafi edilmesi gerekiyor. Aynı zamanda ülkemizin istihdamı konusunda ciddi sıkıntıları var. Biz bu problemleri çözme konusunda iş adamlarımız, Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü Çıraklık Eğitim Merkezi ile bir adım attık. Bugün ilk uygulamalarına bu fabrikada başladık.” dedi. 
    VALİ ÖZDEMİR: “HEMEN HEMEN BÜTÜN İŞADAMLARIMIZ DESTEK VERDİ”
    Bunun yeni bir uygulama olduğunu söyleyen Vali Özdemir, “Henüz 1 aylık bir uygulama. Bu Betmatik uygulamaya başlarken de öncelikle 14-18 yaş arasında açık lisede okurken ayrılmış ya da okula gidemeyen çocuklarımızın bir şekilde meslek edinmesi, istihdama kazanması ile ilgili bir çalışma. Bununla ilgili ilk olarak İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu çocukların tespiti yapıldı. Daha sonra iş adamlarıyla, fabrika sahipleriyle görüştük. Hemen hemen bütün iş adamlarımız bu projeye destek verdi. Sabahtan akşama kadar boş kalan, vaktini boşa harcayan, ama hiçbir mesleği olmayan daha sonra da hem iş anlamında ciddi bir kaybımız hem de sosyal anlamda da problemlere neden olabilir. O nedenle böyle bir projeye başladık. Bugün 6 öğrenci başladık; fakat 1 çocuk gelmediği için program 5 kişi devam ediyor. Zaman zaman bu tür aksaklıklar oluyor biz bu süreci takip ediyoruz.” ifadelerini kullandı. 
    VALİ ÖZDEMİR: “HEM MESLEK EDİNECEKLERİ HEM DE ÖĞRENİMLERİNE DEVAM EDECEKLER”
    Proje kapsamında öğrencilerin hem meslek edineceğini hem de eğitimlerine devam edeceğini söyleyen Vali Özdemir,  “Hiçbir öğrencimizin, hiçbir çocuğumuzun eğitim dışında kalmasını istemiyoruz. Hem meslek edinecekler, hem de öğrenimlerine devam edecekler. Bu çocuklar hem eğitimde başarılı olacaklar, hem de meslek edinmede ciddi bir meslek edinecekler. Biz bunların hem işyerlerinde hem okullarındaki süreci İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile takip ediyoruz. Öncelikle Açık Lisedeki öğrencilerden seçim yaptık.  Velileriyle görüşüldü. Öğrencilerle görüşüldü. Daha sonra İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nde komisyon kuruldu. Mülakatta öğrenciler hangi bölümde çalışmak istiyorlarsa o konuda sorular soruldu. Sonuca göre de öğrenciler tercihlerini yaptı. Şu anda farklı meslekleri isteyenler var, diğer öğrencileri de farklı bir yerde değerlendireceğiz. Program kapsamında daha fazla öğrenci alımıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Daha yeni başladık, öğrencilerle velilerle görüşmelerimiz devam ediyor. Bunu ilçelere kadar yaygınlaştırmaya devam ediyoruz. Bu ustalığı da 14 yaşından itibaren 18 yaşına kadar 4 yıl boyunca uygulamalı olarak yerinde görecek. Başında da aslında yılların ustası var. Bu ustalar son zamanlarını yaşıyor. Onun için diyoruz ki ustalar emekli olursa bu ihtiyacı gidermek gerekiyor.” şeklinde konuştu. 
    KARTAL: “KALİFİYE ELEMAN PROBLEMİ YAŞIYORUZ”
    Kartaltepe Mensucat Fabrikası Müdürü Nadir Kartal ise, “İnşallah bu sayıyı arttıracağız. Bizler de kalifiye eleman problemini çok yoğun bir şekilde yaşıyoruz. İnşallah hem şehrimiz, hem sanayi ve ülkemiz için yararlı olur bu çalışma.” dedi. 
    KELEMER: “USTA OLMAK İSTİYORUM”
    Proje kapsamında fabrikada çalışmaya başlayan 16 yaşındaki Kazım Kelemer , “Liseyi bıraktıktan sonra açık öğretimden okumaya devam ettim. Fabrikadaki ustalarımdan birçok şey öğrendim. Makine bakım revizyon çalışmaları yapıyoruz. Parça değiştiriyoruz, malzeme bakımı yapıyoruz. Parça tamiri yapıyoruz. Ben de bu meslekte usta olmak istiyorum.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.