VELİ-DER’İN GÜNDEMİNDE ‘ZAMLAR’ VAR

Edirne Veli Der, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Kantinci esnafınına yeni verdiği zam tarifesinin yüksekliğinden şikayetçi. Veli Der, “Sağlıklı ve yeterli beslenme ile erişilebilir ve temiz su her çocuğun hakkıdır. Harcayacak parası olana da parası olmayana da eşit ve güvenli bir okul hayatı sunmak her devlet kurumunun sorumluluğu ve görevidir” dedi.

VELİ-DER’İN GÜNDEMİNDE ‘ZAMLAR’ VAR

Edirne Veli Der, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği’nin Kantinci esnafınına yeni verdiği zam tarifesinin yüksekliğinden şikayetçi. Veli Der, “Sağlıklı ve yeterli beslenme ile erişilebilir ve temiz su her çocuğun hakkıdır. Harcayacak parası olana da parası olmayana da eşit ve güvenli bir okul hayatı sunmak her devlet kurumunun sorumluluğu ve görevidir” dedi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
27 Eylül 2021 Pazartesi 06:28
VELİ-DER’İN GÜNDEMİNDE ‘ZAMLAR’ VAR

Edirne Veli Der Yönetimi yaptığı yazılı açıklamada okul kantinlerinde yüzde 60’a varan zamlara tepki gösterdi.

Veli Der yaptığı açıklamada, okulların açılmasının 3’üncü haftasını değerlendirdi. Uzmanların bu süreçte Covid -19 salgınında çocuklar için nelerin yapılması ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinin altını sık sık çizdiğini dile getiren Veli-Der “Genel olarak aşılamanın yaygınlaştırılması, ek dersliklerin sağlanması, ders saat sürelerinin azaltılması, havalandırmanın önemi, hijyen şartlarının iyileştirilmesi en başta gelenler gibi olsa da diğer önemli bir konu çocukların beslenme ve su ihtiyacıdır” dedi.

KANTİNLERDE FİYATLAR ÇOK YÜKSEK

Bir öğrencinin ortalama 7-8 saatini okulda geçirdiğini dile getiren Veli-Der, açıklamasında şunlara yer verdi:

“Yani ara öğün ve öğle yemeğini okulda yemek durumundadır. Bu da günde en az 1 çay ve simit ile 1 ayran ve hamburger anlamına gelir. Bu menünün ne kadar sağlıklı olup olmadığı bir kenara üzerinde durduğumuz asıl önemli husus fiyatların yüksekliğidir.

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği 16. 09. 2021 tarihinde okul kantinlerine yeni ücret tarifesi bildirmiştir. Bu tarifeye göre kantinlerdeki ürünlere %50 İle %60 arası bir zam yapılmıştır. Buna göre; çay 3 TL, simit 2,5 TL, ayran 2,5 TL, hamburger 10 TL, su 2TL olmuştur.  Altını çizmek isteriz ki; amacımız buradaki fiyat artışından kantinci esnafını sorumlu tutmak değildir. Onların salgınla birlikte 1,5 seneden beri ne kadar zor durumda kaldığını da biliyoruz. Okullardaki önlemleri alması gerekenler kantinciler değil yetkililerdir.

2021 yılının Asgari ücreti %21,56 yükselerek 2.825,90 TL olurken, çocuklar yukarıdaki ürünleri en minimum düzeyde tüketseler bile ayda bir velinin tek bir çocuğu için okulda beslenmeye harcayacakları para ortalama 450 TL’dir. Bu parayı, bir asgari ücretliyi bırakın memur bir ailenin bile karşılaması güçtür. Yani çocuklarımız bir çorbanın 10 TL. olduğu devlet okullarında uzaktan gördükleri bir tas çorbanın kokusuyla karnını doyurmaya mahkum edilmektedir.

OKULLARDA ÇOCUKLAR SU İÇEMİYOR

Edirne Veli Der olarak öğretmenlerimizden girdikleri sınıflarda kaç öğrencinin okul kantinlerinden su alıp içebildiklerini gözlemlemelerini istedik sonuç tahminimizden kötüydü; okulda çocuklar su içmiyorlar! Büyük bir çoğunluğu yanlarında getirdikleri 500 ml su ile bütün günü idare ediyor.

Eğitimde çocukların fırsat eşitliği su ve beslenmeyle başlar. Özel okullarda su erişilebilir ve ücretsizdir, velinin büyük bir titizlikle incelediği, takibini yaptığı öğlen yemeklerinde çocuk oturur ve doyabildiği kadar yer, hatta küçük yaş gruplarında ara öğün de verilir.

YETERLİ BESLENME İLE ERİŞİLEBİLİR VE TEMİZ SU HER ÇOCUĞUN HAKKIDIR

Hal böyleyken, en azından çocuklarımızın okulda geçirdikleri zamanlarda “parayı veren düdüğü çalar“ demeyelim, gözlerimizi başka tarafa çevirip görmemezlikten gelmeyelim. Okullarda bir sandviç ya da bir tas çorba dağıtmak ne kadar zor olabilir? Ya da su arıtıcıları koyup temiz ve ücretsiz suya erişimin maliyeti kaç liradır? Daha da önemlisi okullarda musluktan akan suyun içilebilir olmaması kimin sorumluluğundadır?

Sağlıklı ve yeterli beslenme ile erişilebilir ve temiz su her çocuğun hakkıdır. Harcayacak parası olana da parası olmayana da eşit ve güvenli bir okul hayatı sunmak her devlet kurumunun sorumluluğu ve görevidir.”

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.