YENİ ÇÖPLÜK İÇİN TARİH BELLİ OLDU !

Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin işletme sözleşme imza töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tesisin açılış tarihinin 13 Ekim olduğunu söyledi.

YENİ ÇÖPLÜK İÇİN TARİH BELLİ OLDU !

Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin işletme sözleşme imza töreninde konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tesisin açılış tarihinin 13 Ekim olduğunu söyledi.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
14 Eylül 2017 Perşembe 10:00
YENİ ÇÖPLÜK İÇİN TARİH BELLİ OLDU !

    Edirne Katı Atık Birliği tarafından işletme ihalesi yapılan, çöplük sorununu çözecek Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisleri'nin işletme sözleşme imzası, konudan en çok mağdur olan Yıldırım Mahallesi'nde bulunan Gökkuşağı Parkı'nda atıldı. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, yeni çöplüğün açılış tarihini 13 Ekim olarak vererek; “13 Ekim günü artık Yıldırım'daki, Yeniimaret'teki çöplüğe, çöp dökme işi bitmiştir, bu kadar.” dedi.
    “BEN DE NEFES DARLIĞI YAŞADIM”
    Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, vatandaşlar eski çöplükten dolayı rahatsız olduklarında kendisinin de rahat olmadığını söyleyerek; “Çektiğimiz sıkıntıların son bulduğu gün hepimize hayırlı uğurlu olsun. Elbette kolay bir süreç geçirmedik, elbette çok sıkıntılı günler geçirdik. Tabi sizin her canınız yandığında bizimde canımız yandı. Siz her nefes alamadığınızda, belki düşündünüz belediye başkanı rahat diye ama bende nefes darlığı yaşadım. Siz o camı kapattığınızda, biliyorum ki gönül kapılarınızı da kapattınız. Ama emin olun 3 yıldır sadece Edirne'de değil, sadece Trakya'da değil, Tüm Türkiye'de başarılamayanı başardık. 60 yıldır çektiğiniz sıkıntıları gelecekte, bırakın 60 yılı, 6 yılı 6 saat dahi çekmemeniz için o kadar ince eledik, sık dokuduk, hassas çalıştık ki bugün bu mutlu sona ulaştık.” dedi.
    “TÜRKİYE'DE BÖYLE BİR TESİS, SAYSANIZ BİR ELİN PARMAKLARINI GEÇMEZ”
    Başkan Gürkan böyle bir tesisin Türkiye'de bir elin parmaklarını geçmeyecek kadar az olduğunu belirterek; “Herkes bir şeyler söylüyor, meşhur bir laf var 'ağzı olan konuşuyor' diye. Bakınız ihalemizi alan firmamız çok tecrübeli bir firma, birçok yerde bu işi yapıyorlar kendilerini defalarca araştırdık, konuştuk. Türkiye'de bu tip bir tesis, bu kadar kaliteli tesis,  her şeyi ile dört dörtlük bir tesis, saysanız bir elin beş parmağını geçmez. Bizden daha tecrübeli olan şirketimiz artık Edirnelilerin ortağıdır bugün itibariyle. Edirne, Havsa, Lalapaşa, Süloğlu ve Edirne İl Genel Meclisi ortaktır bu işe. Kendi ifadeleriyle 'Başkanım öyle bir tesis yapmışsınız ki her şeyiyle dört dörtlük. Netice itibariyle ticari bir firma para kazanacak. Tüccar güvenmediği, başarılı olamayacağı yere yatırım yapmaz. Buraya ciddi bir yatırım yapacak arkadaşlarım. İnşallah bunun sonunda kendileri de o hak ettikleri, analarının ak sütü gibi helal olan paralarını kazanacaklar. Edirne halkı da hem para kazanacak, hem de temiz havayı kazanacak. Bu temiz hava milyar dolarlarla ödenemez.” ifadelerini kullandı. 
    “ÖZÜR DİLİYORUM”
    Başkan Gürkan, 60 yıldır yaşananlardan dolayı tüm Edirnelilerden özür dilediğini ifade ederek; “Bu yaz size çok sıkıntı yaşattık. Tabi bu yaz değil sadece bundan öncekileri hatırlamadığınız unuttuğunuz için sadece bu yazı söylüyorum. Bu yaz gerçekten çöplükte çok kez tutuşma oldu. Bazen yangınlar çıkarıldı, biz bunları size söylemedik. Bu bizim görevimiz, sizin göreviniz değil. Onları engellemek, söndürmek bizim görevimiz. Bazen görevimizi başarı ile yaptık, bazen maalesef yapamadık size sıkıntı yaşattık. Yıldırım Beyazıt, Hacı Saraf ve Yeniimaretlilerden sadece kendi dönemimde değil, benden önceki dönemlerde de toplamda 60 yıl boyunca bu vahşi depolama çöplükten dolayı yaşattığımız bütün sıkıntılar için özür diliyorum. Edirne Belediyesi adına özür diliyorum. Edirne Belediye Başkanı olarak geçmiş tüm belediye başkanları adına özür diliyorum, bizleri bağışlayın bizleri affedin.” dedi.
    “BİZİM KULLANDIKLARIM 2 LİRA ÖDENİP 10 LİRA GÖSTERİLEN MALZEMELER DEĞİL”
    Başkan Gürkan, geçmiş dönemlere gönderme yaparak; “Bu yeni çöplük içerisinde neler olacak; arıtması olacak, kuşun gagası deydi çöp yere düştü sızıntı oldu bunlar artık hayal şeyler.  Bu yapılan tesiste delinmeyle çizilmeyle hiçbir şeyin olacağı yok. Kendi dönemlerinde alışık oldukları için bize de çamur atamaya çalışıyorlar. Bizim kullandığımız malzemeler 2 lira ödenip 10 lira gösterilen malzemeler değil. Bizim kullandığımız malzemeler 10 lira ödenip 10 lira gösterilen malzemeler. Herkesin içi rahat olsun. Burada ambalaj atıklarını ayrıştırma ünitesi var. Tam bin metre kare alana sahip. Çöpümüzün organik atıklarından elde edeceğimiz kompost doğal gübre üretimi var. Ve buradan çok verimli bir şekilde elektrik üretecek ve o elektriği satarak hem kendisi para kazanacak hem de bizde para kazanacağız bundan.” şeklinde konuştu.  
    “GARİP BİR PROJEYLE KARŞILAŞTIK”
    Daha önceki dönemde yapılan ve 3 kez ihaleye çıkmasına rağmen teklif gelmeyen projeden bahseden Başkan Gürkan; “2014'te göreve geldiğimizde hazır bir proje vardı elimizde, bizden önceki 3 kez ihaleye çıkmışlardı. Ama 3 ihalede teklif veren hiçbir firma olmamıştı. Niye böyle dedik; projeye baktık şartnameye baktık. Bunlar belediyemizin arşivlerinde duruyor merek eden herkese Milanobet açık verebiliriz. 29 yıl bizim yaptığımız gibi yap devret işletle yapılacak. Yani belediyenin kasasından bir kuruş çıkmadan yapılması hedeflenmiş. Böyle bir imkan varda neden Türkiye'de ki hiçbir firma gelip ihaleye girmemiş. Şartname olarak ta şöyle diyor; gelen çöpleri yakarak elektrik üreteceğiz diyor, güzel. RDF ünitesi kurulacak, RDF ünitesi nedir? Toplanan çöplerin sıkıştırılarak çimento fabrikaları için yakıt haline getirilmesi. Allah Allah, anlayabildiniz mi bilmiyorum bende zor anladım biraz. Birinci maddede gelen çöpleri yakarak elektrik üreteceksek, ikinci maddede ki RDF ünitesinde hangi çöpü sıkıştırarak çimento fabrikalarına yakıt diye göndereceğiz. Birinci maddede bütün çöpleri yakmışsınız, çöp yok ortada o zaman 5 milyon EURO bedeli RDF ünitesini neden koydunuz. Eğer, amacımız çöpleri sıkıştırarak çimento fabrikasına çimento üretmekse yakmayı neden koydunuz. Böyle garip projeyle karşılaştık. Ondan sonra anladık ki 3 kez ihaleye çıkmasına rağmen hiçbir teklif gelmemiş projeye.” dedi.
    “183 MİLYON LİRA ÖDEYECEKTİK”
    Eski ihaleyi devam ettirmiş olsalardı 29 yılda toplam 183 milyon lira bertaraf ücreti ödeneceğini söyleyen Başkan Gürkan; “Bütün Edirnelileri ilgilendiren maddede, çöplüğün işletilmesinde, çöplüğe döktüğümüz her ton çöp için 2013 rakamları ile 55 lira Edirne Belediyesi çöplüğü işleten firmaya bertaraf ücreti ödeyecekti. Türkiye'deki enflasyona göre 55 lirayı, bugünkü rakama çevirdiğinizde 80 lira. Yani Edirne Belediyesi 220 ton çöp üretiyor. 2017 rakamlarıyla 80 liradan ayda 520 bin lira civarında bir rakam firmaya ödememiz gerekiyordu. Yılda 6 milyon 300 bin lira, 29 yılda 183 milyon TL. Biz o projeyi sürdürseydik işletme ihalesini alan firmaya sadece Edirne Belediyesi olarak 183 milyon ödeyecektik. Diğer belediyeler ve İl Genel Meclisi ayrı ödeyecekti.” şeklinde konuştu. 
    “HALKÇILIK NEHİR KENARINDA YAŞANTIYLA OLMUYOR!”
    Halkçılığın gece ve gündüz halkını düşünerek olduğunu söyleyen Başkan Gürkan; “Bir diğer maddede, Çöplüğü işleten firma kar ederse karından yüzde 5 oranında Belediye pay alacaktı. Firma 25 milyon Euro yatırım yapacak. Sizce ne zaman kar ederdi bu firma? 29 yıl sonra kar ederdi. Biz yaptığımız ihalede şunu dedik; Edirne belediyesi ve çevre köy ve belediyelerin çöpleri 300 ton oluyor. Biz bu çöpleri işletilecek çöplüğe dökeceğiz ve '0' sıfır bertaraf ücreti ödeyeceğiz. Bir tek kuruş Edirnelinin cebinden çıkmayacak. Halkçılık lafla olmuyor, halkçılık icraatla oluyor. Halkçılık nehir kenarlarında yaşantıyla olmuyor. Halkçılık gece ve gündüz halkını düşünerek halkınla yaşayarak oluyor. İptal ettiğimiz ihalede kardan yüzde 5 alacaktık, bizim yaptığımız ihalede aklımız ticarete ermez, ticaret tüccarların işidir, biz cirodan pay isteriz, dedik.  Yılda senin kasana kaç para giriyor karı ile zararı ile biz bundan pay isteriz yani cirodan. Bir ihale yaptık verilen rakamı yeterli görmedik iptal ettik. Sonra Atlas İnşaat firması geldi. Ben sizden tek bir kuruş bertaraf ücreti almayacağım ve üstünde cirodan %10 pay vereceğim dedi.” ifadelerini kullandı. 
    “13 EKİM'DE YILDIRIM'DAKİ ÇÖPLÜĞE, ÇÖP DÖKME İŞİ BİTECEK”
    Başkan Gürkan, yeni çöplüğün açılış tarihinin 13 Ekim olduğunu söyleyerek; “Bizde Edirne'nin, Yıldırım'ın, Yeniimaret'in artık daha fazla beklemeye tahammülü olmadığını gördük. Hayırlı olsun dedik arkadaşlarımla birlikte, sizin adınıza. Bugünde işletmemizin 29 yılın ilk imzasını atacağız. Gelirken ihaleyi alan firmanın sahibi Ender Bey'le konuştum. Tarihi söylemesini istedim. Bu 60 yıllık vahşi depolama çöplüğe, çöp dökmeyi ne zaman bırakacağız? 1,5 ay dedi, ama ben bir ay diyorum. Bugün 13 Eylül, 13 Ekim günü artık Yıldırım'daki, Yeniimaret'teki çöplüğe, çöp dökme işi bitmiştir, bu kadar. Şimdi diyorum ki Yıldırımlılar, Yeniimaretliler bizi takip edin.” şeklinde konuştu. 
    “RECEP GÜRKAN DA O DUMANIN İÇİNDEYDİ”
    Çöplükten duman çıktığı zamanlarda kendisinin rahat bir şekilde oturmadığını çöplükte çalıştığını belirten Başkan Gürkan; “Aranızdaki bir kardeşime de teşekkür etmek istiyorum. Yıldırım'ı duman bastığında Yıldırımlılar bana kızıyordu. Biz dumandan boğuluyoruz, Başkan evde yatıyor, diye. Ben söylesem inanmazdınız ama Yıldırımlılardan biri yatmadığıma şahit oldu. Nuri geldi bizi çöplükte çalışırken gördü. O zamanda Nuri'ye dedim ki, bu işi bitireceğiz. Şimdi şunu söylemek istiyorum: Yıldırımlılar o havaya soluyorken ben de soludum. Siz o zehirli dumanı soluyorken zannetmeyin ki Başkan Recep Gürkan evinde keyif çatıyordu, tatil yapıyordu. Orada çöplükte Cem Meriç Grayder'in üstünde, Sefa Pirko aşağıda takip ederken, Recep Gürkan'da o dumanın içindeydi. Böyle çalıştık sizin için. Bugün çok şükür sonuna geldik. 13 Ekim itibariyle de artık bu çöplüğe çöp dökmeyi bırakıyoruz. Yeni çöplüğümüze dökeceğiz.” ifadelerini kulandı.  
    “YEMYEŞİL BİR ALAN OLACAK”
    Başkan Gürkan, eski çöplüğün rehabilite edilerek yeşil alan haline getirileceğini söyleyerek; “Tabi yeni çöplüğe başladık, eskisi ne olacak, böyle mi kalacak? Elbette böyle kalmayacak. Orasının da rehabilitasyon projesi bitti. Milli Emlak Müdürlüğü'nün, hazinenin 2 parsel arazisi var orada, onu çözmeye çalışıyoruz. Çözüldüğü gibi orasını da komple kapatacağız. Her 25 metrede bir gaz bacası konulacak oraya ve orası inanamayacağız bir yeşil alan olacak. Yemyeşil üzerinde gidip gezeceğiniz, piknik yapacağınız bir alan olacak. Ben bunu 3 ay önce söylesem inanmazdınız. Siyasetçi sallıyor derdiniz. Ama yeni çöplükten bellidir ki, biz verdiğimiz sözleri tutuyoruz. Orasının da sözünü tutacağız. Orasını da size yemyeşil bir alan olarak en kısa zamanda teslim edeceğiz.” dedi.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.