YILIN AHİSİ ŞED KUŞANDI

Edirne’de yılın Ahisi seçilen İsmail Bodur’a şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen törende yılın ahisine şeddini, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal taktı.

YILIN AHİSİ ŞED KUŞANDI

Edirne’de yılın Ahisi seçilen İsmail Bodur’a şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen törende yılın ahisine şeddini, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal taktı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
20 Eylül 2019 Cuma 08:00
YILIN AHİSİ ŞED KUŞANDI

Edirne’de yılın ahisi seçilen 79 yaşındaki İsmail Bodur, Yılın Kalfası seçilen Onur Nurlu ve Yılın Çırağı Gökhan Çakar için şed kuşanma töreni gerçekleştirildi. Edirne Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen tören öncesi EFOD tarafından mesleklerle ilgili çekilmiş fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı. Şed kuşanma törenine, Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz ve çok sayıda esnaf katılım gösterdi.

CİNGÖZ: “UZUN YILLAR TÜRK AHLAKININ SİMGESİ OLMUŞTUR”

Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz burada yaptığı konuşmada, “Ahi diye anılan kişi geçim olarak sanat, ticaret ya da meslek sahibi olmakla birlikte; olgun, ahlaklı, merhametli, iyiliksever ve her işinde her davranışında dürüst ve güvenilir olan kişidir. 13’üncü yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkin rol oynadığını gördüğümüz Ahi, uzun yıllar boyu Türk halkının ahlakının da simgesi olmuştur. Ahiler sanat ve mesleğe çok küçük yaşta başlayan kişilerdir. Ahilik yoluna girenlerde ilk basamak yamaklıktır, bundan sonra çıraklık, onun ardından kalfalık ve son olarak da ustalıktır. Günümüzde ahiliğin devamı olarak esnaf ve sanatkar teşkilatları görülmektedir. Esnaf ve sanatkarların üye olduğu meslek odaları, birlikler, federasyonlar ve konfederasyonlar modern Türkiye’nin ahilik teşkilatının devamı olarak görülebilir. Ekonominin en önemli yapı taşları olan esnaf ve sanatkarların tarih boyunca çok önemli etkileri olmuştur. Sadece iktisadi konularda değil, toplumun her durumunda etkindirler.”  dedi.

ALTUN: “ESNAFIMIZ AHİLİK KURUMUNUN İLKELERİNE UYGUN DAVRANIRSA, TURİST SAYISI ARTAR”

Edirne Ticaret İl Müdürü Mahmut Altun ise, “Ahilik kültürünün tanınması, tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılması için birçok kitap yazılmıştır. Orta Asya’dan, Anadolu’ya göç eden sanat ve meslek sahibi tüccarlar, Kayserili Hacı Bektaşi Veli’nin tavsiyesi üzerine Ahi Evran tarafından teşkilatlandırılmıştır. Daha sonra Ahi Evran Kayseri’den, Konya ve Denizli’ye ve daha sonra da Kırşehir’e giderek orada Anadolu’dan gelen esnaf ve sanatkarları teşkilatlandırmış ve 32 esnaf teşkilatını bir araya getirmiştir. Bugün modern anlamdaki sivil toplum kuruluşlarının, esnaf odalarının temelini oluşturan ahilik teşkilatıdır. Ahilik teşkilatları kurum ve kuralları olan teşkilatlardır. Disiplin kurulları var, kalite kontrol var, saha kontrolü var. Birçok kontrol yapmışlardır. Biz Edirne Ticaret İl Müdürlüğü olarak bu konudaki çalışmalarımızı Nisan ve Mayıs ayları içerisinde yaptık. Meslek okullarımızda birer saat bu konuda eğitim yaptık. Belediye Başkanımızı ziyaret ettiğimizde; Başkanımız esnafın özellikle fiyat etiketleri konusunda hassas davranmasını istedi. Tabii esnaflarımız arasında da dolaşıyoruz. Bazı esnaflar buna tepkili; ‘Neden Başkan böyle dedi’ diyorlar. Bakın, ahilik teşkilatında bu kontroller var. 2018’den sonra dövizin yükselmesiyle beraber komşu illerimiz Yunanistan ve Bulgaristan’dan 2 milyon 300 bin civarında turist gelmiş. 2018 yılında Edirne’nin ihracat miktarı, 52 milyon dolar. 2 milyon 300 bin Yunan ve Bulgar vatandaştan her birinin 50 euro harcadığını düşünürsek; 115 milyon euro yapar. Yani bu rakam da ihracat miktarının 2 katından biraz daha fazla bir rakama tekabül ediyor. Onun için Edirne’deki esnafımız ve sanatkarımız, Ahilik kurumundaki dürüstlüğe uygun hareket ederse, ahilik kurumundaki ilkeleri benimserse gelen turist sayısı da artacaktır.” ifadelerini kullandı.

Kerem Filiz

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.