YILIN AHİSİ ‘ŞED’ KUŞANDI

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, 2021 yılının Ahisi seçilen 45 yıllık tornacı ustası Adnan Varsavaş, ŞED kuşandı.

YILIN AHİSİ ‘ŞED’ KUŞANDI

Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında, 2021 yılının Ahisi seçilen 45 yıllık tornacı ustası Adnan Varsavaş, ŞED kuşandı.

Emre SEDEF
Emre SEDEF
17 Eylül 2021 Cuma 06:27
YILIN AHİSİ ‘ŞED’ KUŞANDI

Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında yılın Ahisi Adnan Varsavaş, Şed kuşandı.

Atatürk Anıtında düzenlenen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Ardından yılın Ahisi Adnan Varsavaş bir konuşma yaptı. Varsavaş, 45 yıldır sanayide tornacılık yaptığını ifade ederek, heyecanlı olduğunu dile getirdi. Heyecanı nedeniyle konuşmasını kısa kesen Varsavaş’ın ardından konuşan Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, bu yıl 34’üncüsü organize edilen ahilik haftası kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen şed kuşanma törenine katılanlara “hoş geldiniz” dedi. Ahiliğin sanat, ticaret ve mesleğin olgun kişilik, ahlak ve doğrulukla iç içe girmiş bir alaşımı olduğunu ifade eden Cingöz, “Selçuklu Türklerinin çok etkin rol oynadığını gördüğümüz ahilik uzun yıllar boyu Türk halkının da simgesi olmuştur. Günümüzde ahiliğin devamı olarak esnaf ve sanatlarlar teşkilatları olarak görülmektedir. Ekonominin en önemli yapı taşları olan esnaf ve sanatkarların tarih boyunca çok önemli etkileri olmuştur. Sadece iktisadi manada değil, toplumun her kesiminde etkindir. Esnaf ve sanatkarlarımızın haftası olan Ahilik Haftasında, bu yılın Ahisi seçilen Adnan Varsavaş ustamızı yılın kalfası seçilen Serkan Türü ve yılın çırağı seçilen Hüseyin Çiftçi’yi tekrar tebrik ediyorum” dedi.

Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, Ahi Evran’ın esnaflıkla ilgili manifestosunu yazmış biri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

“Bu yıl yaklaşık 1 ay önce bende kutlamalar sırasında UNESCO’nun ahi Evran yılı kutlamaları kapsamında Kırşehir’deyim. Kırşehir Belediye Başkanımızın davetlisi olarak genel başkanımızla beraber kutlamalardaydık. Baktığınızda gerçekten etkilenmemek ve düşünmemek mümkün değil. Bu kuralların hepsi bugün acaba uygulanabiliyor mu diye hayıflanmamak, üzülmemek mümkün değil. Ne diyor ahi evran : hak ile çalışıp bize gelen bizdendir. Hak ile sabır dileyip bize gelen bizdendir. Akıl ile ahlak ile çalışıp bizi geçen bizdendir. Sadece çok akıllı olmak, çok iyi usta olmak yetmiyor. Mesleğimizin en iyi olmak yetmiyor. Ahi Evran’ın felsefesini konuşabilmek için onların yanında bir de ahlak gerekiyor. Edirnemiz’de görevde bulunduğumuz, yaşamın içinde olduğumuz her alanda bir çok iş kolunda bir çok ustamız, esnafımızla bir aradayız. Bir arada olmaya devam edeceğiz. Tüm dünya gibi bizde çok zor dönemden geçtik. Hala da etkileri sürüyor. Pandemi kuşkusuz tüm vatandaşlarımızı, esnafımızı çok derinden etkiledi. Bir çok insanımız, bir çok esnafımız pandemi koşullarına direnmekte çok zorlandı. Bu yükü birlikte sırtlamaya, taşımaya çalıştık. Özellikle Kemal Cingöz başkanımın şahsında tüm oda başkanlarımıza ve esnaflarımıza bir defa daha teşekkür ediyorum. Yetebildik mi maalesef yetemedik. Ama karınca misali o arkadaşlarımızla beraber bu yolu yürümeye gayret ettik, bundan sonrada edeceğiz. 2021 Ahi Evran yılında bir defa daha Ahi Evran’a rahmet ve şükranla yad ediyorum. Ruhun şad olsun. Onun felsefesini onun fikirlerini onun ahlaka dair öğretisini yaşatan siz değerli esnaflarımızın ahilik haftasını kutluyor, Adnan Varsavaş ustamızada sağlıklı, huzurlu, mutlu yıllar diliyorum.”

Konuşmaların ardından Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve Ediren Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz 70 yaşındaki yılın ahisi Adnan Varsavaş’ın Şed’ini kuşattılar.

Törende yılın çırağı Hüseyin Çiftlikçi ve yılın kalfası Serkan Tülü'ye de plaket verildi.

Atatürk Anıtındaki etkinliğin ardından Belediye Başkanı Gürkan, İl Ticaret Müdürü Mahmut Altun ve esnaflar da törenin ardından Saraçlar Caddesi’ne kadın Kooperatifleri tarafından kurulan stantları ziyaret gezdiler.

Yavuz Göktaş

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.